Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

VASLUIMulte locuinţe noi la ieşirile înspre Iaşi şi Roman

F.A. Piaţa Imobiliară /

Multe locuinţe noi la ieşirile înspre Iaşi şi Roman

Tranzacţii puţine cu apartamente vechi

Cele mai multe vile noi din oraşul Vaslui au fost construite la ieşirea spre Iaşi, în zonele Moara Grecilor, Protecţia Copilului, lângă staţia meteo, dar şi la ieşirea spre Negreşti-Roman, la Cişmeaua Moldovencei. Locuinţe noi au fost ridicate, în ultimul an, şi în zonele Paiul şi Delea.

Vasluiul este un oraş mic, situat pe ultimul loc din ţară la capitolul investiţii imobiliare, motiv pentru care lipsesc ansamblurile rezidenţiale de vile, susţin agenţii imobiliari locali. Prin urmare, proprietarii noilor case sunt persoane fizice, care le-au ridicat în regie proprie pentru uz personal.

În funcţie de utilităţi şi poziţionare, preţurile terenurilor rezidenţiale din Vaslui erau, la finele lunii septembrie, cuprinse între 30 - 50 de euro/mp. La acest preţ, s-au vândut terenurile din zona Moara Grecilor, în timp ce loturile de la Cişmeaua Moldovencei au fost tranzacţionate cu 20-40 de euro/mp.

Agenţii imobiliari vasluieni au opinii diferite în legătură cu evoluţia preţurilor terenurilor. Gabriel Pană, reprezentantul agenţiei imobiliare "EuroHouse", apreciază că preţurile terenurilor vor înregistra regrese, pentru că puterea de cumpărare este mică. Simona Polak, directorul agenţiei "Impact", consideră că preţurile terenurilor vor creşte, în condiţiile în care nu mai există alte zone de extindere viabilizate. Domnia sa ne-a explicat: "La începutul anului 2008, primăria a elaborat Planul Urbanistic General al oraşului. În acest context, a fost extinsă zona de intravilan. Loturile pe care s-au construit case, cuprinse în extravilan, au fost incluse în intravilan, unde primăria urmează să extindă infrastructura. Vestea proastă adusă de acest proiect este interzicerea construcţiei altor vile noi în spaţiul extravilan, ca urmare a imposibilităţii viabilizării acestor zone în viitorul apropiat".

Apartamente noi pentru vasluieni

Complexul rezidenţial de apartamente "Ştefan cel Mare Residential Center", situat pe strada Ştefan cel Mare, aproape de Spitalul Judeţean, avea scoase la vânzare, la finele lunii septembrie, 270 de apartamente. 30 fuseseră deja vândute. Investitorul este SC "Advanced Home Concept" Bucureşti. Complexul cuprinde trei blocuri cu apartamente destinate vasluienilor cu venituri peste medie. Apartamentele au între două şi patru camere şi sunt distribuite pe şase niveluri. Locuinţele se întind pe o suprafaţă cuprinsă între 59 - 140 mp, ne-a declarat doamna Simona Polak. Preţul de vânzare pe metru pătrat este de 1.000 de euro.

Tranzacţii puţine cu apartamente vechi

Tranzacţiile cu apartamente merg prost în Vaslui, din cauza noilor condiţii de creditare şi a puterii mici de cumpărare a vasluienilor. În acest an, cererea a scăzut la jumătate faţă de anul trecut. Pentru că oraşul este mic, preţurile apartamentelor, fie ele mai noi sau mai vechi, se menţin ridicate, ne-a declarat domnul Marius Bubeică, reprezentantul agenţiei "Ambient". Dar Simona Polak consideră că se vor vinde mai bine apartamentele noi decât cele vechi, având în vedere că preţul este acelaşi.

Cine vrea să achiziţioneze un apartament vechi în Vaslui trebuie să plătească 800 - 1.000 de euro/mp, chiar şi pentru locuinţele din blocurile vechi de peste 30 de ani. Blocuri mai noi, terminate la începutul anilor "90, sunt cele din zona Traian. Aici, locuinţele sunt mai spaţioase. Pentru un apartament de trei camere, cu o suprafaţă de 60 de mp, proprietarii cereau, la sfârşitul lunii septembrie, între 1.000 şi 1.300 de euro/mp, conform declaraţiilor oficialilor de la "EuroHouse". În zona Gării s-au vândut cele mai multe apartamente vechi, deoarece au o vechime mai mică, fiind construite în perioada 1989 - 1990. În această zonă, preţul pe metru pătrat pentru un apartament este de 1.000 de euro.

Birouri noi în Centrul de Afaceri

Până la sfârşitul lunii octombrie, Centrul de Afaceri din Vaslui, clădire patronată de Consiliul Judeţean, aflată în curs de finalizare, va pune la dispoziţia celor interesaţi două dintre cele trei imobile proiectate. Chiriaşii vor plăti în jur de 7 euro/mp/lună pentru o suprafaţă cuprinsă între 16 - 56 mp, susţine Gabriel Pană. La rândul său, Simona Polak este de părere că aceste spaţii de birouri nu vor fi la mare căutare deoarece şi cererea este scăzută.

Zonele comerciale ale oraşului sunt în centru şi în zona pieţelor. În centru, pe strada Ştefan cel Mare, este plin de sedii ale băncilor, susţine reprezentantul agenţiei "Impact". O altă zonă comercială importantă este cea din jurul gării. Dar cea mai importantă zonă comercială din Vaslui este Piaţa Civică, situată pe Ştefan cel Mare, artera principală din centrul oraşului. Aici, preţul de închiriere era, la sfârşitul lunii septembrie, de 20 - 40 de euro/mp/lună, în funcţie de suprafaţă, ne-a declarat Gabriel Pană. În Vaslui, Penny Market urmează să fie deschis în câteva luni. Recent, a fost inaugurat un mall cu un sigur nivel, spre Moara Grecilor, zonă slab circulată.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional