Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TerenuriDublări de preţ pentru multe din terenurile din localităţile limitrofe Capitalei

F.A. Piaţa Imobiliară /

Case în construcţie în Popeşti Leordeni

Case în construcţie în Popeşti Leordeni

Loturile din sud s-au scumpit cel mai tare

Preţul terenurilor din apropierea Bucureştiului a înregistrat, în 2007, o creştere accelerată. Florian Velcu, broker în cadrul "Coldwell Banker Commercial Romania", ne-a precizat că preţurile loturilor scoase la vânzare anul trecut au crescut cu 30%-150% faţă de anul precedent. Cele mai multe tranzacţii s-au încheiat în zonele Pipera, Voluntari, Tunari, Baloteşti, Moara Vlăsiei, Ştefăneşti, Mogoşoaia şi Otopeni. Aceste localităţi vor rămâne în topul preferinţelor şi în 2008. Potrivit domnului Velcu, zonele care se vor dezvolta puternic în perioada următoare sunt Mogoşoaia - Buftea şi Baloteşti - Moara Vlăsiei.

Terenurile din vestul Capitalei s-au scumpit, în ultimul an, cu 20%-75%. În jurul liniei de centură şi a autostrăzii Bucureşti - Piteşti se dezvoltă o puternică zonă industrială, de showroom-uri şi spaţii logistice. Zonele care se vor dezvolta puternic în perioada următoare se află tot în jurul autostrăzii, în special în dreptul nodurilor rutiere şi Domneşti.

Florian Velcu ne-a mai spus că suprafeţele tranzacţionate, anul trecut, în sudul Bucureştiului, au avut preţuri cu 15%- 100% mai mari decât nivelul înregistrat în 2006. Estul Capitalei este o zonă către care investitorii s-au orientat abia în ultima perioadă datorită preţurilor mai mici comparativ cu alte locaţii periferice. Zonele din această parte a oraşului, care se vor dezvolta puternic în perioada următoare, sunt 1 Decembrie, Mihăileşti şi linia de centură.

În zona de est, preţurile terenurilor au crescut cu 25%-120%, în ultimul an. Zona este căutată de către investitori datorită preţurilor mai mici ale terenurilor şi a accesului rapid către centrul Bucureştiului. Localităţile care se vor dezvolta cel mai puternic în perioada următoare sunt Popeşti-Leordeni, Frumuşani, Pantelimon şi Cernica.

Loturile din sud s-au scumpit cel mai tare

Preţurile terenurilor disponibile în localităţile care urmează să fie incluse în cadrul zonei metropolitane Bucureşti au înregistrat o creştere constantă în ultimii doi ani. Potrivit datelor furnizate de compania imobiliară "EuroMetropola", în zona de sud, în special în localităţile Bragadiru, Jilava şi Măgurele, preţurile au crescut cu peste 50% în ultimul an. Scumpirea se datorează interesului crescut pentru construcţia de locuinţe, dar şi a unor complexuri mai ample anunţate în zonă de diverşi investitori.

Terenurile de la periferia sudică a Bucureştiului vor continua să se aprecieze şi în acest an. Procentul de majorare nu va mai fi la fel de mare. Potrivit "EuroMetropola" scumpirile aşteptate sunt de 10 - 30%.

Dacă în urmă cu doi - trei ani loturile mari, de peste 5.000 mp din Bragadiru, se vindeau cu 30 - 40 euro/mp şi parcelele mici, de casă, costau 70 - 80 euro/mp, în prezent acestea se tranzacţionează cu 80 - 130 euro/mp, respectiv 150 - 200 euro/mp.

În ceea ce priveşte comuna Jilava, rata de creştere a depăşit 80%. Dacă în 2007 valoarea unei suprafeţe de peste 3.000 mp era de 20 - 50 euro/mp, în prezent, acelaşi tip de teren se vinde cu 40 - 100 euro/mp.

Aceeaşi majorare de preţ a fost resimţită şi la nivelul comunei Măgurele, unde loturile mari se vindeau, în urmă cu un an, cu 40 euro/mp. Specialiştii "EuroMetropola" susţin că, la începutul anului 2008, acestea deja se tranzacţionau cu 80 euro/mp.

Posibilitatea constituirii unei Zone Metropolitane a condus la majorarea preţurilor terenurilor din nord

Creşteri importante au fost înregistrate şi în zona de nord a Capitalei. Astfel, în Tunari şi Baloteşti, preţurile terenurilor de peste 5.000 mp erau de 25 - 120 euro/mp înainte de a fi anunţată posibila integrare a lor în Zona Metropolitană. La începutul acestui an, loturile similare scoase la vânzare costau 35 - 200 euro/mp. Loturile mici, de casă, s-au tranzacţionat, în anii trecuţi, cu 45 - 130 euro/mp. Preţurile au ajuns, la finele lunii martie, la 60 - 200 euro/mp. Datorită proiectelor rezidenţiale şi comerciale de mare anvergură din nordul Capitalei, dar şi a lucrărilor de infrastructură preconizate, terenurile s-ar mai putea scumpi cu până la 70%, în acest an, apreciază agenţii imobiliari din cadrul "EuroMetropola".

Utilităţile şi infrastructura de care dispune un teren au o influenţă directă asupra dezvoltării de viitoare proiecte imobiliare. Diferenţa dintre preţul unui teren cu utilităţi şi cel fără infrastructură variază între 30 şi 80%. De exemplu, un teren de 2.500 - 5.000 mp din Corbeanca, costă între 30-35 de euro/mp deoarece nu are utilităţi. O suprafaţă similară din Corbeanca, dar cu toate utilităţile necesare, costă 70 - 120 euro/mp.

Interes sporit pentru localităţile din est şi nord-vest

Scumpiri ale preţurilor terenurilor au avut loc şi în zona de nord-vest. Dacă în urmă cu câţiva ani terenurile se cumpărau cu 50 - 250 euro/mp, acestea au înregistrat o rată anuală de creştere de peste 50%, în prezent preţurile ajungând chiar la 600 euro/mp.

În ceea ce priveşte estul periferic al Capitalei, în comuna Cernica, loturile mari se tranzacţionează cu 25 - 80 euro/mp, iar loturile de casă costă 100 - 150 euro/mp. Pentru perioada următoare, "EuroMetropola" preconizează o majorare de peste 25% din cauza interesului sporit manifestat de investitori.

Plasamentele în terenuri oferă randamente anuale de 25-75%

Randamentele obţinute din plasamentele în terenurile de la marginea Capitalei sunt superioare celor oferite de loturile din interiorul oraşului. Acestea din urmă au preţurile foarte ridicate şi posibilităţi reduse de apreciere în perioada următoare, susţine Florian Velcu. Din această cauză, în ultimii doi ani, mulţi investitori s-au reorientat către terenurile din imediata apropiere a Bucureştiului. Randamentele financiare oferite de aceste terenuri sunt variate, între 25% şi 75% pe an, şi depind de mai mulţi factori. Este vorba despre amplasare, suprafaţă, utilităţi, planuri de dezvoltare locală, acces rapid către centrul Bucureştiului.

Domnul Velcu ne-a precizat: "Pentru 2008 anticipăm o atenţie din ce în ce mai mare acordată de investitori aces­tor terenuri, ceea ce va determina o creştere semnificativă a preţurilor. Procentul de majorare nu va fi, însă, uniform. Vom avea zone în care preţurile vor creşte foarte puţin sau poate vor stagna, dar şi zone care vor înregistra creşteri importante ale preţurilor de tranzacţionare, în funcţie de gradul de dezvoltare sau echiparea cu utilităţi".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional