Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SORIN VIŞOIANU, IMMOFINANZ GROUP:"Piaţa noastră imobiliară poate atrage interesul marilor investitori"

Piaţa Imobiliară /

"Piaţa noastră imobiliară poate atrage interesul marilor investitori"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa imobiliară din ţara noastră poate atrage şi interesul marilor investitori, care analizează acum pieţele secundare din Europa Centrală şi de Est, ne-a declarat Sorin Vişoianu, Country Manager Office & Logistics pentru România şi Bulgaria, în cadrul Immofinanz Group. În acest context, domnia sa consideră că este probabil ca cererea de spaţii de birouri să crească în perioada următoare. Oficialul Immofinanz se aşteaptă la o creştere moderată a tranzacţiilor în sectorul de birouri, precum şi la uşoare evoluţii ale sectoarelor de retail, rezidenţial şi logistic şi consideră că 2014 va fi un an interesant pentru piaţa imobiliară, atât la nivel local, cât şi regional, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European şi alegerilor prezidenţiale în România.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru evoluţia pieţei spaţiilor de birouri în acest an?

    Sorin Vişoianu: Faptul că economia României arată semne de revenire sporeşte încrederea că interesul investitorilor faţă de ţara noastră se va intensifica în mod treptat. Cu semnale macroeconomice pozitive, aşa cum indică cele mai recente analize de piaţă, România poate atrage şi interesul investitorilor mari, ţinând cont de faptul că aceştia şi-au îndreptat atenţia către pieţele secundare din Europa.

    Reporter: Vom asista la o creştere a cererii şi a chiriilor?

    Sorin Vişoianu: Este probabil ca cererea pentru spaţii de birouri din România să crească în mod constant, având în vedere interesul ridicat al investitorilor faţă de pieţele din Europa Centrală şi de Est, printre care şi ţara noastră (fapt valabil în special în ceea ce priveşte sectorul de IT&C). Această evoluţie poate duce, la rândul său, la o creştere lentă a nivelului chiriilor. Însă este de aşteptat ca acest proces să devină vizibil doar pe termen lung.

    Reporter: Consultanţii imobiliari şi investitorii susţin că piaţa noastră imobiliară dă semne de revenire în acest an. Cum comentaţi?

    Sorin Vişoianu: Am observat, de asemenea, aceste semne, şi ne putem aştepta la o creştere moderată a tranzacţiilor în sectorul de birouri, precum şi la uşoare evoluţii ale sectoarelor de retail, rezidenţial şi logistic. Cu toate acestea, trebuie menţionat faptul că anul 2014 va fi unul interesant pentru piaţa imobiliară, atât la nivel local, cât şi regional, fiind anul alegerilor pentru Parlamentul European şi alegerilor prezidenţiale în România.

    Reporter: Va fi segmentul de birouri vedeta pieţei şi în acest an?

    Sorin Vişoianu: În ceea ce priveşte sectorul spaţiilor de birouri, 2013 a marcat creşterea volumelor tranzacţiilor în România, care, alături de un context economic favorabil, a pus bazele dezvoltării viitoare. Astfel, acest sector rămâne unul dintre cele mai stabile şi solide segmente ale pieţei imobiliare locale.

    Câteva exemple care ilustrează acest fapt sunt cele mai recente extinderi contractuale semnate de Immofinanz Group cu partenerii săi, prin care a fost mărit gradul de ocupare a mai multor clădiri din portofoliul companiei noastre: Iride Business Park, Victoria Park şi S-Park.

    Reporter: Cum estimaţi că vor evolua celelalte segmente de piaţă?

    Sorin Vişoianu: Estimăm o uşoară creştere a acestor segmente în 2014, în baza faptului că piaţa imobiliară în general a arătat semne de revenire în primele luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013.

    Reporter: Care este chiria medie percepută de Immofinanz Group pentru spaţiile de birouri pe care le deţine?

    Sorin Vişoianu: În primele trei trimestre ale anului financiar 2013/2014, veniturile din închirieri din România (pentru toate sectoarele companiei) au crescut uşor, totalizând 36,2 milioane de euro (T1-T3 2012/2013: 35,9 milioane de euro) şi reprezintă 7,7% din veniturile totale din închirieri ale Grupului.

    Nivelul mediu al chiriilor percepute variază între 10 euro/metru pătrat şi 18 euro/metru pătrat, în funcţie de fiecare clădire.

    Reporter: Ce facilităţi oferiţi chiriaşilor pentru încheierea de contracte pe termen lung?

    Sorin Vişoianu: Ca unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori şi investitori imobiliari din România şi cel mai mare proprietar de birouri din Bucureşti, Immofinanz Group consideră prioritare nevoile clienţilor săi. Astfel, graţie capacităţilor de gestionare eficientă a activelor, echipa noastră se asigură că toate proprietăţile sunt îmbunătăţite constant şi aduse la cele mai înalte standarde tehnice, pentru a-şi păstra valoarea pe termen lung. De asemenea, continuăm să ne concentrăm pe optimizarea costurilor de mentenanţă şi pentru utilităţi.

    Capacitatea noastră de a le oferi clienţilor proprietăţi şi servicii adaptate perfect businessului şi nevoilor lor specifice este ilustrată de portofoliul nostru solid de clienţi, care include mulţi parteneri pe termen lung. Printre aceştia se numără companii importante precum Genpact România, Deichmann, Euronet Services şi Vestas CEU România, care şi-au extins recent contractele existente cu Immofinanz Group.

    Reporter: Care este gradul de ocupare în clădirile de birouri din proprietatea Immofinanz Group?

    Sorin Vişoianu: Gradul de ocupare a clădirilor de birouri deţinute de grup în România era de 80,6% la 31 ianuarie 2014.

    Reporter: Care sunt cele 11 proiecte pe care Immofinanz Group le are în dezvoltare în momentul de faţă şi ce termene de finalizare au?

    Sorin Vişoianu: Acestea sunt proiecte rezidenţiale care au fost finalizate, însă nu au fost încă vândute integral. Valoarea lor la 31 ianuarie 2014 era de 36,7 milioane de euro.

    Immofinanz Group se poziţionează ca o companie profitabilă în industria imobiliară din România, în sectorul clădirilor de birouri, fiind cel mai mare proprietar de birouri din Bucureşti, cu patru proprietăţi de clasă A în locaţii bine amplasate. În total, Grupul deţine nouă proprietăţi în sectorul clădirilor de birouri în România.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Immofinanz Group şi-a reînnoit recent contractele pe termen lung cu chiriaşii clădirilor de birouri din ţara noastră. Genpact România, companie de outsourcing, a ajuns la o suprafaţă totală închiriată de peste 15.500 de metri pătraţi şi a devenit unul dintre cei mai mari chiriaşi din portofoliul grupului. Compania are birourile în Iride Business Park, care se află în nordul Bucureştiului, în cea mai nouă zonă de birouri a oraşului şi are o suprafaţă închiriabilă de 92.878 de metri pătraţi.

    Începând cu luna februarie a acestui an, şi Victoria Park şi-a mărit portofoliul de chiriaşi, conform informaţiilor publicate de companie. Clădirea se află aproape de Aeroportul Băneasa şi Băneasa Shopping Center şi are o suprafaţă închiriabilă de 15.319 de metri pătraţi. Retailerul de încălţăminte Deichmann a închiriat 960 de metri pătraţi aici, după ce în trecut a deţinut un contract de subînchiriere pentru aproape 400 de metri pătraţi în S-Park.

    Chiriaş al Victoria Park din decembrie 2006, Euronet Services şi-a prelungit contractul şi a extins suprafaţa închiriată în clădire, la peste 600 de metri pătraţi.

    Vestas CEU România, filiala locală a producătorului danez de turbine eoliene, a închiriat o suprafaţă de peste 630 de metri pătraţi în S-Park. S-Park are o suprafaţă de 34.186 de metri pătraţi, iar în ultimii doi ani a avut o rată de ocupare constantă, de peste 97%. Suprafaţa este organizată pe opt nivele: două subterane, parter şi cinci etaje. Clădirea este situată în zona de nord a Bucureştiului, la doar 10 minute de aeroport.

    Immofinanz Group se poziţionează ca cel mai mare proprietar de birouri din Bucureşti, cu patru proprietăţi de clasă A în locaţii bine amplasate. În total, Grupul deţine nouă proprietăţi în sectorul clădirilor de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 206.418 de metri pătraţi şi o valoare de aproximativ 349 milioane de euro la 31 ianuarie 2014.

    În total, în România, grupul are un portofoliu de 89 de proprietăţi (17 proprietăţi, 11 proiecte în dezvoltare şi 61 proiecte în stadiu de analiză), estimat la 991,1 milioane de euro (657,2 milioane de euro în proprietăţi, 36,7 milioane euro în proiecte în dezvoltare, 297,2 milioane de euro în proiecte în stadiu de analiză). În noiembrie 2011, Immofinanz Group a achiziţionat Adama, dezvoltator imobiliar de vârf din Europa de Sud-Est, cu operaţiuni importante pe piaţa rezidenţială din ţara noastră.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional