Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SPECIALIŞTII:"Piaţa rezidenţială este în proces de reaşezare într-o nouă normalitate"

Piaţa Imobiliară /

"Piaţa rezidenţială este în proces de reaşezare într-o nouă normalitate"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa rezidenţială se află într-un proces de reaşezare într-o nouă normalitate, apreciază specialiştii de la JLL România, care susţin că paramentrii cererii s-au schimbat, în ultimul an, iar noul model de lucru hibrid - de acasă şi de la birou - va avea impact asupra designului proiectelor rezidenţiale.

    Conform surselor citate, în prima jumătate a anului în curs, în Bucureşti şi Ilfov au fost tranzacţionate 18.200 de locuinţe noi, faţă de 11.000 de unităţi în perioada similară a anului trecut. Practic, numărul locuitelor vândute aproape s-a dublat faţă de anul trecut, o evoluţie previzibilă, în contextul în care prima jumătate a anului trecut a fost afectată de criza COVID-19, evidenţiază JLL. Specialiştii din cadrul companiei de consultanţă subliniază, însă, că dacă ne uităm la volumul tranzacţiilor din trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu acelaşi trimestru din 2019, când nu era criză sanitară, vedem că cererea a crescut semnificativ, cu peste 60%.

    Reprezentanţii Cushman & Wakefield Echinox ne-au transmis că, în primele şase luni ale anului curent, au fost consemnate peste 82.000 de tranzacţii cu unităţi individuale (în special apartamente), în creştere cu 77% comparativ cu perioada similară din 2020, un trend la care specialiştii citaţi se aşteaptă să se păstreze în perioada următoare, ţinând cont de dobânzile bancare mai scăzute faţă de anul precedent şi de accesul mai facil la credite ipotecare pentru o plajă din ce în ce mai mare a populaţiei.

    Conform datelor Analize Imobiliare.ro, cele mai mari preţuri medii solicitate la vânzarea unităţilor locative din România la finalul primului semestru din 2021 se înregistrau în Cluj-Napoca (1.890 euro/mp util, în creştere cu 5,2% în ultimele 12 luni), pe locul secund fiind Bucureşti (1.540 euro/mp util, o valoare corespunzătoare unei creşteri anuale de 5,7%). Dacă ne referim la segmentul de top al pieţei rezidenţiale din Bucureşti, aici putem dis­cuta de preţuri care depăşesc pragul de 5.000 euro/mp, într-o serie de proiecte cu poziţii privilegiate în zona de centru- nord a oraşului, completează analiştii Cushman.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional