Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANL va construi anual circa 3.500 de locuinţe

F.A. Locuinţe /

Stadiul lucrărilor pe şantierul ANL Virtuţii în februarie 2007

Stadiul lucrărilor pe şantierul ANL Virtuţii în februarie 2007

Încep lucrările la cele 5.000 de locuinţe prin ANL

Pe parcursul lunii martie vor fi demarate, în mare parte, lucrările de construire a locuinţelor realizate prin ANL. În 2007, autorităţile vor accesa creditul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 140 milioane de euro, din care va fi finanţată cons-truc-ţia a circa 8.000 de apartamente. Domnul Gheorghe Popescu, director general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) ne-a spus că, anual, la nivelul întregii ţări, vor fi realizate, în medie, 3.000 - 3.500 de locuinţe.

În acest an urmează să fie demarate lucrările la circa 5.000 de apartamente. Astfel, vor fi cheltuite 280 milioane de lei, din care 220 de milioane din credit şi 60 de milioane de la Guvern.

Bugetul aferent anului trecut a fost de 160 milioane de lei, potrivit directorului Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. În Bucureşti, cons-tructorii au predat către ANL 175 de apartamente - 100 în Colentina, pentru medicii rezidenţi şi 75 în cartierul "Constantin Brâncuşi". La sfârşitul anului trecut, în ansamblul "Maior Băcilă", din Colentina, se aflau în lucru alte 240 de apartamente pentru închiriere, în timp ce, în cartierul "Constantin Brâncuşi", din Drumul Taberei, se lucra la 300 de apartamente. Acestea vor fi predate eşalonat, pe tot parcursul anului 2007.

Primele locuinţe din "Henri Coandă" vor fi predate anul viitor

Cele mai multe locuinţe prin credit ipotecar - circa 1.100, toate contractate - se construiesc în cartierul "Henri Coandă". Acest ansamblu de locuinţe este edificat pe un teren în suprafaţă de 99 de hectare, amplasat în partea de nord a Capitalei, în zona complexului Sere Pipera - Aeroportul Băneasa - Comuna Voluntari. Casele vor avea arii construite desfăşurate cuprinse între 120 mp şi 340 mp şi vor beneficia de curte, terase, garaj sau locuri de parcare. Un număr de 522 de unităţi locative, din cele peste 1.100, vor fi ridicate pe raza sectorului 1 din Bucureşti, restul de 589 de case fiind realizate în Voluntari. În prezent, se construiesc peste 400 de locuinţe, aflate în diverse stadii de execuţie. Apartamentele de acest gen au un preţ de circa 420 de euro/mp, iar casele valorează circa 500 de euro/mp, potrivit domnului Popescu.

Primele locuinţe din cartierul "Henri Coandă" vor fi date în folosinţă cel târziu anul viitor, a anunţat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului. "Am reuşit să rezolvăm problema unui teren revendicat, cu o suprafaţă de 2,5 hectare, prin schimb de terenuri, în timp ce problema terenului revendicat în comuna Voluntari s-a rezolvat în justiţie, cererea fiind ilegală", a precizat ministrul de resort.

83 de locuinţe prin ANL în "Maior Vasile Băcilă"

În cadrul programului guvernamental de dezvoltare a construcţiilor de locuinţe cu credit ipotecar la nivelul Capitalei, ANL construieşte alte 83 de apartamente, într-un bloc cu două tronsoane, situat în sectorul 2, pe strada "Maior Vasile Băcilă". Cele două corpuri au regimuri de înalţime subsol, parter şi trei etaje şi subsol, parter, trei etaje şi mansardă. Blocul este prevăzut cu 38 de garsoniere şi 45 de apartamente cu două camere. Preţul garsonierelor se cifrează între 30.985 şi 36.460 de euro, cu TVA, suprafeţele utile ale acestora fiind între 37,65 şi 39,4 metri pătraţi.

Infrastructura construcţiei, precum şi planşeele şi scările sunt alcătuite din beton armat monolit. Subsolul tehnic este hidroizolat atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Acoperişul construcţiei este realizat cu pante, pe şarpantă din lemn, cu învelitoare din tablă vopsită. Din cauza numărului relativ mare de unităţi locative, la fiecare nivel se construiesc spaţii comune utilizabile.

Apartamente în vile, lângă Lacul Morii

Un ansamblu rezidenţial alcătuit dintr-un număr de 100 de apartamente va fi construit de ANL pe strada "Intrarea Godeni", din sectorul 6, aproape de Lacul Morii. Unităţile locative sunt amplasate în opt imobile tip vilă, cu regimul de înălţime parter, etaj şi mansardă, parţial parter, două etaje şi mansardă.

Preţurile acestor locuinţe variază între 38.110 euro, pentru un apartament cu o cameră şi 93.677 (cu TVA), pentru o unitate locativă cu patru camere, valori la care se adaugă costurile loturilor de teren aferente.

Dintre cele 100 de locuinţe proiectate să fie realizate prin credit ipotecar, 17 sunt garsoniere, 12 - apartamente cu două camere, 61 sunt apartamente cu trei camere şi 10 - apartamente cu patru camere (în general, de tip duplex, situate la etajul 1 şi mansardă, cu scară interioară).

Suprafaţa terenului este de 18.800 de metri pătraţi, din care 11.596 mp aparţin Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, restul de 7.204 mp urmând să fie trecut în proprietate publică.

Proiectul mai prevede şi realizarea a 124 de locuri de parcare, precum şi amenajarea unor spaţii verzi publice, locuri de joacă, alei carosabile, trotuare, spaţii pentru gunoi şi anexe. Întregul teren va fi împrejmuit. De asemenea, vor fi realizate garduri şi în jurul celor opt imobile.

"Constantin Brâncuşi" - cel mai amplu cartier ANL din ţară

Ultimul ansamblu de locuinţe prin credit ipotecar, la nivelul Bucureştiului, este cel din cartierul "Constantin Brâncuşi". În această zonă vor fi ridicate 360 de apartamente, dintre care 126 cu o cameră, 147 cu două camere şi 87 cu trei camere.

În această locaţie, un apartament cu o cameră costă minim 26.532 de euro, cu TVA, preţul maxim al unei locuinţe cu trei camere ajungând peste 71.000 de euro.

Locuinţele vor fi situate în cinci blocuri cu regimul de înălţime subsol, parter şi trei-patru etaje, în zona C1 a cartierului din Drumul Taberei.

Amplasamentul aparţine municipalităţii bucureştene şi se află în administrarea Primăriei Sectorului 6, urmând să fie dat în concesiune sau în folosinţă proprietarilor de aparta-mente.

Cartierul se va dezvolta etapizat. Suprastructura tronsoanelor este realizată din diafragme, stâlpi, grinzi şi planşee din beton armat. Pereţii exteriori vor fi realizaţi din diafragme şi stâlpi de beton armat, respectiv cărămidă GVP de 25 cm grosime. Pereţii de compartimentare dintre apartamente vor fi executaţi din cărămidă GVP de 25 cm grosime, în timp ce pereţii interiori, de compartimentare, sunt prevăzuţi din gips carton pe schelet metalic.

Cartierul "Constantin Brâncuşi" va fi cel mai mare ansamblu de locuinţe pentru tineri din ţară. Amplasamentul este situat la intersecţia Bulevardului Timişoara cu strada Valea Oltului. Neînţelegerile apărute cu privire la terenul pe care se construiesc locuinţele din această zonă a afectat mai mult realizarea de case prin credit ipotecar, ne-a precizat Gheorghe Popescu. Astfel, din 187 de case vor fi construite doar 134 de imobile, terenul aferent pentru ridicarea celorlalte unităţi fiind retrocedat.

Şi apartamentele pentru tineri în regim de închiriere vor fi mai puţine, din lipsă de finanţare, a apreciat domnia sa: "Iniţial, a fost întocmit un program foarte mare de locuinţe şi nu pot fi finanţate toate deodată". Domnul Popes-cu a conchis că întregul program cuprinde 1.100 de apartamente pentru închiriere, deja terminate, circa 450 de locuinţe construite în acelaşi scop şi care vor fi date în folosinţă în acest an şi anul viitor, 134 de case şi 480 de apartamente prin credit ipotecar.

Guvernul pregăteşte un proiect de act normativ care să stimuleze dezvoltarea construcţiilor de locuinţe prin credit ipotecar, ne-a precizat Gheorghe Popescu, director general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). La sfârşitul anului trecut, la nivelul ţării, erau în execuţie 1.883 de locuinţe prin credit ipotecar, fiind în pregătire, pentru anul curent, alte 1.035 de unităţi.

Domnul Popescu ne-a spus, de asemenea, că Executivul urmăreşte să crească fondul de unităţi locative prin închiriere, întrucât "prima influenţă negativă a faptului că România este ţara cu cei mai mulţi proprietari - peste 95% - este o imobilitate a forţei de muncă".

Referitor la unităţile locative realizate prin ANL, domnul Popescu este de părere că "suntem anacronici faţă de alte ţări din Europa. În nicio altă parte statul nu mai construieşte locuinţe".

Programul de locuinţe destinate tinerilor în regim de închiriere se adresează persoanelor cu vârste mai mici de 36 de ani, care nu îşi permit să cumpere un apartament sau să închirieze o locuinţă de pe piaţa liberă. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe de către consiliile locale. Printr-o convenţie încheiată cu ANL, autorităţile locale au obligaţia să asigure viabilizarea terenului (utilităţile) şi dotările edilitare. Investiţiile privind construcţia de locuinţe în regim de închiriere sunt finanţate de la bugetul de stat şi/sau bugete locale, precum şi din credite interne/externe şi din alte surse legal constituite. Autorităţile locale repartizează locuinţele construite prin ANL pe baza cererilor depuse de solicitanţii care îndeplinesc criteriile stabilite prin lege.

Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) a insistat, în strategia sa, pe realizarea de locuinţe prin credit ipotecar, ca o perspectivă pentru relansarea acestui domeniu. Aceste unităţi locative pot fi de două tipuri - apartamente în blocuri cu un grad de finisare superior şi case individuale. De aceste locuinţe pot beneficia persoanele fizice cu cetăţenie română, domiciliate în România, indiferent de vârstă, care-şi permit să contracteze creditele aferente.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional