Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Valea OltuluiDacă va fi dezvoltată infrastructura, Valea Oltului poate deveni în câţiva ani alternativa la Valea Prahovei

F.A. Piaţa Imobiliară /

Valea Oltului

Valea Oltului

Terenurile se scumpesc pe măsură ce creşte interesul pentru case de vacanţă

Cele mai cunoscute staţiuni de pe Valea Oltului sunt Călimăneşti-Căciulata, Băile Olăneşti şi Băile Govora. În ultimul an, construcţia de pensiuni a fost intensă atât în Călimăneşti, cât şi în Olăneşti.

Marius Stătescu, de la agenţia imobiliară "Realpro" din Râmnicu Vâlcea, estimează o uşoară apreciere a preţurilor terenurilor care sunt tranzacţionate pentru construcţia caselor de vacanţă şi a pensiunilor. Datorită afluenţei turiştilor din fiecare sezon şi dezvoltării construcţiilor de vacanţă, terenurile se vor scumpi, consideră agenţii imobiliari. Iar dacă va fi dezvoltată şi infrastructura zonală, Valea Oltului poate deveni alternativa la Valea Prahovei, în câţiva ani. Avantajul Văii Oltului este că preţurile şi traseul vor fi mai accesibile decât cele din Valea Prahovei, apreciază Mihai Stănculescu, brokerul agenţiei "Realpro".

Oficialii "Realpro" ne-au declarat că au încheiat, recent, o tranzacţie cu o societate care a cumpărat teren în Căciulata. În această locaţie cumpărătorul va dezvolta un proiect ce constă în realizarea unui bloc de apartamente care vor fi tranzacţionate în scop turistic. Acest proiect se va adresa clientelei din Bucureşti şi Craiova şi este o noutate pe piaţa rezidenţială vâlceană. Construcţia va fi executată într-un an şi jumătate sau doi, iar blocul va dispune de aproximativ 60 de apartamente

Preţuri de circa 200 de euro/mp în staţiunea Olăneşti

Reprezentanţii "Realpro" ne-au declarat că, până în prezent, cele mai multe investiţii au fost efectuate în domeniul privat. Domeniul public a investit foarte puţin în zona vâlceană. Totuşi, agenţii imobiliari estimează că, în următorii ani, va fi reabilitată infrastructura oraşului Băile Olăneşti. Aici, terenurile din zona turistică se tranzacţionează cu circa 200 de euro/mp. Preţurile proprietăţilor sunt usturătoare din cauză că staţiunea nu dispune de o suprafaţă mare de teren construibil. Relieful este muntos şi acest lucru împiedică construcţia de noi locuinţe. Totuşi, cele mai multe construcţii cu destinaţie turistică sunt dezvoltate în Olăneşti. Autorităţile au fost îngăduitoare cu cei care au vrut să construiască. Astfel, dacă o vilă a fost construită pe un teren mai mare, ulterior, primăria a eliberat autorizaţii de construire pentru realizarea altei clădiri alipită de cea existentă. În Băile Olăneşti, chiar în staţiune, este în construcţie un hotel mai mare decât restul clădirilor din zona. În ultimii 2-3 ani, au fost executate patru-cinci hoteluri şi circa zece pensiuni. Există şi hoteluri de trei stele în localitate. Ca urmare, preţurile terenurilor vor mai creşte, apreciază agenţii imobiliari intervievaţi.

Terenurile pentru casele de vacanţă amplasate la o distanţă considerabilă de staţiunea propriu-zisă sunt tranzacţionate la preţuri cuprinse între 25 şi 50 de euro/mp. Pentru pensiunile din imediata apropiere a staţiunii, cu deschidere la drumul principal, terenurile sunt achiziţionate la preţul de 40-60 de euro/mp.

Proiect de zece milioane de euro în Călimăneşti

În Călimăneşti au fost efectuate mai multe investiţii în domeniul public, comparativ cu alte oraşe vâlcene. Iar, de curând, autorităţile au început investiţiile la Complexul Expoziţional la Seaca. Proiectul este o investiţie de zece milioane de euro, după spusele Consiliului Judeţean. Complexul a atras deja scumpirea terenurilor din zonă. Proprietarii terenurilor din zonă cer 100 de euro/mp. Totuşi, până în prezent, nu a fost încheiată nicio tranzacţie la acest preţ. În imediata vecinătate a complexului se găsesc şi terenuri care sunt tranzacţionate cu 60-70 de euro/mp.

În Căciulata, preţurile terenurilor pentru case de vacanţă, distanţate de zona hotelieră, pot ajunge până la 30 - 40 de euro/mp. Terenurile achiziţionate pentru pensiuni au preţuri de circa 60 de euro/mp. Iar terenurile pentru hoteluri sunt tranzacţionate cu aproximativ 200 de euro/mp. Deşi Căciulata este parte componentă a oraşului Călimăneşti, are terenuri mai scumpe pentru că aici vin cei mai mulţi turişti.

Autorităţile locale ne-au spus că intenţionează să amenajeze o pârtie de schi pe versantul nordic al muntelui Cozia. În schimb, agenţii imobiliari de la "Realpro" consideră că acest proiect nu este viabil, pentru că în zona Călimăneştiului nu există zăpadă decât două săptămâni pe an. În plus, cantitatea de zăpadă din timpul iernii nu este suficientă pentru a schia.

Craiovenii şi bucureştenii îşi fac case de vacanţă pe Valea Oltului

Persoanele interesate de achiziţia de terenuri pentru case de vacanţă în staţiunile vâlcene sunt din judeţul Dolj, în special din Craiova, dar şi din Bucureşti. Hotelurile şi pensiunile sunt construite atât de către persoane din Râmnicu Vâlcea, cât şi din Craiova. În zona Văii Oltului, recent, au fost construite hoteluri care folosesc apă termală pe post de încălzire.

Casele vechi care pot fi achiziţionate pentru construirea unei clădiri în scop turistic sunt demolate de obicei, pentru că terenul este cel vizat. Cumpărătorii de astfel de proprietăţi se izbesc de o problemă pentru că proprietarii evaluează şi casa şi terenul pe care îl au la vânzare. Din această cauză, nu se fac prea multe tranzacţii de acest gen. Totuşi, majoritatea caselor vechi cu potenţial de renovare, au fost deja modernizate. Acest gen de locuinţe sunt tranzacţionate la preţul de circa 500 de euro/mp construit, la care este adăugat preţul terenului aferent.

Casele noi care sunt cumpărate tot pentru investiţie turistică nu sunt modificate. Locuinţele noi au de la început destinaţia de pensiune sau casă de vacanţă. Este mai greu ca o casă de locuit nouă să fie transformată în pensiune.

Băile Govora - staţiune regală în perioada interbelică

După părerea agenţilor imobiliari de la "Realpro", staţiunea Băile Govora are cel mai ridicat potenţial de dezvoltare, comparativ cu celelalte staţiuni din judeţul Vâlcea. Govora se va dezvolta foarte mult în următorii ani, apreciază Mihai Stănculescu. În acest sens, au fost deja alocate patru milioane de euro pentru amenajarea staţiunii. Va fi amenajat şi râul Govora, tot în scop turistic. Deocamdată este în renovare jumătate din hotelul Palace, iar prima etapă va fi finalizată în acest an. Cea de-a doua jumătate va fi finalizată anul viitor. "Palace" va fi transformat în hotel de patru stele. Arhitectura construcţiei a fost realizată de arhitectul francez care a proiectat şi Cercul Militar din Bucureşti. Şi hotelul "Belvedere" a fost renovat.

Majoritatea clădirilor din staţiune au fost executate în perioada interbelică. Tot în această perioadă, Govora devenise staţiune regală.

Un alt avantaj de care beneficiază localitatea este faptul că a fost încă de la început realizată ca o staţiune integrată. Govora este înconjurată de hoteluri, deci nu este o dezvoltare haotică. Şi relieful este benefic pentru construcţii, pentru că nu este zonă abruptă. Staţiunea este cunoscută, în special, în Oltenia. În Govora, terenurile pentru case de vacanţă din apropierea staţiunii se tranzacţionează la 20-40 de euro/mp. Cele din staţiune se tranzacţionează la preţul de 60-80 de euro/mp. Numeroase persoane din Râmnicu Vâlcea îşi construiesc case de locuit aici.

Horezu - tranzacţie de terenuri cu 30-40 de euro/mp

Horezu este declarat oraş turistic. În această zonă este practicat mai mult turismul monahal. Un alt punct forte al oraşului este titulatura de "capitală" a ceramicii româneşti. Există şi în Horezu pensiuni, dar la preţuri inferioare faţă de Călimăneşti şi Olăneşti. Aici terenurile care beneficiază de utilităţi sunt tranzacţionate la preţuri cuprinse între 30 şi 40 de euro/mp. Pe terenurile fără utilităţi este perceput un preţ de circa 8-10 euro/mp.

Valea Lotrului - potenţial turistic ridicat

Alte zone de interes turistic din judeţul Vâlcea sunt cele de pe Valea Lotrului: Voineasa, Vidra, Obârşia Lotrului.

În staţiunea Voineasa, o societate italiană a achiziţionat terenuri pentru dezvoltarea unor proiecte de interes turistic, ne-au declarat agenţii imobiliari de la "Realpro".

Terenurile din staţiune sunt vândute cu 40-50 de euro/mp. Stadiul de dezvoltare aici se rezumă la proiecte care vor fi dezvoltate. Totodată, va fi amenajată şi o pârtie pentru schi.

În staţiunea montană Vidra, terenurile din zona planului de dezvoltare sunt scoase la vânzare la preţuri cuprinse între 20-30 de euro/mp. În această zonă se construieşte mult. Dezvoltatorii sunt persoane private.

În Obârşia Lotrului autorităţile locale au realizat un proiect care include o pârtie de schi şi, în viitor, staţiunea va fi vizitată pentru practicarea acestui sport. Terenurile din zonă sunt tranzacţionate cu circa 25 de euro/mp.

Pe Valea Lotrului, în general, terenurile pentru case de vacanţă şi pensiuni se tranzacţionează la 10-20 de euro/mp. Aici nu există construcţii industriale.

Vâlcea este judeţul cu cele mai multe mănăstiri din ţară. Astfel, aici există un turism monahal intens. Toate staţiunile vâlcene sunt aproape de Râmnicu Vâlcea. Astfel, din reşedinţa de judeţ până în zonele menţionate sunt circa 20 km.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional