Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SUCEAVAConstrucţia de locuinţe noi a invadat periferia

F.A. Piaţa Imobiliară /

Case noi în construcţie în zona Scheia

Case noi în construcţie în zona Scheia

Preţurile terenurilor au crescut considerabil

Suceava a cunoscut, în ultima vreme, o extindere a construcţiilor noi către zonele periferice, cu precădere în Moara, Sfântul Ilie, Gheorghe Doja, Ipscani, Obcin, Aleea Dumbrăvii, Burdujeni Sat, Lisaura, Ipoteşti şi Scheia. Agenţii imobiliari suceveni ne-au declarat că majoritatea persoanelor care investesc în construcţia de vile noi sunt, în general, persoane fizice, care au nevoie de o locuinţă proprie. Vilele construite nu fac parte din ansambluri rezidenţiale propriu-zise. Cele mai multe case noi au fost ridicate în zona Sfântul Ilie, ne-au spus agenţii imobiliari intervievaţi.

Pe lângă vile, la periferie, au fost realizate şi blocuri, susţin reprezentanţii agenţiei "Extrem Konfort". Un astfel de cartier este Zamca, unde "General Construct" a ridicat ansamblul de locuinţe "Ani", care cuprinde apartamente şi vile noi. Acest ansamblu este realizat în două etape. Prima fază de execuţie cuprinde două tronsoane de bloc pe parter, trei etaje şi două niveluri de mansardă, iar a doua presupune încă cinci tronsoane cu un regim de înălţime parter, două etaje şi două mansarde, mai susţin oficialii "Extrem Konfort". Preţul de vânzare al locuinţelor variază între 1.200 şi 1.600 de euro/mp.

Blocuri noi au mai fost construite şi în zone precum George Enescu, Obcin şi Burdujeni, unde preţurile de vânzare sunt cuprinse între 800 şi 1.300 de euro/mp, în funcţie de finisaje şi de poziţionare. "Preţurile apartamentelor noi din zona Metro - Obcin sunt în jur de 1.000 de euro/mp semifinisat, iar în Zamca preţurile ajung la 1.250 de euro/mp finisat", ne-a declarat Alexandra Chelariu, reprezentantul agenţiei "Capital Imobiliare".

Tranzacţiile cu apartamente au scăzut din cauza înăspririi creditării

Oferta de apartamente noi din Suceava este în continuă creştere. "Cu toate aces-tea, cererea va cunoaşte o evoluţie des-cendentă, în condiţiile în care s-au înăs-prit condiţiile de creditare", este de părere Adi Sâncu, reprezentantul agenţiei imobiliare "Extrem Konfort". Raportate la puterea de cumpărare a sucevenilor, preţurile sunt destul de ridicate şi acest fapt este valabil atât pentru apartamentele noi, cât şi pentru cele vechi, apreciază domnia sa. "Toamna a început cu un blocaj pe piaţa de locuinţe. Cererea este foarte scăzută, iar preţurile prea mari contribuie la descurajarea cumpărătorilor. Numărul solicitărilor a scăzut cu 80% faţă de anii precedenţi, când 90% din numărul tranzacţiilor se făceau prin intermediul creditelor bancare", a subliniat reprezentantul "Extrem Konfort".

Atât apartamentele noi, cât şi cele vechi înregistrează preţuri ridicate. Cumpărătorii au o predilecţie către achiziţionarea de apartamente noi, având în vedere că nu există diferenţe de preţ majore între locuinţele noi şi cele vechi. Avantajul locuinţelor noi constă în suprafaţa generoasă şi calitatea finisajelor. În cazul apartamentelor vechi care au fost modernizate, preţul ajunge să îl egaleze pe cel al locuinţelor noi, afirmă Alexandra Chelariu.

Preţurile terenurilor au crescut considerabil

Tranzacţii cu terenuri s-au efectuat, în acest an, în Suceava, preponderent în zonele periferice. Preţurile sunt diferenţiate de accesul la utilităţi, şi, în cazul lipsei acestora, de planurile autorităţilor de a extinde infrastructura. Prin urmare, la finele lunii septembrie, loturile fără utilităţi erau scoase la vânzare cu 10-15 euro/mp, în timp ce terenurile din zonele viabilizate aveau preţuri şi de 65 de euro/mp.

Alexandra Chelariu ne-a precizat: "În oraş, în zonele centrale şi semi-centrale, metrul pătrat de teren costă între 125 şi 350 de euro/mp, iar în cartierele limitrofe preţul scade până la 15 euro/mp. Faţă de anul trecut, când metrul pătrat de teren se vindea la un preţ cuprins între 6 şi 35 de euro/mp, anul acesta s-a facut un salt către 20-65 euro/mp pentru loturile situate la periferie. Spre deosebire de centru, zonele periferice oferă beneficiile circulaţiei reduse şi ale spaţiilor verzi".

Apartamentele vechi s-au ieftinit

Cu toate că apartamentele vechi s-au ieftinit în această vară, cu 5.000 până la 10.000 de euro, toamna tot nu a adus tranzacţii mai multe, ne-au declarat reprezentanţii agenţiei imobiliare "Casa Lux". În general, apartamentele noi sunt căutate de suceveni pentru că nu necesită lucrări de reamenajare şi cheltuieli suplimentare. Sigurul avantaj pe care îl prezintă apartamentele vechi este disponibilitatea imediată. Apartamentele vechi sunt căutate, în general, de tinerii cu venituri modeste, care renunţă la plata unei chirii prea costisitoare în favoarea unei rate lunare bancare. Pentru ei, este imperios necesar să-şi găsească în timp util o nouă locuinţă, decât să aştepte între unul şi doi ani de la contractare pentru a se putea muta într-un apartament nou, susţine Georgeta Lazarovici, reprezentantul "Casa Lux".

Burdujeni este cea mai căutată zonă din Suceava pentru achiziţia de apartamente vechi. Aici se găsesc imobile construite după 1985, cu locuinţe a căror suprafaţă este mai mare decât în restul oraşului, confortul este sporit şi preţurile mai mici. Un plus de valoare este dată şi de proximitatea faţă de centrele comerciale construite aici sau care urmează să fie deschise: Iulius Mall, Carrefour, Baumax.

În Burdujeni, un apartament cu două camere confort I măsoară 52 - 54 mp şi este vândut cu 40 - 50.000 euro, în timp ce unul cu trei camere confort I se vindea, la finele lunii septembrie, cu 50 - 70.000 de euro. Un apartament cu patru camere avea, în perioada menţionată, un preţ de vânzare de 70 - 75.000 de euro.

În zona Obcin, un apartament decomandat, cu trei camere, se vindea, la finele lunii septembrie, cu circa 75.000 de euro, pe când un apartament semidecomandat cu două camere din zona George Enescu ajungea la maxim 45.000 euro.

Cerere slabă pentru închirierea de birouri

Spaţiile de birouri scoase la închiriere în Suceava nu au fost căutate în ultimele luni. Oferta este, aşadar, mare, în comparaţie cu cererea, susţin agenţii imobiliari intervievaţi. Chiria care trebuie plătită lunar pentru închirierea de birouri este cuprinsă între 10 - 50 de euro/mp, în funcţie de poziţionarea imobilului. Având în vedere că cererea este destul de scăzută pentru acest segment de piaţă, investitorii nu mai mizează pe profiturile ce pot fi obţinute din acest segment de piaţă. Cel mult, acolo unde se construiesc blocuri noi, sunt scoase spre închiriere şi spaţii pentru birouri la parter.

Zonele comerciale consacrate ale Sucevei sunt Ştefan cel Mare şi Ana Ipătescu. Preţul de închiriere pornea, la finele lunii septembrie, de la 10 euro/mp/lună, până la maxim 50 de euro/mp/lună. Chiriile de pe piaţa suceveană vor fi influenţate, categoric, şi de construirea de noi centre comerciale. Printre acestea se numără Galeria în zona Obcin şi Real în zona Ipscani. Un alt centru aflat în execuţie la finele lunii septembrie este "Iulius Mall".

În Burdujeni, singura zonă industrială care a mai rămas în oraş, terenurile ajung să fie tranzacţionate la 10 - 35 euro/mp. Aceasta este, de altfel, şi singura zonă din Suceava care oferă spre închiriere spaţii industriale precum hale, depozite, showroom-uri, aflate pe locul fostelor întreprinderi, la preţuri cuprinse între 8 - 10 euro/mp/lună.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional