Producătorul de materiale de construcţii, SC PREFAB SA , vWa realiza o investiţie de 5 milioane de euro pentru instalarea unei centrale de cogenerare la punctul de lucru din Călăraşi. Investiţia va asigura necesarul de energie termică pentru sucursala BCA a combinatului şi va permite furnizarea a 4 MW în reţeaua naţională. Sistemul va fi implementat până la jumătatea anului viitor de către firma KAWASAKI, câştigătoarea procesului de selecţie organizat de SC PREFAB SA.
La licitaţia organizată pe 7aprilie 2011 au participat reprezentanţii firmelor Kawasaki şi Turbomach în calitate de furnizori de echipamente, firme cu tradiţie şi renume pe piaţa energiei alternative şi cogenerării de înaltă eficienţă. În urma analizei ofertelor, firma KAWASAKI a fost desemnată pentru crearea şi implementarea sistemului.
Prin acest demers, combinatul va obţine o rentabilitate de 30% în producţie si costuri energetice, dar şi o înaltă eficienţă în utilizarea capacităţilor de producţie. Investiţia este realizată din fonduri proprii, urmând ca societatea să aplice pentru o finanţare europeană cu o co-participare de 50%. La licitaţie au participat patru instituţii financiare care şi-au manifestat intenţia de a finanţa acest proiect şi anume : Raiffeisen Bank, B.R.D.- Groupe Societe General, Unicredit Ţiriac şi B.C.R.
După finalizarea proiectului, SC PREFAB SA ar putea beneficia de un bonus de înaltă eficienţă energetică de 1.200.000 euro pe an, timp de 11 ani. Suma este prevăzută de normele europene în domeniu şi este acordată de statul român fiecărei companii care îndeplineşte criteriile europene de utilizare a energiei produsă în sisteme de co-generare de înaltă eficienţă.
Prin realizarea acestei investiţii, PREFAB SA va deveni producător de energie pe piaţa autohtonă, supunându-se reglementărilor actuale. Potrivit legislaţiei în vigoare, PREFAB poate folosi 60% din producţia de energie în scop intern, restul fiind redirecţionată către reţeaua naţională. Pentru acest proiect PREFAB va lua măsuri de securitate suplimentare, similare cu cele din sistemul naţional.
"Pentru PREFAB această investiţie va însemna o cotitură în utilizarea eficientă a tehnologiei şi extinderea producţiei având în vedere fluxul suplimentar de energie. Estimăm că în perioada următoare vom implementa noi activităţi pe platforma Prefab care să beneficieze de energia produsă prin acest sistem. Lucrăm la acest proiect de 8 ani şi de-a lungul timpului am beneficiat de consultanţă externă din partea firmelor specializate. Pentru demararea sa am aşteptat instituirea unui cadru legislativ adecvat, realizat după integrarea în UE şi liberalizarea pieţei de energie", a declarat Marian Petre Miluţ, preşedintele CA al SC PREFAB SA.
Proiectul va fi implementat de firma KAWASAKI, în colaborare cu reprezentanţii PREFAB. Colectivul energetic al companiei va beneficia de traininguri specializate şi va participa la procesul de construcţie al centralei din Japonia si Germania.
Potrivit reprezentanţilor SC PREFAB SA, construcţia centralei de cogenerare este primul proiect serios de înaltă eficienţă care beneficiază de consultanţă externă. Proiectul are la baza studii geo, bilanţuri energetice şi studii de fezabilitate pentru determinarea gradului de rentabilitate al investiţiei realizate de ambele firme participante la licitaţie.
"PREFAB SA urmăreşte prin această investiţie o directivă trasată de UE, aceea de a optimiza toate consumurile şi producţia de energie, astfel încât energia produsă în sisteme de co-generare de înaltă eficienţă, să reprezinte o alternativă viabilă. Credem că o mai mare flexibilitatea din partea autorităţilor pentru încurajarea dezvoltării de proiecte de cogenerare ar putea determina investiţii semnificative în acest domeniu. În prezent ne confruntăm cu lipsa unor reglementări legislative, cu bariere birocratice pentru accesarea fondurilor europene şi, nu în ultimul rând, cu întârzierea stabilirii bonusurilor de eficienţă energetică. Este important ca Parlamentul să urgenteze votarea şi punerea în aplicare a acestor legi", a mai declarat Marian Petre Miluţ, Preşedintele CA al SC PREFAB SA.
PREFAB S.A este unul dintre cei mai mari producători de prefabricate din BCA din România. În cei 44 de ani de activitate în construcţii, PREFAB a ajuns la o cota de piaţă de 20% şi şi-a extins produsele în ţări precum Republica Moldova şi Bulgaria. Principalele linii de producţie PREFAB sunt tuburile tip PREMO şi SENTAB, fiind singurul producator de tuburi armate la înaltă presiune.
Combinatul PREFAB Călăraşi este una dintre cele mai complexe unităţi de producţie din România, ce şi-a dezvoltat activitatea prin fabricarea armăturilor pentru structuri mari, tiparelor metalice pentru orice produs, standurilor de mare putere, flotelor de transport şi utilajelor de mare capacitate.
Compania a fost privatizată în 1998, iar din 2010 este listată la categoria I pe Bursa de Valori Bucureşti.