Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Primăria Buzău schimbă faţadele clădirilor cu picturi murale

Amenajări /

Primăria Buzău schimbă faţadele clădirilor cu picturi murale

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Ca să dea culoare clădirilor gri şi ponosite din municipiul Buzău, primăria derulează, de doi ani, un proiect prin care pereţii mai multor şcoli, grădiniţe şi chiar blocuri de locuinţe din oraş au fost pictaţi de artişti care fac artă murală. În luna mai, Consiliul Local Buzău a aprobat şi un "Regulament local privind identitatea cromatică a clădirilor din municipiul Buzău", prin care proprietarii clădirilor ce vor să-şi refacă faţadele sunt obligaţi să respecte reguli stricte în ceea ce priveşte culorile în care vor fi zugrăviţi pereţii clădirilor istroice sau de locuit. Cine încălcă acest regulament riscă sancţiuni contravenţionale de până la 2500 de lei.

    "Fetiţa cu păpădie" - prima pictură murală realizată pe peretele unui bloc de locuinţe

    Proiectul "Sus Muralul" este derulat de doi ani, timp în care au fost deja finalizate nouă picturi murale, realizate pe pereţii unor şcoli şi grădiniţe din municipiul Buzău.

    "Sus Muralul! este un proiect susţinut de Primăria Municipiului Buzău şi de Centrul Cultural şi Educaţional Alexandru Marghiloman ce îşi propune pictarea unor faţade de blocuri, şcoli, grădiniţe şi licee din Buzău, cu artă murală contemporană, prin care să transmitem mesaje pozitive, educaţionale, ecologice, într-o formă artistică de calitate superioară, la standarde internaţionale de street art sau artă stradală. Scopul acestor picturi este cel de a înfrumuseţa aspectul general al oraşului prin aceste opere de artă la scară mare, pictate pe faţade cu vizibilitate crescută, inspirând totodată trecătorii spre o gândire pozitivă şi creativitate", a spus Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzău.

    Ultima lucrare a adus şi o premieră în oraşul reşedinţă de judeţ. Este vorba despre prima pictură murală realizată pe peretele unui bloc de locuinţe. Este o lucrare interactivă care are ca temă comuniunea dintre om şi natură, fiind vorba despre un bloc cu şapte etaje, situat în faţa unui parc din municipiul Buzău.

    "Peretele acesta are şi copacii în faţă şi am dorit să-i integrez în poveste, mi-am dat seama că ar veni foarte bine un portret foarte bie, să se vadă din capătul celălalt al parcului. M-am gândit cum aş putea lega un portret de copacii aceştia şi mi-a venit ideea să facem o fetiţă cu o coroniţă din flori", a spus Miruna Blănaru, coordonator proiect.

    Pictura a fost realizată în trei zile de Miruna Blănaru şi de Cristian Scutaru, artist plastic. Conceptul lucrării s-a numit "Fetiţa cu păpădie".

    "Concept artistic (Miruna Blanaru): Lucrarea îşi propune o integrare a copacilor din faţa blocului într-o poveste, astfel încât primăvara şi vara, când copacii au o coroană bogată, să pară că fetiţa din imagine se apropie să le dea un pupic, simbolizând grija şi dragul de natură, iar toamna şi iarna, când frunzele cad, să se dezvăluie în spatele copacilor o păpădie în care suflă de fapt copilul, în jocul său, punându-şi dorinţe, simbol al copilăriei şi al inocenţei. Lucrarea este în acest fel "interactivă" cu anotimpurile ce se perindă. Fetiţa poartă o coroniţă din flori şi o ie înflorată, arătând conexiunea ei puternică cu natura şi cu tradiţia românească. De asemenea, aşa cum zboară fulgii de păpădie, ne putem gândi şi la căderea fulgilor de zăpadă, iarna. Printre fulgii de păpădie se pot desluşi cifrele 3, 7, 2, simbolizând anul atestării oraşului Buzău" a transmis Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzău.

    "Dulce Copilărie", pe pereţii celei mai mari grădiniţe din municipiul Buzău

    Tot anul acesta a fost finalizată şi o lucrare la cea mai mare grădiniţă din municipiul Buzău. Aici tema a fost "Dulce Copilărie".

    "Lucrarea reprezintă imaginea copilăriei, îndeosebi la vârsta preşcolară, vârsta jocului şi a imaginaţiei. Copilărie face parte din colecţia Openness începută în anul 2018. Conceptul de bază al colecţiei este că în spatele fiecărui portret se află o poveste", a spus Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzău.

    Unicornul - "Viaţa e ceea ce tu faci din ea"

    Una dintre picturile murale cuprinse în acest proiect si realizată pe pereţii unui liceu este Unicornul. Conceptul artistic reprezintă această creatură mitologică învăluită în mister, ce ţine de domeniul imaginaţiei, al fantasticului. Faptul că este realizat prin arta origami, din bucăţele colorate de hârtie, sugerează că, aşa cum putem face acest lucru cu mâinile noastre, folosindu-ne de imaginaţie, îndeletnicire şi răbdare, aşa putem face şi cu însăşi viaţa noastră, pe care o modelăm după cum îndrăznim să visăm. Lucrarea este o încurajare de a ţinti cât mai sus şi de a ne urma visurile, chiar dacă, atunci când suntem copii, ele ţin de domeniul fantasticului, la fel ca şi unicornul.

    Regulament cromatic pentru clădirile din municipiul Buzău

    Proiectul este coordonat de la Centrul Cultural "Alexandru Marghiloman" , iar finanţarea este aisgurată de Primăria municipiului Buzău. Anul acesta bugetul este de 150.000 de lei, bani din care s-au realizat cele două lucrări şi urmează să mai fie făcute şi alte picturi, printre care şi pe alte blocuri turn din oraş.

    În paralel cu proiectul "Sus Muralul", Primăria Buzău a mai găsit o modalitate pentru a da culoare şi a schimba faţa clădirilor din oraş. Mai exact, a adoptat un regulament prin care impune o anumită cromatică tuturor buzoienilor care vor să-şi zugrăvească pereţii clădirilor istorice sau de locuit din oraş. Regulamentul se mumeşte "Regulament local privind identitatea cromatică a clădirilor din municipiul Buzău" şi a fost adoptat în şedinţa Consiliului Local din luna mai.

    "În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecţi, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile incorecte asupra clădirilor istorice. Pentru a putea elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestei abordări şi, chiar în unele cazuri, a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui Regulament cromatic. Culoarea este cel mai vizibil element component al faţadei, fiind primul element remarcat. Tocmai de aceea, gustul şi culoarea preferată a proprietarului nu ar trebui să fie elementul predominant în alegerea culorii, ci armonia dintre culorile faţadei şi cele ale clădirilor învecinate, cu încadrarea acestora în peisajul urban", este scris în proiectul votat de consilierii locali.

    Iată câteva dintre regulile impuse prin acest regulament:

    "În cazul clădirilor istorice...culorile se aleg în funcţie de configuraţia faţadei, respectând elementele decorative specifice. Înainte de zugrăvirea faţadei, constructorul are obligaţia realizării probei de culoare...Pentru clădirile situate în cartierele Buzăului, altele decât cele istorice...În cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri, se acceptă la zugrăvirea faţadelor doar culorile deschise, apropiate de cele naturale. Se interzice la zugrăvirea faţadelor folosirea culorilor saturate, stridente, închise. Este interzisă folosirea a mai mult de două culori ca bază/fundal la zugrăvirea faţadelor... Adiţional, este permisă şi utilizarea altor culori, însă doar pentru marcarea diverselor elemente constructive sau pentru elemente de contrast/armonie cromatică. Aceste culori cumulate nu vor depăşi 20 la sută din suprafaţa faţadei. Nuanţele de culori necontrastante se pot folosi pe clădirile aflate pe străzi înguste, iar accentele cromatice mai intense se pot folosi pe clădirile din spaţii mai largi", se impune prin noul regulament.

    Cât despre culorile admise, regulamentul cromatic impune, pentru clădirile istorice, folosirea culorilor cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory. În ceea ce priveşte accentele cromatice ce pot fi aplicate, acelaşi document prevede culorile lemon yellow, turquoise green, şi pale brown.

    Proprietarii blocurilor de locuinţe din municipiul Buzău pot folosi doar culorile pebble grey, light grey, cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory şi ivory light. La fel şi aici, sunt permise anumite culori pentru accentele cromatice, respectiv nuanţele de lemon yellow, blue green, turquoise green, iron grey, yellow grey, nut brown şi pale brown.

    Nerespectarea acestui regulament se sancţionează cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei. În plus, proprietarul este obligat să refacă faţada cu una dintre culorile aprobate.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional