Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Ambasada Canadei în România: România are perspective bune de creştere pe viitor

F.A. Internaţional /

Philippe Beaulne, ambasadorul Canadei în România

Philippe Beaulne, ambasadorul Canadei în România

Excelenţa Sa, domnul Philippe Beaulne, ambasadorul Canadei în România

Excelenţa Sa, domnul Philippe Beaulne, ambasadorul Canadei în Româ­nia ne-a declarat că anul trecut investiţiile canadiene în România au fost de 240 milioane de dolari canadieni, în uşoară scădere faţă de anii precedenţi (investiţii de 248 milioane dolari canadieni în 2008 şi 245 milioane dolari canadieni în 2007). "Deci în ciuda crizei, reducerea investiţiilor este nesemnificativă", a subliniat domnul Philippe Beaulne.

Având în vedere globalizarea, este din ce în ce mai dificil să fie stabilită exact originea investiţiei. De exemplu, când companiile canadiene investesc în România prin subsidiare din Germania, Franţa sau Irlanda, atunci investiţiile sunt considerate a fi germane, franceze sau irlandeze. De asemenea, produse româneşti care ajung în Canada prin alte state, pot să nu figureze ca exporturi ale României către Canada.

Criza putem considera că s-a sfârşit în Canada, iar lucrurile au revenit la normalitate, pentru că în primul trimestru al anului 2010 produsul intern brut a crescut cu 1,5%, aceasta însemnând o creştere previzionată de 6,1% până în 2011. După 1997 până în 2007 PIB-ul Canadei a fost mereu ascendent şi doar într-o perioada scurtă între 2007 şi 2009, în timpul crizei, a scăzut cu 3%.

Canada a fost ajutată foarte mult de faptul că a fost printre ultimele state G7 care au intrat în criză şi una dintre primele care au ieşit. De asemenea, dintre statele G7, Canada a avut cel mai mic raport între datoria publică şi produsul intern brut

Ieşirea din criză a fost posibilă deoarece Canada are un sistem bancar puternic, care nu a necesitat sprijin guvernamental pe timpul crizei. În plus, economia Canadei a înregistrat surplus bugetar timp de 3 ani până la criză. Aces­tor factori pozitivi li s-au adăugat şi stimulentele acordate de guvernul canadian care a aplicat un pachet de măsuri de stimulare a economiei în valoare de 60 miliarde de dolari canadieni, sumă destinată a fi cheltuită într-o perioadă de doi ani.

"Companiile canadiene au trecut prin criză, dar în general au avut o reacţie destul de bună şi au căutat oportunităţi în Canada, dar şi în Europa de Est", a subliniat domnul Philippe Beaulne.

Sectorul de construcţii din Canada este unul foarte important, cu venituri anuale de în jur de 115 miliarde de dolari canadieni şi care contribuie cu aproximativ 12% la PIB.

O mare parte din pachetul de stimulare a economiei iniţiat de guvern a mers spre sectorul de construcţii, inclusiv rezidenţial. În afară de aceasta, guvernul canadian şi guvernele provinciale încurajează parteneriatele cu companii străine. În Canada nu s-a manifestat criza subprime, deoarece piaţa ipotecară a avut o structură diferită, iar corporaţiile pentru locuinţe au făcut faţă. Criza în Canada a adus o scădere de 3% din PIB în anul fiscal 2008-2009, dar perioada de criză a fost mai scurtă decât în alte părţi, în jur de trei trimestre, iar ieşirea a fost mult mai bună. "Cu siguranţă pachetul de stimulare a avut un impact pozitiv. Acest pachet a fost un succes până acum, când se află în al doilea an", susţine domnul Philippe Beaulne.

Pentru multe companii este o perioadă bună să se uite spre oportunităţi

Excelenţa Sa Philippe Beaulne consideră că interesul companiilor canadiene de a intra pe piaţa din România se datorează în primul rând perspectivei unei creşteri pe viitor, mai ales că din anul 2000 şi până la criză a fost înregistrată o creştere puternică. Un alt criteriu constă în diversitatea de pe piaţa forţei de muncă şi cu o calificare destul de bună.

De asemenea, investitorii canadieni au în vedere şi populaţia substanţială a României comparativ cu celelalte state din regiune. "Intrarea în Uniunea Europeană a adus oportunităţi, dar şi provocări. Pentru multe companii cred că este o perioadă bună să se uite spre oportunităţi, mai ales în timp de criză. În plus, este şi un cost mai mic pentru intrarea pe piaţă faţă de normalitate, dar depinde de domenii. Însă foarte important pentru orice companie când îşi face planuri este predictabilitatea. Aceasta vizează atât sistemul legislativ, cât şi transparenţa în licitaţii şi decizii", explică Excelenţa Sa.

În privinţa impresiei actuale a investitorilor canadieni despre România, domnia sa afirmă: "Cred că interesul s-a menţinut, dar acesta depinde de evoluţia economiei româneşti, dar şi a celei canadiene. Economia canadiană a avut o creştere destul de puternică de când a ieşit din recesiune. În ultimul trimestru (ianuarie-martie) al anului financiar 2009-2010 creşterea a fost destul de mare, de 1,5%. A fost o schimbare de perspectivă generalizată, nu numai în România, pe măsură ce s-a revenit la conceptele fundamentale. Investitorii care investesc în Canada şi în străinătate sunt mult mai atenţi, se uită mai mult la date atunci când iau decizia să investească, fie că este vorba de România, Canada sau altundeva în lume. Vremea creditului obţinut uşor a trecut".

Raporturile economice dintre Canada şi România vor avea de câştigat şi în urma aprobării acordului comercial dintre Canada şi Uniunea Europeană, care în prezent se află în negociere. Aceasta ar duce la un parteneriat economic mai apropiat între Canada şi UE: "Sperăm că semnarea va avea loc într-un an sau un an şi jumătate. Probabil va deschide şi mai mult piaţa canadiană pentru companii europene şi româneşti şi viceversa. Acordul are potenţialul de a spori relaţiile economice. În contextul globalizării economiei, toate ţările sunt în competiţie pentru a atrage investiţii, deci contează o poziţie bună pentru investitori. Nu este vorba doar de export şi import sau investiţii directe, ci de a fi în parteneriat în lanţul de valori", argumentează Excelenţa Sa.

De altfel, Canada va găzdui la sfârşitul lunii iunie summit-urile G8 şi G20. Dacă summit-ul G8 se va axa mai mult pe securitatea internaţională, în schimb G20 va avea drept subiect principal recuperarea economică internaţională. În plus. "avem programe diversificate pentru a încuraja companiile canadiene şi inves­titorii să realizeze parteneriate, să exporte, să facă afaceri în afara ţării. Desigur, mai sunt şi programe pentru a încuraja investiţii în Canada, în general în funcţie de sector, nu de ţară, fie pentru investiţii, fie pentru realizarea de parteneriate", precizează Excelenţa Sa, domnul Philippe Beaulne.

În opinia Ambasadorului Canadei la Bucureşti: " România este o piaţă interesantă şi este bine poziţionată geografic. Sunt optimist pentru viitorul României, deoarece cred că ţara a făcut mari progrese din 1989. Desigur că a trecut prin diverse faze în care lucrurile au fost mai dificile, dar în general creşterea şi îmbunătăţirea au fost considerabile şi cred că vor continua. România este parte din Uniunea Europeană, deci parte dintr-un ansamblu şi are acum un destin comun cu alte state din Europa şi dezvoltă o bunăstare economică".

Faptul că România este integrată în piaţa unică europeană schimbă felul în care investitorii o privesc, pentru că există investitori care vor să vină în Europa Centrală şi de Est şi pot să o facă prin România. Aşa după cum prin Canada, care are un acord de comerţ liber cu SUA, companiile pot avea acces la piaţa americană, inclusiv Mexic. Intrarea României în Uniunea Europeană aduce oportunităţi deoarece reprezintă o des­chidere către piaţa europeană, dar aduce şi competiţia cu alţi membri UE din zonă.

Companiile româneşti au posibilitatea să realizeze parteneriate cu cele canadiene

Excelenţa sa, domnul Philippe Beaulne, ne-a declarat: "Canada este interesată să lucreze îndeaproape cu companiile româneşti acum şi pe viitor şi cred că societăţile româneşti ar trebui să se uite spre Canada pentru posibilitatea unor parteneriate sau chiar investiţii reciproce. Este important pentru companii să nu-şi piardă speranţa chiar dacă trec prin perioade dificile".

În plus, accesul companiilor româneşti în Canada poate fi înlesnit şi de existenţa unei comunităţi importante de români în Canada, respectiv în jur de 200.000 de persoane, ceea ce creează legături puternice, inclusiv economice. Sunt şi mulţi canadieni de origine româ­nă care vor să lucreze cu România. Comunitatea canadiană din România numără câteva mii de persoane, care investesc şi lucrează aici. De exemplu sunt companii canadiene care derulează activităţi în marile oraşe din Româ­nia, în colaborare cu companii româ­neşti. De fiecare dată companiile canadiene s-au adaptat cerinţelor din ţara în care desfăşoară activităţi.

Un proiect canadian de succes în România a fost şi realizarea unităţilor 1 şi 2 ale centralei nucleare de la Cernavodă. Cele două reactoare sunt producători eficienţi şi profitabili pentru Româ­nia şi generează electricitate la un cost destul de redus. De asemenea, unitatea 1 de la Cernavodă este printre primele 25 cele mai eficiente unităţi din lume, dintr-un top ce include 500 de reactoare.

"Românii ar trebui să fie mândri, deoa­rece reactorul este operat de români. Probabil în acest an şi unitatea 2 va fi reprezentată în grupul de 25 cele mai eficiente reactoare. În prezent se poartă discuţii pentru unităţile 3 şi 4, discuţii care decurg destul de bine. Este o inves­tiţie mare şi va fi desigur o participare importantă a companiilor canadiene. Finanţarea este asigurată de stat şi de un număr de şase companii private de utilităţi", mai spune Excelenţa Sa, domnul Philippe Beaulne.

Investiţiile canadiene în România par, mai nou, că se orientează spre agricultură. În România acest sector economic are productivitatea foarte scăzută, iar investitorii apreciază că agricultura reprezintă unul dintre cele mai bune domenii de investiţii pentru a scoate profit.

În sectorul de construcţii compania canadiană Kubassek Construct a început anul trecut construcţia de locuinţe în România şi probabil va continua. Alte companii canadiene de construcţii ar putea fi atrase. De altfel, chiar şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe a fost iniţial concepută după modelul corporaţiei canadiene pentru locuinţe - Canadian Mortgage and Housing Corporation (CMHC).

O serie de investiţii canadiene sunt mai puţin cunoscute sau chiar sunt atribuite altor state. De exemplu, operatorul de telefonie mobilă Connex (preluat ulterior de compania britanică Vodafone) era canadian, însă, deoarece compania era înregistrată în Olanda, era considerată în România o investiţie olandeză.

Similar, vagoanele de metrou din Bucureşti, sunt proiectate în Canada de Bombardier, sunt fabricate în Suedia, componentele electrice în Germania, iar asamblarea s-a făcut la Craiova.

Companiile canadiene sunt prezente pe piaţa din România de ceva timp, în multe domenii, precum energie nucleară, IT&C, resurse minerale, explorări gaze şi petrol, inginerie şi industrii sustenabile şi, desigur, construcţii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional