Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Acoperişul: O investiţie pentru o viaţă

F.A. Consilier /

Foto Ruukki

Foto Ruukki

Pentru ca noul dumneavoastră acoperiş să nu vă facă probleme trebuie să ţineţi cont de câteva recomandări. Cei mai în măsură să cunoască eventualele capcane în achiziţia unui acoperiş sunt producătorii şi distribuitorii unor astfel de produse.

Dragoş Irimescu, proprietarul firmelor "Depaco" şi "Polnebo" din Prahova, recomandă beneficiarilor care aleg ţigla metalică să aibă referinţe bune atât despre producătorul ţiglei, producătorul oţelului, dar şi despre firma care montează acoperişul. Este recomandat ca aceştia să verifice certificatele de calitate şi garanţie, ghidul de montaj, precum şi atât cât îşi permit vizual, respectarea menţiunilor din documentele respective. Să fie atenţi la ofertare, pentru că de cele mai multe ori pot plăti table de o grosime mai mare decât cea pe care o vor primi sau pot accepta o ofertă cu un preţ mai mic, dar care să nu cuprindă tot necesarul.

Totodată, beneficiarii trebuie să fie atenţi la detalii. Astfel, pentru fixarea unei învelitori din ţiglă metalică se folosesc două tipuri de şuruburi autoforante: şuruburile 4,8 x 35 mm (lungi) pentru fixarea ţiglei metalice de şarpantă din lemn iar şuruburile 4,8 x 20 mm (scurte) pentru prinderea ţiglelor metalice între ele. Şuruburile lungi au pasul mai mare decât cele scurte şi nu asigură o prindere rigidă a celei de-a doua ţigle, una de cealaltă. În plus, din cauza lungimii mai mari, au în mişcarea de rotaţie o bătaie radială mai mare decât şuruburile scurte, putând duce astfel la creşterea dimensiunii perforării şi, implicit, la creşterea şanselor de infiltrare a apei.

Firma "Depaco" Prahova a lansat în acest an un nou profil de ţigle metalice şi a început producţia de opritori de zăpadă, pe orice culoare. În plus, de la 1 septembrie, va începe producţia de jgheaburi şi burlane D-Rain System, menţionează domnul Dragoş Irimescu, proprietarul firmei.

La rândul său Dan Mircescu, director general al "Final Distribution", subliniază faptul că acoperişul casei este o investiţie pentru o viaţă şi recomandă celor ce intenţionează să achiziţioneze o învelitoare să se documenteze asupra avantajelor şi dezavantajelor fiecărui tip de învelitoare. De asemenea, varietatea profilelor de ţiglă este esenţială, deoarece existenţa mai multor variante înseamnă libertate mai mare în alegerea stilului care se potriveşte cel mai bine. Aşadar, clientul ar trebui să se consulte cu arhitectul în privinţa modelului şi a culorii, să respecte integritatea sistemului, iar realizarea motajului să fie efectuată cu o firmă specializată. În măsura posibilităţilor, domnul Mircescu recomandă să fie lăsat la final criteriul preţului. "Cel mai mic preţ nu va însemna niciodată calitate, iar un preţ mic pentru o învelitoare poate să însemne o cheltuială suplimentară într-un termen relativ scurt", atrage atenţia Dan Mircescu, director general al "Final Distribution".

Un acoperiş de calitate necesită accesorii de calitate

Este bine de ştiut faptul că învelitoarea de ţiglă metalică este mult mai uşoară decât alte tipuri de învelitoare şi nu suprasolicită structura de rezistenţă a clădirii, afirmă reprezentanţii "Lindab România". În plus, avantajul greutăţii facilitează şi montajul.

De asemenea, beneficiarii trebuie să ia în considerare şi aspectul estetic. Într-o lume dominată de stil, contează şi factorul culoare, pentru a da o imagi­ne aparte noului acoperiş.

Andrei Sulyok, director general al "Lindab România", subliniază importanţa unei întreţineri uşoare a acoperişului, care nu trebuie să devină o povară! De exemplu, ţiglele metalice Lindab nu necesită măsuri speciale de întreţinere, suprafaţa netedă a panourilor nu permite aderarea muşchilor şi lichenilor, iar praful şi alte impurităţi sunt uşor îndepărtate de ploaie. Zonele de colectare a apelor (dolii, jgheaburi) se vor verifica periodic şi se vor curăţa de frunze uscate sau alte impurităţi care afectează buna funcţionare a acoperişului. Zgârieturile accidentale pot fi protejate folosind vopseaua de retuş.

Un acoperiş de calitate necesită accesorii de calitate: folie anticondens, elemente de tinichigerie, şuruburi pentru fixare şi alte com­ponente.

În ceea ce priveşte costul sistemului, clienţii trebuie să ştie că acesta depinde de tipul de ţiglă metalică ales, configuraţia învelitorii (cu cât este mai complicată, cu atât necesită mai multe accesorii şi, implicit, mai multă muncă la montaj) şi, evident, de manopera de montare.

Nu în ultimul rand, domnul Sulyok atrage atenţia asupra unui criteriu deosebit de important în alegerea învelitoriii - garanţia originalităţii este esenţială! Clienţii trebuie să verifice că produsele pe care le-au achiziţionat sunt într-adevăr marca respectivă.

Garanţia oferită trebuie să fie reală

Zoltan Szoke, business unit manager Ruukki România şi Bulgaria, segmentul de acoperişuri, recomandă beneficiarilor interesaţi să achiziţioneze învelitoare pentru acoperiş să verifice dacă garanţia care li se oferă este reală! Un producător care are o vechime pe piaţă mai mică decât garanţia pe care o oferă nu poate fi crezut pe cuvânt! Clientul trebuie să se informeze. Să afle ce sunt sistemele de protecţie, ce înseamnă un oţel de calitate şi să verifice dacă grosimea tablei declarată de producător este reală. Să cumpere un sistem complet de acoperiş de la acelaşi producător, din motive de funcţionalitate şi să se asigure că montatorii sunt cei recomandaţi de producător. Şi să verifice dacă profilele de tablă poartă marcajul CE, care atestă alinierea producătorului la standardele europene de calitate.

Un criteriu important de alegere a ţiglei - experienţa producătorului

Beneficiarii trebuie să analizeze foarte bine tipul de învelitoare care le este cel mai potrivit în funcţie de zona şi de arhitectura casei, recomandă domnul Nicolae Neag, directorul comercial al societăţii "Siceram" Sighişoara.

Domnia sa afirmă: "Cred că mulţi pornesc pe ideea greşită că unele tipuri de învelitoare au greutate prea mare. La modul cum se face proiectarea în ţara noastră, dacă se respectă legislaţia, atunci se poate utiliza orice fel de învelitoare de pe piaţă, indiferent de greutate."

Pentru liniştea şi siguranţa lor, beneficiarii trebuie să aleagă produse cu garanţie cât mai mare, dar garanţia nu trebuie să fie numai pe hârtie.

În acest sens trebuie să caute informaţii cu privire la experienţa producătorului, de când există pe piaţă, modalitatea de tratare a reclamaţiilor. Aceasta deoarece au existat şi există mulţi producători (poate mai puţin la ţigla ceramică unde investiţiile necesare sunt foarte mari) cu existenţă meteorică pe piaţă.

Din acest punct de vedere, produsele "Siceram" sunt garantate 100% de experienţa de peste 100 de ani, una din cele mai moderne tehnologii din Europa, o argilă cu totul deosebită şi, nu în ultimul rând, o modalitate de tratare a reclamaţiilor cu respect şi în interesul clientului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional