Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PloieştiSpaţii verzi insuficiente? Construiţi un nou parc!

F.A. Investiţii /

Spaţii verzi insuficiente? Construiţi un nou parc!
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Soluţionarea problemei lipsei de spaţii verzi devine una stringentă odată cu creşterea poluării din oraşe, migrarea populaţiei din mediul rural în mediul urban şi creşterea presiunilor exercitate de investitorii imobiliari.

    Menţinerea parcurilor existente presupune eforturi considerabile şi permanente din partea autorităţilor locale dar acest tip de agrement este foarte popular în rândul românilor.

    În unele cazuri spaţiile verzi existente sunt insuficiente pentru a satisface nevoia locuitorilor de activităţi în aer liber. Rezultatul este supraaglomerarea parcurilor existente, frustrarea populaţiei şi chiar scăderea valorii imobiliare a clădirilor din zonă. Soluţia este amenajarea unui parc de la zero.

    Ploieşti, în lipsă acută de spaţii verzi

    Cel mai mare proiect de creare a unui parc finanţat din fonduri europene în România se află în implementare la Ploieşti. Construirea parcului Ploieşti Vest va presupune o investiţie de 93,68 milioane lei.

    Posibilitatea accesării fondurilor europene a reprezentat oportunitatea mult aşteptată pentru ca acest proiect să devină realitate. Prin Programul Operaţional Regional s-a alocat pentru parc suma de 58 milioane lei.

    Zona sud-vestică a judeţului Prahova (Polul de Creştere Ploieşti Prahova) înregistrează deficienţe majore în ceea ce priveşte suprafaţa de spaţii verzi. Uniunea Europeană prevede 26 mp de spaţii verzi/locuitor, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbeşte de 50 mp/locuitor. Cu toate acestea, Polul de Creştere Ploieşti Prahova înregistrează doar 3,8 mp de spaţii verzi/locuitor. Suprafaţa totală a spaţiilor publice de recreere şi relaxare este de 248 ha din care suprafaţa efectivă de amenajat ca zonă verde este de 446.363 mp, ne-a precizat Mihaela Iamandi, director executiv în cadrul Primăriei Ploieşti.

    "Lipsa spaţiilor verzi accentuează riscurile ecologice urbane şi are un impact negativ imediat asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei.", atrage atenţia doamna Iamandi.

    Prin implementarea proiectului, suprafaţa de spaţii verzi pe cap de locuitor va creşte la 9,31 mp.

    Parcul Ploieşti Vest va fi cel mai mare din oraş

    Parcul va fi amenajat pe un teren de 541.643 mp, între Centura de Vest şi Gara de Vest, aflat în prezent în proprietatea Primăriei Ploieşti. La ora actuală amplasamentul este viran, cu denivelări mici.

    O parte din acest teren a fost subiectul unui litigiu care a adus întârzieri semnificative proiectului. Prima licitaţie lansată în septembrie 2011 pentru atribuirea lucrărilor de execuţie a fost anulată din cauza situaţiei ambigue privind proprietatea asupra unei porţiuni din terenul aferent investiţiei.

    Procedura de achiziţie a fost relansată în luna martie a acestui an, lucrările urmând să demareze imediat ce executantul va fi ales.

    Amenajarea unui parc porneşte de la ideea apropierii de natură

    Parcul se doreşte a fi locaţia ideală pentru o serie largă de activităţi, precum evenimente sociale şi culturale, sport, promenadă sau picnic-uri.

    "Ideea principală în determinarea stilului a fost apropierea de natură, realizată prin camuflarea în peisajul natural a intervenţiei antropice.

    Amenajarea generală este realizată în stil natural peisajer, cu alei pietonale cu trasee sinuoase, printre insule verzi şi zone de relaxare/recreere sau activităţi sportive. Centrul parcului rămâne liber, favorizând socializarea şi comunicarea între vizitatori", a precizat doamna Iamandi.

    Spaţiul viitorului parc va fi împărţit în patru zone principale: zona de primăvară, zona de vară, zona de toamnă şi zona de iarnă.

    Amenajările vor cuprinde realizarea unui lac de agrement, piste de ciclism, terenuri de sport , platforme pentru acrobaţii (biciclete, role), locuri de odihnă şi contemplare, spaţii de picnic, mese de şah, locuri de joacă pentru copii, fântâni arteziene, seră închisă, potrivit studiului de fezabilitate realizat de Intergroup Engineering.

    Un lac artificial va fi construit în cadrul parcului

    Atracţia principală a noului parc va fi lacul artificial în formă de palmă, cu o adâncime de 1,5 m. Stabilitatea bazei lacului va fi asigurată prin aşternerea unui strat de material coeziv cu grosimea minimă de 10 cm. Pentru limitarea pierderilor de apă se vor lua măsuri de etanşeizare a lacului cu o membrană de polietilenă de înaltă densitate.

    O construcţie inedită pentru vizitatorii parcului va fi sera. Suprafaţa construită a acesteia va fi de 839,50 mp iar regimul de înălţime de Parter+Etaj (supantă). Sera va cuprinde două zone de expunere şi cultivare plante. Una va fi în interior, la parter şi va avea o suprafaţă de 125 mp iar cealaltă la exterior, cu acoperire parţială, având o suprafaţă de 115 mp. Plantele vor fi expuse şi în supantă. Clădirea serei va cuprinde totodată o zonă de laborator, depozite şi alte anexe.

    Facilităţi pentru sporturi de toate tipurile

    Terenurile de sport vor ocupa în cadrul parcului o suprafaţă de 30.200 mp. Se va putea juca fotbal, tenis, tenis de perete, baschet, handbal. Vor exista totdată arene pentru biciclete, role şi skatebord-uri.

    Copiii vor avea la dispoziţie cinci locuri de joacă diferite pentru a face mişcare. Acestea vor avea o suprafaţă circulară cu diametrul de 25 m şi vor fi pavate cu nisip sau pietriş.

    Pentru amatorii de jocuri de societate în cadrul parcului vor fi amenajate pavilioane de şah răspândite pe toată suprafaţa parcului.

    Pe timp de iarnă, pasionaţii de sport se vor putea delecta pe patinoarul parcului. Acesta va fi realizat prin turnarea unei plăci din beton armat cu grosimea de 12 cm sub care a fost compactat un strat de pietriş.

    Fântâna Anotimpurilor va avea 365 de jeturi de apă

    Trei fântâni arteziene îşi vor aduce contribuţia la asigurarea unui mediu ambiental cât mai plăcut. "Fântâna anotimpurilor" va fi amenajată în apropierea intrării principale a parcului. Diametrul acesteia va fi de 12 m şi va cuprinde 365 de jeturi perimetrale.

    "Fântâna cascada" va fi construită pe latura de sud a parcului. Bazinul fântânii va fi amplasat la o înălţime de 5 m. Din fantele pereţilor din beton armat va cădea o perdea de apă.

    A treia fântână,"Fântâna ochi", va fi compusă din jeturi de apă de înălţimi variabile, aşezate pe o suprafaţă plană sau cu gradene.

    Spectacole în aer liber

    Găzduirea de evenimente şi spectacole va fi una dintre funcţiile importante ale Parcului Ploieşti Vest. O scenă rotundă cu diamentrul de 12 m va fi construită în partea de nord-est a parcului. Alăturat va exista un ring de dans. Gradenele vor avea o capacitate totală de 350 de locuri. Zona de spectacole va fi în aer liber.

    Pavele autoblocante pentru aleile pietonale

    Aleile vor ocupa o suprafaţă de 31.307 mp la care se adaugă alei de acces auto cu suprafaţa de 38.052 mp. Aleile pietonale vor fi pavate cu pavele autoblocante decorative. Ansamblul de spaţii verzi va avea şi o zonă de parcare de 14.505 mp pavată cu pavele ecologice.

    Parcul va fi deservit de un pavilion administrativ cu o suprafaţă construită de 684 mp şi cu regimul de înălţime parter. Fundaţia va fi din beton, iar pereţii din zidărie portantă cu sâmburi din beton. Construcţia va fi una sustenabilă cu consum de energie scăzut şi costuri minime de întreţinere.

    Construirea Centrului de Excelenţă, noi oportunităţi de afaceri

    Primăria Ploieşti intenţionează totodată să promoveze dezvoltarea economică a zonei prin realizarea unui Centru de Excelenţă în apropierea Parcului Ploieşti Vest. Proiectul are în vedere realizarea unei structuri de sprijinire a afacerilor care să asigure condiţii pentru dezvoltarea mediului de afaceri prin susţinerea IMM-urilor, dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor, promovarea conceptului de dezvoltare economică durabilă în rândul oamenilor de afaceri şi promovarea activităţilor economice desfăşurate în Polul de Creştere Ploieşti - Prahova", ne-a explicat Alina Mihaela Istrătescu, Şef Serviciu Relaţii Publice în cadrul Primăriei Ploieşti.

    Crearea centrului va presupune o investiţie de 12 milioane lei din care contribuţia Primăriei Ploieşti este de aproximativ 8 milioane de lei, diferenţa fiind asigurată din fonduri nerambursabile.

    Clădirea ce va adăposti centrul va avea un regim de înălţime de parter+ etaj şi o suprafaţă utilă de 1.397 mp. Edificiul va cuprinde spaţii destinate birourilor, o sală multifuncţională, o sală de întruniri, sală de mese, zonă administrativă, spaţii tehnice şi alte dotări specifice.

    "Tema de construcţie şi funcţionare a Centrului de Excelenţă este «ECO», adică o construcţie sustenabilă, cu consum energetic redus şi costuri mici de întreţinere ulterioară", ne-a precizat doamna Istrătescu.

    Centrul va găzdui firme nou înfiinţate şi tineri întreprinzători ce vor să se lanseze în afaceri.

    Prin acest proiect Primăria Ploieşti vizează crearea de noi locuri de muncă, atragerea de noi investiţii şi crearea unei societăţi bazate pe cunoaştere.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional