Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Primăria Municipiului Bucureşti: Proiectele oprite vor fi reluate

F.A. Investiţii /

reabilitare linie de tramvai bd. Liviu Rebreanu

reabilitare linie de tramvai bd. Liviu Rebreanu

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Municipiului Bucureşti intenţionează să contracteze o finanţare rambursabilă pentru continuare proiectelor de anvergură. În acest scop, Consiliul General al Capitalei a aprobat în şedinţa de la finele lunii august contractarea unor credite de până la 300 milioane de euro.

    Fondurile obţinute vor fi utilizate pentru continuarea următoarelor proiecte:

    ­ străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu;

    ­ străpungerea Buzeşti - Berzei - Uranus, etapa I;

    ­ penetraţia Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada Bucureşti-Piteşti;

    ­ realizarea pasajului suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii;

    ­ reabilitarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai pe Bd. Liviu Rebreanu,

    ­ modernizarea Pieţei Eroii Revoluţiei şi realizarea unui pasaj pietonal.

    În paralel, o parte din fondurile obţinute va fi folosită pentru începerea unor lucrări noi: realizarea unei săli polivalente; construirea de grădiniţe; construirea a şase săli de sport cu bazin de înot; reabilitarea patinoarului, a bazei olimpice şi a sălii de atletism din complexul "Lia Manoliu"; reabilitarea stadionului de atletism Iolanda Balaş; realizarea străpungerii Vasile Pârvan-Uranus - etapa II; realizarea penetraţiei Prelungirea Ghencea - Domneşti; străpungerea şi supralărgirea Str. Avionului; penetraţie Bd. Timişoara; pasaj suprateran - nod intermodal Răzoare; reabilitarea sistemului rutier şi a linie de tramvai pe Bd. Liviu Rebreanu; supralărgirea Şoselei Fabrica de Glucoză (Calea Floreasca- Şoseaua Petricani); pasaj subteran Piaţa Presei Libere; modernizarea Pieţei Romane şi realizarea unui pasaj pietonal; străpungere Splai Dudescu - Şoseaua Olteniţei; pasaje subterane Şincai, Nerva Traian, Iancului, Ferdinand, Mihai Bravu, Chişinău, Delfinului; pasaj suprateran Doamna Ghica; pasaj pietonal Piaţa Arcului de Triumf; întregire Splaiul Unirii - zona Bd. Mărăşeşti - Hanul lui Manuc; reabilitarea Bd. General Vasile Milea; supralărgirea str. Braşov până la Şoseaua Alexandriei cu pasaj rutier la intersecţia str. Braşov - Bd. Ghencea; reabilitarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai pe Bd. Dimitrie Pompei şi Barbu Văcărescu; parcări publice multietajate; penetraţie Bd. Poligrafiei / Bucureştii Noi - Autostrada Bucureşti-Braşov; refacerea Zonei Istorice - etapa a II-a.

    Inelul median

    Un alt proiect de anvergură al municipalităţii vizează închiderea Inelului Median de Circulaţie la zona de nord a Capitalei ("Autostrada urbană") pe tronsonul Lacul Morii - Şoseaua Colentina.

    Consiliul General a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi studiului de fezabilitate. Astfel, valoarea totală a investiţiei, conform devizului general, este de 6,83 miliarde de lei (1,57 miliarde euro). Din această sumă, peste un miliard de lei reprezintă costul pentru obţinerea şi amenajarea terenului. Proiectarea şi asistenţa tehnică sunt estimate la 251 milioane de lei. Lucrările de construcţie şi montaj totalizează 5 miliarde de lei.

    Lungimea noii căi rutiere va fi de 13,15 km, potrivit studiului de fezabilitate. Suprafaţa podurilor şi pasajelor supraterane va fi de 80.700 mp, iar pasajele subterane vor avea o suprafaţă de 38.184 mp.

    Traseul arterei va urma preponderent calea ferată Bucureşti-Constanţa şi va realiza legătura între autostrăzile A1 şi A3.

    Primăria preia terenuri pentru investiţii de la Guvern

    Primăria Capitalei intenţionează să obţină de la Guvern transferul unor terenuri aflate în prezent în proprietatea publică a statului în vederea demarării unor proiecte de investiţii importante.

    "În mod uzual, în ţările Uniunii Europene, administrarea terenurilor libere ale domeniului statului se face de către administraţiile locale, nu de către ministere", motivează arhitectul şef al Bucureştiului, Gheorghe Pătraşcu.

    La solicitarea Primăriei, în luna septembrie Guvernul a hotărât trecerea terenului de pe Bd. Basarabiei, în suprafaţă de 5,6 hectare aferent complexului "Lia Manoliu", din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Bucureşti. În cadrul complexului, Primăria Capitalei intenţionează să construiască o sală polivalentă, în completarea celorlalte investiţii realizate de municipalitate în vecinătate, respectiv Arena Naţională şi parcarea supraterană care o deserveşte. Studiul de fezabilitate pentru proiectul sălii polivalente este deja finalizat, a precizat primarul general, Sorin Oprescu.

    De asemenea, municipalitatea intenţionează să mai solicite Guvernului şi transferul terenului de 10,6 ha pe care urma să fie realizat proiectul imobiliar "Esplanada", din apropierea Pieţei Unirii. Aici, Primăria vrea să construiască o sală de concerte şi spaţii expoziţionale, iar pe restul terenului să amenajeze un parc, a explicat primarul general.

    Proiectul ar urma cel mai probabil să fie realizat printr-un parteneriat public-privat, în care componenta culturală va fi predominantă. Parcul va fi amenajat pe aproximativ 4 ha, a menţionat domnul Gheorghe Pătraşcu.

    A fost aprobat PUZ-ul pentru penetraţia Splaiul Independenţei - A1

    Primăria Capitalei a făcut încă un pas în vederea implementării proiectului penetraţiei Splaiul Independenţei (zona Ciurel) - Autostrada Bucureşti-Piteşti, prin aprobarea Planului Urbanistic Zonal aferent în cadrul şedinţei Consiliului General.

    Proiectul propune realizarea unei şosele expres între punctele menţionate pentru rezolvarea problemelor de trafic ce caracterizează în prezent Bd. Iuliu Maniu datorită fluxului de autovehicule dinspre autostrada A1.

    Lucrările au fost începute şi suspendate la scurt timp din lipsă de fonduri, fiind doar turnate fundaţiile pentru doi dintre pilonii podului hobanat (n.r. care va trece peste râul Dâmboviţa şi Şoseaua Virtuţii). Potrivit arhitectului şef al Capitalei, lucrările ar putea fi reluate cel mai probabil anul viitor.

    Având în vedere că proiectul va presupune realizarea unor exproprieri pe traseul noii artere, unii dintre locuitorii zonei afectate şi-au manifestat opoziţia faţă de implementarea acestui proiect. Reprezentantul locuitorilor nemulţumiţi de proiectul municipalităţii, ing. Victor Rausse, a precizat că avizul de mediu aferent proiectului în cauză prezintă o serie de nereguli, precum absenţa măsurătorilor privind compuşii poluanţi şi previziunea privind evoluţia concentraţiilor acestora după darea în folosinţă a arterei. "Vrem să le anulăm avizul", a precizat Victor Rausse.

    Trei clădiri urmează să fie consolidate

    Primăria Capitalei intenţionează să continue programul de consolidare a clădirilor ce prezintă un risc seismic pronunţat. Astfel, Consiliul General al Bucureştiului a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de consolidare a trei imobile. Pentru clădirea situată pe Str. Franceză nr. 9, cu o suprafaţă desfăşurată de 6.220 mp, valoarea investiţiei a fost estimată la 20,36 milioane lei, inclusiv TVA. Pentru imobilul situat în Piaţa Pache Protopopescu nr. 11, valoarea lucrărilor este de 4,67 milioane lei, inclusiv TVA (pentru 1.400 mp suprafaţa desfăşurată). Al treilea imobil se află pe str. Mihai Vodă nr. 15. Valoarea lucrărilor este de aproximativ două milioane de lei, inclusiv TVA, pentru o suprafaţă desfăşurată de 830 mp, se arată în proiectul de hotărâre.

    Investiţii în reabilitarea străzilor

    Consiliul General a mai aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea a trei străzi din Bucureşti, lucrări cu o valoare cumulată estimată la 21 milioane de lei. Astfel, pentru reabilitarea Str. Gherghiţei, cu o lungime de 1,8 km, valoarea lucrărilor este de 14,3 milioane lei. Pentru Calea Apeductului, în lungime de 0,9 km, municipalitatea a prevăzut 3,8 milioane lei. De asemenea, va fi reabilitată şi strada Lipscani, pe o lungime de 300 metri. Valoarea lucrărilor este estimată la 2,9 milioane lei.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional