Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TENDINŢEOpinia managerilor

F.A. Piaţa Imobiliară /

Opinia managerilor

Mai multe cereri de ofertă, dar tranzacţiile încă se fac destul de greu

Sectorul construcţiilor aşteaptă să îşi reia creşterea, după ce producţia industrială şi comerţul par să fi ieşit din recesiune. Managerii firmelor cu activitate legată de construcţii sunt parţial optimişti. Mulţi dintre ei au constatat în primul trimestru o creştere a interesului manifestat de clienţi reflectat printr-o majorare a numărului de cereri de ofertă. Unele companii chiar au înregistrat creşteri ale cifrelor de afaceri comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Rămân problemele legate de dificultatea şi termenele lungi în care se încheie tranzacţiile, precum şi lipsa de lichidităţi a companiilor. Managerii îşi pun speranţele în lucrările finanţate de stat şi a celor cu fonduri europene.

În sectorul achiziţiilor de utilaje pentru lucrări de specialitate, doamna

Michaela Dumitru Baccanti, director de vânzări al "Injecto Foraj" SRL, companie din acest sector, remarcă o creştere a cererilor de ofertă în primele trei luni ale anului în curs. "Avem mai multe cereri de ofertă care se concretizează treptat în lucrări şi vânzări care au lipsit aproape în totalitate în prima jumătate a anului 2010", subliniază doamna Dumitru Baccanti.

Cererea există în România şi este consistentă, apreciază sursa citată, subliniind că aceasta este cu atât mai importantă cu cât alte ţări sunt în suferinţă. "Din discuţiile purtate cu colegii din Italia ştim că acolo nu merg lucrurile chiar atât de bine", spune doamna Dumitru Baccanti. În schimb, domnia sa subliniază că în România se simte o lipsă de lichiditate a firmelor care solicită plăţi cu termene tot mai lungi.

Lucrurile s-au schimbat din iulie 2010, se resimte o schimbare. "Noi credem ferm că România este pe calea cea bună de redresare economică, contextul european permiţând asta", afirmă directorul de vânzări al "Injecto Foraj" SRL.

Compania este reprezentanţa firmei italiene Comacchio şi vinde utilaje celor care execută lucrări de specialitate.

Şi managerul RomNed, companie care furnizează utilaje pentru fundaţii, este de părere că cererile au crescut în acest an. "În ultimele două luni a crescut numărul cererilor de ofertă primite. Poate din acest motiv am putea considera că există o creştere economică", ne-a declarat doamna Florina van Dam Manica, director gene­ral RomNed.

Totuşi, domnia sa subliniază că întrucât s-a rămas la nivelul de cerere şi ofertă, fără finalizare, "prin prisma rezultatului obţinut nu putem afirma că s-au resimţit efectele unei creşteri economice".

Managerul RomNed mai adaugă faptul că firmele încă se confruntă cu lipsa de lichidităţi şi, din această cauză, nu pot face achiziţii iar proiectele propuse se finalizează cu întârziere.

"Din experienţa noastră, perioada dintre emiterea ofertei şi acceptarea ei este foarte mare tocmai datorită lipsei de lichidităţi. Multe companii care lucrează cu statul se plâng că plăţile se fac, de către stat, cu întârziere", afirmă doamna Florina van Dam Manica.

Creşterea economică anunţată de oficiali poate fi confirmată de Austrotherm Com SRL. "Resimţim o uşoară creştere a pieţei materialelor termoizolante, ceea ce ne face să privim optimist activitatea noastră din viitorul apropiat. Premisele sunt favorabile, începutul anului este promiţător, rămâne de văzut cum va evolua industria construcţiilor în ansamblu", ne-a declarat Serghei Negulescu, director Austrotherm Com SRL.

La rândul său, domnul Alexandru Stânean, director general al "Plastsistem", companie care furnizează sisteme complete pentru construcţia de hale industriale, spaţii logistice sau de depozitare şi spaţii comerciale, constată într-adevăr o stabilizare şi chiar o uşoară creştere a cererii pe toate segmentele de business în care activează. Pe piaţa locală încep să se dezvolte din nou, atât proiecte în zona de retail, cât şi pe zona industrială, ca urmare a deblocării finanţărilor pentru proiectele începute în anii precedenţi, dar şi ca urmare a demarării de noi proiecte. "Mai mult decât atât în cazul nostru există o evoluţie bună şi pe piaţa externă, în principal în Austria, Bulgaria, Cehia, Moldova, Norvegia, Slovacia, Ucraina sau Ungaria", subliniază domnul Stânean.

Societatea "Siceram" Sighişoara, producător de materiale de construcţie a înregisrat în primul trimestru din 2011 o creştere a veniturilor totale din vânzări de 23,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Pe segmentul de zidării creşterea cantitativă a fost de 19% în timp ce creşterea valorică a fost de doar 3%, ne-a spus domnul Nicolae Neag, director comercial. Domnia sa subliniază că pe acest segment de materiale de construcţii, preţul a scăzut foarte mult. Această creştere cantitativă se datorează, în principal, unei promoţii desfăşurate la începutul anului, mai exact până în 20 ianuarie. În această perioadă, vânzările cantitative la Termobloc, marca Siceram de zidării ceramice, au crescut cu 125% (cele valorice au crescut cu 80%). "Din cauza condiţiilor de pe piaţă, mai exact a cererii scăzute pentru acest tip de produse şi a ofertei care depăşeşte cererea, la începutul lunii aprilie am fost nevoiţi să aplicăm încă o reducere a preţului, promoţie valabilă până la sfârşitul lunii aprilie", menţionează domnul Neag. După aplicarea acestei promoţii, vânzările înregistrate de produsele Termobloc au început să crească în mod considerabil faţă de luna anterioară.

Pe segmentul de învelitori ceramice, lucrurile stau mult mai bine. "Dacă anul trecut l-am încheiat fără stoc de marfa, aceeaşi situaţie se regăseşte şi în momentul de faţă: se vinde tot ce producem, nu reuşim să facem stoc. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în primul trimestru din 2011 vânzările la învelitori ceramice s-au dublat, atât cantitativ, cât şi calitativ", subliniază domnul Neag.

Această situaţie a permis companiei o mică majorare de preţuri pentru aceste produse. Pe lângă solicitările venite din Chişinău, Rep. Moldova, relaţie comercială existentă de aproximativ 2 ani, pentru produsele de învelitori, societatea mai are solicitari de export în SUA şi, recent, Iordania.

Şi compania Daw Benţa România, producător şi importator de materiale pentru finisaje, a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri în primul trimestru comparativ cu perioada similară din anul trecut, dar managerii săi nu cred că acest lucru are vreo legătură cu creşterea economică anunţată de oficialii guvernamentali. "Cifra de afaceri a crescut în primul trimestru dar nu credem că acest lucru se datorează vreunei creşteri economice. Situaţia sectorului de construcţii este la fel de dificilă şi acum ca şi în anul trecut iar cererea din piaţă este la fel de redusă. Eventualele creşteri ale cifrelor de afaceri se realizează cu eforturi deosebite în identificarea de clienţi şi parteneri de afaceri, lansarea de promoţii de produs sau preţuri speciale", ne-a declarat Radu Merdari, director executiv al Daw Benţa România.

Domnia sa mai subliniază că, pe lângă acest aspect, sunt absolut îngrijoratoare lipsa de lichidităţi de pe piaţă şi termenele extrem de lungi de încheiere a tranzacţiilor. "Aşa că mai este mult până vom putea spune că simţim efectiv în vânzări creşterea economică anunţată de guvernanţi", concluzionează domnul Radu Merdari.

O creştere a cifrei de afaceri în primul trimestru al anului 2011 mai mare decât în perioadele similare de anii 2010 şi 2009 a înregistrat "Izomat" SA din Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj - producător de produse din vată minerală bazaltică, membrane hidro, termo şi fonoizolatoare, şindrile şi emulsii bituminoase. Această creştere este încă sub nivelul anului 2008, ne-a spus doamna Simona Imre, director comercial al "Izomat".

În ceea ce priveşte perioada următoare, doamna Imre consideră că această creştere de la nivelul trimestrului 1 se va menţine şi pe celelalte trimestre doar dacă se vor continua şi demara investiţiile finanţate de stat în infrastructură, în lucrări de construcţii a diferitelor obiective, precum şi prin creşterea semnificativă a absorţiei de fonduri europene. "Un semnal de alarmă negativ vine însă din creşterile de preţuri la materiile prime din import care la începutul acestui an au înregistrat atât creşteri semnificative, cât şi fluctuaţii pe perioade scurte, având influenţă în rentabilitatea economică a firmei", subliniază doamna Imre.

Nu toţi managerii firmelor cu activitate legată de sectorul construcţiilor au resimţit semne de creştere economică. Astfel, doamna Ioana Vulcu, director general al "Cars" Târnăveni, ne-a declarat: "Nu s-a resimtit nici o creştere. Sunt declaraţii pur politice. Declinul se resimte tot mai puternic."

Nici managerii Rockwool nu susţin părerea oficialilor Guvernului. "Cel puţin nu în acest moment. Situaţia este oarecum stabilă din punct de vedere al rulajelor, însă toţi jucătorii din piaţa materialelor de construcţii sunt puternic afectaţi din punct de vedere al profitabilităţii. Tendinţele actuale sunt mai degrabă de autoconservare decât de creştere. Într-o estimare ambiţioasă, probabil că o creştere economică reală, care va influenţa pozitiv şi piaţa materialelor de construcţii, se poate întrevedea începând cu 2014", ne-au declarat reprezentanţii Rockwool.

În ceea ce priveste activitatea companiei Rockwool în primul trimestru, nu se poate spune că s-a înregistrat o creştere semnificativă, ci "mai degrabă o stagnare sănătoasă, atât din punctul de vedere al volumelor, cât şi al profitabilităţii."

Marian Petre Miluţ, preşedintele Prefab SA, ne-a declarat că nu s-a resimţit în societatea pe care o conduce creşterea economică anunţată de către oficiali pentru primul trimestru al anului 2011. "Dimpotrivă, vedem că importante companii din domeniul construcţiilor se închid, iar multinaţionalele nu îşi îndeplinesc contractele la care s-au angajat. Deşi unele companii multinaţionale care au beneficiat de ajutor din partea Guvernului României au înregistrat o creştere a exporturilor, acestea nu au influenţat semnificativ piaţa construcţiilor din România, profitul lor fiind de cele mai multe ori externalizat către companiile din ţările de origine", afirmă domnul Miluţ.

Domnia sa crede că o accelerare în domeniul infrastructurii, dar şi încurajarea unor proiecte locale prin folosirea mai eficientă a banilor, pot duce la o creştere treptată şi pentru companiile cu capital românesc, care activează în industrie şi construcţii. Acest lucru ar putea duce şi la creşterea numărului locurilor de muncă, precum şi la atragerea capitalului străin.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2010, în trimestrul întâi al acestui an s-a înregistrat o creştere economică cu 1,3%. Faţă de ultimul trimestru al anului trecut economia românească a crescut în primul trimestru din 2011 cu 0,5%, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză.

În primele luni ale acestui an cele mai mari creşteri au fost înregistrate de producţia industrială şi de comerţ.

România va înregistra în 2012 cea mai mare creştere economică din rândul noilor state membre ale Uniunii Europene (UE10), Produsul Intern Brut (PIB) urmând să crească anul viitor cu 4,4%, se arată într-un raport la Băncii Mondiale. În acelaşi timp, România este singura ţară al cărei PIB a scăzut în 2010, iar în acest an va înregistra cel mai redus ritm de creştere economică din UE10.

Totodată, raportul Băncii Mondiale mai arată că România şi Bulgaria, ţări în care criza a venit mai târziu, vor cunoaşte în acest an cele mai mari îmbunătăţiri în ceea ce priveşte creşterea economică, alături de Letonia şi Lituania. Experţii Băncii se aşteaptă ca economia românească să crească în 2011 cu 1,5%, după ce în 2010 a înregistrat o contracţie de 1,3%.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional