Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Ploieşti şi împrejurimiPreţurile terenurilor îşi mai temperează creşterea

F.A. Piaţa Imobiliară /

Case noi se ridică la marginea Ploieştiului

Case noi se ridică la marginea Ploieştiului

Investitorii au dat buzna la periferie

Zonele preferate de ploieşteni pentru construcţia de vile noi sunt cartierul Albert, cartierul Ploieşti Vest (Mitică Apostol), dar şi localităţile din imediata apropiere a oraşului, precum Păuleşti, Strejnic şi Blejoi. Cristian Ştefănescu, directorul "Coldwell Banker Meridian" Ploieşti, ne-a declarat că, în ultimul an, terenurile pentru locuinţe, destul de puţine în municipiu şi zonele din imediata apropiere, s-au scumpit semnificativ.

Astfel, la finele lunii martie, preţurile terenurilor din zonele menţionate variau între 50 şi 250 de euro/mp, în func­ţie de locaţie, acces şi utilităţi. Pentru acest an, domnia sa estimează o creştere mai lină a preţurilor terenurilor de 10-15%.

Investitorii au dat buzna la periferie

Pentru că Ploieştiul este un oraş dens construit, cu puţine terenuri libere, şi pentru că apartamentele construite înainte de Revoluţie s-au scumpit enorm, cei care sunt în căutare de locuinţe preferă să achiziţioneze teren la periferie sau în localităţile limitrofe.

Conducerea agenţiei "Amicasa" susţine: "Oamenii preferă să construiască locuinţe individuale, fie în regie proprie, fie cu firme specializate. În ultima perioadă, au mers bine şi vânzările de locuinţe noi la cheie, cu preţuri în jur de 150.000 de euro".

Dacă în anii trecuţi majoritatea celor dispuşi să-şi construiască locuinţe alegeau nordul oraşului şi localităţile adiacente, acum se caută terenuri de jur împrejurul Ploieştiului.

Potrivit "Amicasa", preţurile pentru loturile mici, de case, variau, la finele lunii martie, între 70 şi 100 de euro/mp. Terenurile extravilane arabile mari, căutate de investitori în special, costau circa 4 euro/mp.

Localităţile limitrofe se dezvoltă puternic

Zonele care mai dispun de terenuri libere pentru locuinţe sunt Albert, Metro, Centura Ploieşti Vest. Localităţile din preajma Ploieştiului care cunosc o dezvoltare rezidenţială interesantă sunt Blejoi, Strejnic, Tătărani, Bărcăneşti, Valea Călugărească şi Bucov. Aici se mai derulează şi investiţii în spaţii comerciale şi de servicii. Cristian Ştefănescu, directorul "Coldwell & Banker Meridian", ne-a spus că preţurile terenurilor din aceste zone variază între 40 şi 200 euro/mp.

La rândul lor, reprezentanţii agenţiei imobiliare "Heartimob" ne-au spus că cele mai multe tranzacţii cu terenuri se înregistrează în nord, în Păuleşti şi Bucov. Aici terenurile costau, la finele lunii martie, între 30 şi chiar 60 de euro/mp. Alte zone de interes sunt, în opinia agenţilor "Heartimob", Strejnic, Bărcăneşti şi Tătărani, unde terenurile intravilane construibile ajungeau, în perioada menţionată, şi la 40 - 50 de euro/mp. Cele extravilane aveau preţuri maxime de 10-15 euro/mp.

Reprezentanţii "Heartimob" susţin că se fac foarte multe speculaţii cu terenurile din apropierea Ploieştiului. Majoritatea investitorilor cumpără terenuri mari, le introduc în intravilan dacă este cazul, şi le parcelează. Ei fie vând la preţ dublu aceste parcele, fie construiesc câteva case pentru a câştiga şi mai mult.

Preţuri prea mari pentru apartamentele vechi

Cele mai căutate apartamente sunt cele din zona centrală a Ploieştiului, afirmă agenţii de la "Amicasa". Aici, garsonierele din blocuri noi (construite după 1980) costă 60 - 70.000 de euro, iar cele din blocurile vechi (construite în anii "60 - "70) ajung la maxim 45 - 50.000 de euro. Apartamentele cu două camere din blocurile noi erau, la finele lunii martie, între 80 - 90.000 de euro. Locuinţele similare din blocurile vechi costau maxim 75.000 de euro. Cele mai scumpe sunt apartamentele cu trei camere, care, în centrul Ploieştiului, trec de 100.000 de euro. Reprezentanţii "Amicasa" susţin că proprietarii au majorat artificial preţurile, motiv pentru care au scăzut simţitor tranzacţiile.

Şi conducerea "Heartimob" apreciază că cele mai căutate apartamente sunt din centrul oraşului. În ultimul an, acestea s-au scumpit cu 20-30%, dar pentru 2008 nu mai sunt aşteptate scumpiri spectaculoase pentru că numărul tranzacţiilor s-a redus din cauza preţurilor mari.

Agenţii "Heartimob" susţin că garsonierele din blocurile vechi costă maxim 50.000 de euro, dacă au îmbunătăţiri, iar apartamentele cu două camere se găsesc şi la 50-55.000 de euro dacă nu sunt modernizate. La finele lunii martie, agenţia avea şi oferte de apartamente centrale cu trei camere, în blocuri noi, la 110-120.000 de euro.

Cei care dispun de mai puţini bani, caută apartamente în cartierele periferice. Preferinţele ploieştenilor se îndreaptă către locuinţele confort II din Cartierul Vest. Garsonierele costau, la finele lunii martie, între 32.000 şi 45.000 de euro, iar apartamentele cu două camere între 40.000 şi 50.000 de euro. Apartamentele cu trei camere aveau preţuri de vânzare între 50.000 şi 60.000 de euro.

Potrivit "Heartimob", cele mai multe tranzacţii s-au încheiat pentru apartamente de două camere confort I. În afară de centru, alte zone căutate sunt 9 Mai, Păltiniş - Cantacuzino şi Malu Roşu. În aceste cartiere, preţurile variază între 55.000 şi 75.000 de euro, în funcţie de etaj şi îmbunătăţiri.

Şi chiriile din Ploieşti sunt foarte ridicate. Garsonierele se închiriază cu 200-250 de euro/lună, iar apartamentele cu două camere cu 250 de euro. Locuinţele cu trei camere nu prea sunt căutate pentru închiriere în Ploieşti.

"Adama" construieşte 1.000 de locuinţe

Potrivit "Coldwell & Banker Meridian", în ultimul an, s-a dezvoltat mai mult construcţia de blocuri pentru că terenurile sunt din ce în ce mai puţine şi mai scumpe. Au fost anunţate şi noi proiecte de blocuri înalte, cu sute de unităţi locative. Unul dintre aceste cartiere aparţine investitorilor israelieni de la "Adama" şi este promovat în exclusivitate de "Coldwell & Banker Meridian". Este vorba despre ansamblul "Evocasa Orizont", care va cuprinde circa 1.000 de apartamente şi vile noi.

Valoarea totală a investiţiei este de circa 120 milioane de euro. Lucrările de construire au început la finele anului trecut. Durata totală a execuţiei a fost estimată la patru ani, iar suprafaţa de teren ocupată de întregul proiect este de 120.000 mp.

"Evocasa Orizont" este amplasat în nordul Ploieştiului, în apropierea magazinelor "Carrefour" şi "Metro". Prima fază de dezvoltare are ca termen de finalizare 24 de luni şi va oferi patru clădiri pe parter, trei etaje şi al patrulea retras, cu 118 apartamente spaţioase. Locuinţele au de la una până la patru camere şi sunt deservite de 112 locuri de parcare supraterane.

În cadrul acestei etape, vor mai fi construite 38 vile cu grădină generoasă. Casele sunt dispuse pe parter şi etaj şi vor beneficia fiecare de două locuri de parcare. Preţurile de vânzare pornesc de la 84.000 de euro (studio) şi ajung la circa 190.000 de euro (vilă).

Investitorii de la "Adama" mai vor să dezvolte un complex imobiliar în centrul oraşului. Este vorba despre două blocuri turn cu circa 250 de apartamente, unite de o zonă comercială modernă. Pe terenul rezervat acestor turnuri, "Adama" mai vrea să construiască încă 100 de apartamente, în a doua etapă de dezvoltare a proiectului.

Alte 3.000 de unităţi locative sunt, încă, pe planşetă

Compania portugheză "Plusvag Investimentos" va investi peste 250 milioane de euro într-un proiect care va cuprinde peste 3.000 de unităţi locative şi un mall, ne-a declarat Cristian Ştefănescu. Complexul va fi amplasat pe un teren de 102 hectare din localitatea Tătărani de lângă Ploieşti. Dezvoltarea imobiliară, anunţată la începutul acestui an de Consiliul Judeţean Prahova, va răsări pe nişte sere dezafectate, administrate de o societate plină de datorii.

Consiliul a făcut schimb de terenuri între societatea respectivă, pe care o deţine, şi AVAS. Apoi CJP s-a asociat cu firma portugheză, în cadrul unui parteneriat public-privat, pentru a demara o dezvoltare imobiliară. Lucrările de construire sunt preconizate să înceapă chiar în acest an. Autorităţii judeţene urmează să îi revină o zecime din tot ce va vinde "Plusvag Investimentos" în cadrul acestui proiect.

Şi dezvoltatorii proiectelor "Primavera" îşi vor deschide un punct de lucru în Ploieşti, unde vor să construiască un complex rezidenţial numit "Parcul cu Salcâmi". Cristian Ştefănescu ne-a spus că proiectul prevede ridicarea a şapte blocuri cu parter şi 7-9 etaje. Locaţia este amplasată lângă rafinăria Vega. Vor fi amenajate apartamente cu una până la trei camere.

Invazie de mall-uri în Ploieşti

Ploieştiul nu dispune, în prezent, de niciun mall modern, cu zonă amplă de distracţii. În schimb, nu duce lipsă de astfel de proiecte. "AFI Europe" a cumpărat, cu 15 milioane de euro, fabrica "Flacăra", unde va construi un mall şi o clădire înaltă de birouri.

Domnul Ştefănescu ne-a mai spus că există în derulare şi proiectul "Tiago Mall", al irlandezilor de la "Mivan". Noua construcţie va fi amplasată în nordul Ploieştiului, în prelungirea străzii Republicii în DN1. Acesta este structurat pe trei niveluri şi va oferi circa 27.000 mp. Investitorii estimează că lucrările de execuţie se vor încheia în a doua jumătate a anului viitor. Proiectul a fost evaluat la 100 milioane de euro.

Şi dezvoltatorul britanic "Westhill" vrea să construiască, în Ploieşti, un centru comercial întins pe zece 10 hectare. Investiţia de 100 milioane de euro va fi derulată în parteneriat cu fondul de investiţii "Lewis Charles Securities". "Magnolia Center" va avea o suprafaţă de 120.000 mp şi este estimat să fie finalizat la sfârşitul anului 2009 - începutul anului 2010. Construcţia este preconizată să înceapă în acest an.

Compania portugheză "Sonae Sierra" vrea să construiască un centru comercial în Ploieşti. Acesta va beneficia de o suprafaţă totală închiriabilă de peste 64.000 mp. Investiţia în acest centru se ridică la 153 milioane de euro. Numărul locurilor de parcare ajunge la 3.200. "Sonae Sierra" a anunţat începerea lucrărilor de construcţie pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an. Inaugurarea va avea loc în 2010.

Noul proiect "Sonae Sierra" va face parte integrantă dintr-o zonă urbană de 100 hectare de teren, care va fi dezvoltată în următorii şase ani. Această zonă va include locuinţe, birouri, servicii, şcoli, parcuri şi terenuri de sport, alături de alte amenajări.

Potrivit "Coldwell & Banker", chiriile practicate, în prezent, pentru spaţiile comerciale stradale sunt de 20-40 de euro/mp. Zonele preferate pentru amenajarea de spaţii comerciale sunt centrul şi zona semicentrală a Ploieştiului, dar şi zona de nord, înspre DN1, unde au fost deschise mai multe supermarketuri şi hipermarketuri.

Apar şi clădiri de birouri clasa A

Ploieştiul duce lipsă de clădiri de birouri de calitate. În prezent firmele îşi construiesc sau închiriază sedii cu maxim trei niveluri. În ultimul an, au apărut şi primele proiecte de birouri moderne. Cristian Ştefănescu ne-a dat ca exemplu Carino Tower, situat în centrul oraşului, la intersecţia bulevardului Republicii cu strada Ion Maiorescu. Clădirea va avea 11 etaje şi o suprafaţă de circa 10.000 mp. Un al doilea proiect de calitate aparţine "AFI Europe", pe fosta fabrică "Flacăra". Chiriile pentru spaţiile de birouri erau, la finele lunii martie, de 20-30 euro/mp/lună.

Zonele industriale ale Ploieştiului se concentrează la periferie. Oraşul mai are disponibile, la limitele sale şi în localităţile din imediata apropiere, terenuri pentru dezvoltări industriale. Potrivit "Coldwell & Banker Meridian", în Tătărani, Brazi, Strejnic, Podul Inalt, astfel de loturi ajung şi la 300 euro/mp. În zona de est - Mihai Bravu, terenurile industriale costau, la finele lunii martie, între 100 şi 300 de euro/mp. În Parcul Industrial Crângul lui Bot, parcelele disponibile se vindeau, în perioada menţionată, între 12 şi 25 de euro/mp.

Noile vile scoase la vânzare în cele mai căutate zone de către ploieşteni variază între 150.000 şi 500.000 de euro, în funcţie de dimensiune, suprafaţa terenurilor, dotări, grad de finisare. Acestea se află, în marea lor majoritate, la periferia oraşului, unde se mai găsesc terenuri disponibile pentru construcţii, arată reprezentanţii "Coldwell & Banker Meridian".

Potrivit "Heartimob", noile case de la periferie costă maxim 110.000 euro, dar se găsesc şi locuinţe la 60-70.000 de euro. Preţurile variază în funcţie de locaţie, teren, utilităţi, dar şi de gradul de finisare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional