Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ANALIZĂ CECEVânzările de echipamente vor creşte modest în Europa, în 2016

Materiale /

Vânzările de echipamente vor creşte modest în Europa, în 2016
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Evoluţiile de pe continent au fost extrem de diverse în 2015: avans de 40% în Italia, scădere de 25% în Franţa

    Sectorul echipamentelor de construcţii din Europa a consemnat un declin de 2,5% în 2015, în principal din cauza situaţiei de pe piaţa de profil din Rusia, însă domeniul dă semne "încurajatoare" de îmbunătăţire datorită cererii de utilaje, potrivit Raportului Economic Anual 2016, publicat la finele lunii martie, de Comitetul pentru Echipamente de Construcţii din Europa (CECE).

    Documentul notează că echipamentele pentru construcţii de locuinţe au avut, anul trecut, o evoluţie mai bună decât cele destinate ingineriei civile, escavatoarele şi utilajele pentru construcţia de drumuri.

    Raportul menţionează că avansul consemnat de sectorul european al materialelor de construcţii în 2014 nu a putut fi susţinut în 2015, iar în 2016 vom asista la o creştere modestă.

    Sebastian Popp, expert economic în cadrul CECE, declară: "Ceea ce pare o veste proastă trebuie interpretat cu atenţie. În Europa, evoluţiile au fost extrem de diverse, fenomen care este evident chiar şi pe pieţele cu volume mari. Am văzut o creştere de aproape 40% în Italia, dar şi o scădere de 25% în Franţa".

    Creşterea pieţei echipamentelor de construcţii s-a bazat, în regiunile în care evoluţiile au fost pozitive, pe cererea din Europa Centrală şi de Est, respectiv din Europa de Sud, însă cu diferenţe mari. Conform studiului, pilonii stabilităţii au rămas Germania, Marea Britanie şi ţările nordice.

    CECE subliniază că, în Rusia, căderea liberă continuă a pieţei de profil a fost un factor decisiv pentru distorsionarea sectorului european al echipamentelor de construcţii, per ansamblu.

    Raportul amintit precizează că vânzările de echipamente de construcţii din Europa, excluzând Rusia, au sporit cu 3,5% anul trecut, continentul situându-se în "top trei" al regiunilor cu cea mai bună evoluţie din lume, după Orientul Mijlociu şi India.

    Într-un mediu căruia i-a lipsit orice motor clar de creştere şi pe fondul declinului vânzărilor de echipamente la nivel mondial (-11%), Europa ar trebui văzută ca un exemplu pozitiv, conform CECE.

    Analiza subliniază că nu trebuie trecut cu vederea faptul că sectorul european al echipamentelor de construcţii este o industrie exportatoare. Chiar şi în aceste condiţii de declin la nivel mondial, exporturile de profil din Europa au crescut cu 4% în primele zece luni din 2015.

    Barometrul CECE (indice), considerat cel mai relevant indicator pentru evoluţia sectorului echipamentelor de construcţii din Europa, a urcat semnificativ în ultimul trimestru din 2015 şi în primele trei luni din 2016. "Indicele se află, în mod clar, într-o zonă pozitivă, care sugerează că primul semestru din anul current va avea un curs ascendent", susţine CECE.

    Comitetul estimează, pentru anul în curs, că redresarea din Europa de Sud va continua, în special în Italia şi Spania. La fel, Europa Centrală şi de Est va continua să crească, în baza investiţiilor în infrastructura din regiune. "Franţa ar putea recâştiga o parte din ceea ce a pierdut în 2015", menţionează CECE, adăugând că volumele mari din Germania, Marea Britanie, ţările nordice, Benelux, Austria şi Elveţia nu vor mai avea creşteri viitoare, dar nici nu vor scădea (vor stagna).

    "Turcia are potenţial pentru o accelerare a creşterii, dar probemele politice din ţară ar putea limita activitatea de investiţii. Oricum, nicio schimbare importantă nu este anticipată în Rusia", mai spun specialiştii CECE.

    În opinia acestora, privind per ansamblu, sectorul echipamentelor de construcţii din Europa va avea o creştere cu o singură cifră anul acesta.

    Compania britanică de cercetare Off-Highway Research (OHR) preconizează că piaţa europeană a echipamentelor de construcţii va înregistra o uşoară îmbunătăţire în perioada 2015-2019. Potrivit acesteia, însă, Marea Britanie şi Germania îşi vor reduce proporţia în totalul vânzărilor europene de echipamente de construcţii după cum urmează: Marea Britanie de la 26% în 2014, la 22% în 2019, iar Germania - de la 25% în 2014, la 22% în 2019. Conform OHR, vânzările Franţei vor rămâne nemodificate în această privinţă, reprezentând 19% din totalul european în 2019. În schimb, proporţia Italiei va creşte de la 6% în 2014 la 11% in 2019, mai arată OHR.

    --------

    CECE: "Vânzările de echipamente compacte au avut, anul trecut, o evoluţie mai bună decât cele de utilaje grele".

    --------

    Sebastian Popp, CECE: "Vremurile se schimbă, iar pieţele care străluceau în urmă cu câţiva ani au, acum, probleme mari. Economia mondială «nu se simte bine», în acest moment lipsindu-i motoarele de creştere".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional