Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

WELT IMOBILIARE:"Cererea de locuinţe în Cluj-Napoca este imensă, în raport cu oferta"

Piaţa Imobiliară /

"Cererea de locuinţe în Cluj-Napoca este imensă, în raport cu oferta"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa imobiliară clujeană a avut un trend ascendent în 2015, iar cererea de locuinţe este imensă în raport cu oferta, ceea ce a dus la creşterile de preţuri înregistrate în ultimii doi ani, consideră Tudor Marc, consilier al agenţiei Welt Imobiliare din Cluj-Napoca.

    Domnia sa ne-a declarat că 2015 a fost un an în care s-a construit mult în Cluj-Napoca, însă "nu se construieşte destul pentru a satisface cererea, ceea ce a dus la o creştere a preţurilor, în special pe segmentul rezidenţial, de aproximativ 15%, după ce anul 2014 mai înregistrase o creştere a preţurilor pe toate segmentele cu 10%".

    Dezvoltatorii au prins curaj pe segmentul rezidenţial şi pe cel de birouri şi, încet-încet, şi pe domeniul comercial/industrial, potrivit sursei citate.

    Pe segmentul rezidenţial din Cluj-Napoca, Tudor Marc menţionează conceptul Platinia, cu două proiecte finalizate în 2013 şi 2014, iar încă unul în construcţie cu termen de finalizare în octombrie 2016, pe fostul amplasament al fabricii de bere Ursus, care va cuprinde şi un mall.

    "De asemenea, avem şi alţi dezvoltatori cu proiecte de peste 50 de apartamente, respectiv proiectele Contemporano, ParkLake, Riviera, două proiecte aparţinând SDC Construct - unul în colaborare cu Prodvinalco şi unul pe amplasamentul fostei fabrici Napochim, proiectul Bonjour care a demarat în 2008 şi acum se află la ultimele două imobile din totalul de 14 clădiri prevăzute. În rest, s-au finalizat sau sunt în curs de finalizare alte imobile cu până la 50 de apartamente", ne-a mai spus consultantul Welt Imobiliare.

    Pe segmentul de birouri, Tudor Marc menţionează clădirile Europa Business Center (închiriată integral de NTTDATA) şi clădirile The Office, aparţinând NEPI Invest, cu 54.000 de metri pătraţi de birouri, volum predat în 3 etape.

    "Un alt proiect de birouri de 10 etaje se construieşte în zona Ploieşti şi unul în zona străzii Constanţa, aparţinând IQUEST, care a preluat amplasamentul vechii fabrici Flacăra", ne-a mai spus Tudor Marc, precizând: "Pentru perioada următoare avem informaţii privind demararea unor proiecte majore în zona Iulius Mall pe o suprafaţă de 9000 mp, apoi zona Abator care va conţine patru turnuri de locuinţe şi birouri şi un mall, aparţinând omului de afaceri Ştefan Gadola, acţionar al EnergoBit. În zona Bună Ziua se vor mai demara două proiecte mari de locuinţe, aparţinând unor investitori străini, iar proiectul Luminia din zona Europa va continua prin construirea unui nou corp".

    Potrivit sursei citate, există informaţii potrivit cărora două malluri noi vor fi inaugurate în următorii ani, unul la fosta Fabrică de Bere, aparţinând Platinia, şi unul în cadrul proiectului Riverside, din piaţa Abator, dezvoltat de familia Gadola.

    În ceea ce priveşte preţul mediu de construcţie a locuinţelor din Cluj-Napoca, reprezentantul Welt Imobiliare ne-a spus că tariful este de circa 350 de euro pentru metrul pătrat semifinisat.

    "Acesta poate varia în funcţie de materialele alese (sticlă la balcoane, marmură pe casa scării, lift, polistiren sau vată bazaltică), iar acum, mai nou, a mai crescut puţin costul prin obligativitatea montării de centrale termice în condensaţie. În schimb, acest lucru a dus la introducerea în tot mai multe proiecte a încălzirii prin pardoseală, ca dotare standard", ne-a explicat Tudor Marc.

    Potrivit sursei citate, preţurile de vânzare ale locuinţelor din Cluj-Napoca încep de la 900 de euro/mp semifinisat pentru apartamente noi în zone periferice şi pot ajunge până la 1.700 de euro fără TVA pentru imobilele noi din Centru. Pentru apartamentele vechi, preţurile încep de la 1.000 euro/mp şi pot ajunge până la 1.500 euro/mp în funcţie de zonă, etaj, compartimentare şi finisaje.

    Răzvan Cuc, RE/MAX: "Preţurile locuinţelor din Cluj-Napoca au crescut anul trecut cu 10%"

    Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca a evoluat pozitiv în ultimul an, este de părere şi Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România, care ne-a declarat că preţurile pe segmentul rezidenţial au crescut cu circa 10% şi, în acelaşi timp, au fost livrate multe unităţi locative noi atât în oraş, cât şi în comuna Floreşti.

    "Pe segmentul de birouri am observat, de asemenea, o uşoară creştere şi multe suprafeţe noi livrate în piaţă, printre acestea numărându-se The Office, City Business Center, Europa BC.

    Şi pe segmentul industrial am observat o efervescenţă, piaţa având nevoie de centre logistice moderne la standarde actuale", ne-a precizat Răzvan Cuc.

    Oficialul RE/MAX spune că, în acest moment, în Cluj sunt foarte multe proiecte ale dezvoltatorilor locali, menţionând Platinia (zona Fabrica de Bere), Sofia Residence (zona Bună Ziua), Junior Residence (zona Mărăşti), Citadela (zona Mănăştur) sau Traian Residence.

    "Pe segmentul rezidenţial există foarte multe proiecte în "planşetă", dar rămâne de văzut câte se vor pune în operă şi câte vor fi lansate cu adevărat în piaţă în 2016", ne-a declarat Răzvan Cuc, subliniind că, în privinţa spaţiilor de birouri, nu există proiecte noi în plan, ci doar extinderea/finalizarea celor mari demarate în anii anteriori, respectiv The Office, CBC şi Liberty, care împreună mai au de livrat peste 35.000 mp. Potrivit aceleiaşi surse, există şi planuri pentru proiecte mixte ce includ şi birouri, pe amplasamentul vechilor fabrici Flacăra şi Napochim.

    Referindu-se la sectorul centrelor comerciale din Cluj, Răzvan Cuc ne-a spus că Iulius Mall şi Polus Mall au atins gradul maxim de ocupare, existând un singur mall ce urmează să fie livrat în vară, respectiv Platinia, cu o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi, urmând să facă parte dintr-un ansamblu mixt de apartamente şi spatii comerciale, pe amplasamentul fostei fabrici de bere Ursus.

    La o privire de ansamblu asupra pieţei imobiliare din Cluj-Napoca, Răzvan Cuc apreciază că segmentul rezidenţial înregistrează cea mai mare cerere din ţară, "judecând după preţuri şi proiectele în lucru", o stagnare fiind înregistrată pe sectoarele de centre comerciale şi spaţii de birouri, în timp ce oficialul RE/MAX consideră că există nevoie de centre logistice noi în Cluj-Napoca.

    "Pentru unităţile locative din Cluj-Napoca, preţul mediu este, în acest moment, undeva la 1.200 de euro/mp, cu vârfuri ce depăşesc uşor 1.500 euro/ mp", ne-a spus Răzvan Cuc.

    Reprezentantul RE/MAX apreciază că, pe segmentul de birouri, chiriile din Cluj-Napoca ajung până la 14 euro/mp/lună net şi scad în funcţie de locaţie şi facilităţi.

    În ceea ce priveşte evoluţia pieţei imobiliare locale în 2016, Răzvan Cuc estimează că trendul ascendent va fi continuat, pe toate segmentele, atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi valoarea.

    "În ceea ce priveşte segmentul rezidenţial, suntem de părere că piaţa va reacţiona diferit în funcţie de oraşul la care facem referire, aşa cum s-a întâmplat şi în 2015. Însă, credem că 2016 va aduce creşteri ale preţurilor medii naţionale cu cel puţin 5% - atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi", a mai afirmat reprezentantul RE/MAX România.

    Potrivit sursei citate, evoluţia pozitivă a pieţei se va vedea în acest an şi pe segmentul terenurilor care, încă din 2015, a fost unul efervescent, marcat de tranzacţii importante în oraşele mari ale ţării.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional