Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Valea PrahoveiCele mai solicitate proprietăţi la cumpărare pe Valea Prahovei sunt casele de vacanţă

F.A. Piaţa Imobiliară /

Cele mai solicitate proprietăţi la cumpărare pe Valea Prahovei sunt casele de vacanţă

Cererea este foarte mică în comparaţie cu 2008

Piaţa imobiliară din Valea Prahovei trece în continuare printr-o situaţie dificilă generată de criza economică şi financiară ce a lovit şi ţara noastră încă de la finele anului 2008. În 2009, preţul proprietăţilor din Valea Prahovei a cunoscut fluctuaţii importante prin scăderi semnificative ale sumelor solicitate de vânzători, în urma diminuării semnificative a cererii şi tranzacţiilor. Nici acest început de an nu a făcut excepţie, preţurile de vânzare înregistrând deprecieri şi de la o lună la alta, ne-au spus reprezentanţii companiei imobiliare "Mervani".

La jumătatea lunii mai, media preţurilor apartamentelor scoase la vânzare era de 1.417 euro/mp în Predeal, 1.309 euro/mp în Sinaia, 1.212 euro/mp în Buşteni, 1.185 de euro/mp în Azuga, 1.128 de euro/mp în Breaza şi de 1.014 euro/mp în Câmpina. Potrivit "Mervani", apartamentele vechi reprezintă segmentul de piaţă cel mai afectat de scăderea preţurilor din cauza ofertei bogate de pe piaţă, dar şi din cauza concurenţei puternice din partea apartamentelor noi construite pe Valea Prahovei.

Casele de vacanţă au reprezentat, în ultimul an cele mai solicitate proprietăţi la cumpărare pe Valea Prahovei. Peste 60% din cererea (redusă semnificativ de criză) din această primăvară a fost îndreptată către casele din Câmpina, Breaza, Proviţa, Cornu, Băicoi şi împrejurimi. În mai, preţurile medii de vânzare solicitate de proprietarii caselor erau de 1.107 euro/mp în Câmpina, 1.020 de euro/mp în Breaza, 1.073 de euro/mp în Proviţa şi 1.020 de euro/mp în Cornu. Cele mai scumpe case erau ofertate în Sinaia (1.362 de euro/mp), Buşteni (1.360 de euro/mp), Predeal (1.288 euro/mp), Azuga (1.226 euro/mp), iar cele mai ieftine în Băneşti (651 euro/mp), Brebu (723 de euro/mp) şi Telega (771 euro/mp).

Criza a scăzut interesul pentru achiziţia de vile

Vilele sunt un segment mai puţin interesant în condiţiile actuale de criză, din cauza preţurilor de vânzare foarte mari. Astfel, chiar dacă preţul mediu pe mp nu este unul foarte ridicat, suprafeţele vilelor de vacanţă sunt foarte generoase, afirmă reprezentanţii "Mervani". Astfel, cele mai scumpe vile erau ofertate, în luna mai, în Predeal (1.433 de euro/mp), Buşteni (1.415 euro/mp), Azuga (1.266 euro/mp) şi Sinaia (1.146 de euro/mp). Cele mai ieftine oferte se regăseau în Băneşti (367 de euro/mp), Valea Doftanei (565 euro/mp) şi Bran (643 de euro/mp). Preţul vilelor scoase la vânzare în Breaza avea, în mai, o medie de 845 de euro/mp, iar al celor din Câmpina - 672 de euro/mp.

Cele mai scumpe terenuri sunt în Sinaia

Preţurile terenurilor pentru construcţia de case şi vile de vacanţă şi ale loturilor pentru investiţii au scăzut semnificativ în lipsa cererii. Astfel, la jumătatea lunii mai, preţul mediu pentru un teren din Sinaia era de 231 euro/mp, tarifele ajungând la o medie de 191 de euro/mp în Predeal, de 182 de euro/mp în Buşteni, 82 de euro/mp în Câmpina, 30 de euro/mp în Comarnic, 55 de euro/mp în Breaza, 49 de euro/mp în Bran şi 188 de euro/mp în Azuga.

Deşi cererea este foarte scăzută, reprezentanţii "Mervani" apreciază că terenurile rămân în continuare categoria de imobile cea mai interesantă din piaţă, având acoperirea cea mai mare la nivel de localităţi şi o plajă de preţuri pentru toate buzunarele.

Tot mai multe unităţi turistice scoase la vânzare

Dacă în anii trecuţi (2006-2009) cererea de spaţii turistice depăşea cu mult oferta de pe Valea Prahovei, în acest an raportul s-a schimbat radical, piaţa înregistrând multe unităţi turistice scoase la vânzare la preţuri atractive, apreciază "Mervani".

Cele mai scumpe unităţi scoase la vânzare în luna mai se regăseau în Buşteni (1.489 de euro/mp), Sinaia (1.355 de euro/mp), Predeal (1.260 de euro). Iar cele mai ieftine oferte erau în Valea Doftanei (546 de euro/mp), Breaza (566 de euro/mp) şi Cornu (848 de euro/mp).

2010 a adus o uşoară revigorare a cererii

În zona Sinaia - Buşteni - Predeal, cele mai tranzacţionate proprietăţi au rămas, în 2009 şi 2010, terenurile şi apartamentele din imobilele noi, ne-a declarat conducerea "Mervani". În 2010, numărul acestor tranzacţii a rămas constant, la nivelul din 2009. În schimb, 2010 a adus, în primăvară, o cerere ceva mai mare decât cea de anul trecut.

Pentru apartamentele noi, preţul mediu de vânzare era, în luna mai, de circa 1.000 de euro/mp, la fel ca media din 2009. Reprezentanţii "Mervani" estimea­ză că, având în vedere înmulţirea cererilor pentru apartamentele noi de vacanţă, 2010 va aduce ceva mai multe tranzacţii decât 2009. "Clienţii care vin la agenţie în căutare de apartamente noi sunt destul de puţini, dar hotărâţi", ne-au mai spus oficialii "Mervani". Astfel, în acest an, nu se mai întrevăd noi scăderi de preţuri la apartamentele noi de pe Valea Prahovei.

Cele mai multe solicitări pentru achiziţia de terenuri pentru construcţia de locuinţe de vacanţă sunt pentru localităţile Cornu, Breaza şi Brebu, unde preţurile solicitate erau, în mai, situate la un nivel de 30 - 50 de euro/mp. Acestea sunt printre cele mai ieftine oferte de pe Valea Prahovei.

În zona Sinaia - Buşteni - Predeal, vor mai apărea proiecte imobiliare noi, dar de mici dimensiuni, cu 10 până la 20 de unităţi, deoarece se vând mai bine în această perioadă, estimează agenţii de la "Mervani".

Cele mai multe oferte de vânzare a apartamentelor de vacanţă de pe Valea Prahovei se regăseau, la finele acestei primăveri, în Câmpina, Sinaia, Breaza, Buşteni, Azuga şi Predeal.

Potrivit unui studiu realizat, la jumătatea lunii mai, de către compania imobiliară "Mervani", cea mai mare ofertă de apartamente în vile era în Sinaia, Breaza, Azuga şi Predeal.

De departe mai generoasă, oferta de case şi vile de pe Valea Prahovei totaliza, în perioada menţionată, peste 400 de astfel de unităţi locative. Cele mai multe oferte de vânzare se regăseau în Buşteni (88), Câmpina (69), Breaza (66), Sinaia (44), Predeal (32). În luna mai, erau şi foarte multe terenuri scoase la vânzare pe Valea Prahovei, în special în Câmpina (104), Breaza (91), Sinaia (89), Comarnic (84), Buşteni (68).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional