Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Apă şi canalizareRacordarea la utilităţi înseamnă bani, timp şi multe acte

F.A. Consilier /

Racordarea la utilităţi înseamnă bani, timp şi multe acte

Indiferent dacă aţi cumpărat deja un teren pe care doriţi să construiţi o casă sau intenţionaţi să cumpăraţi un teren trebuie, în primul rând, sa vă interesaţi dacă strada pe care intentionaţi să construiţi are în apropiere reţele de apă şi canalizare şi dacă acestea sunt publice, existând posibilitatea ca anumite servituţi să beneficieze de reţele private.

De asemenea, este bine să mai aflaţi, de la eventualii vecini, dacă acestea sunt funcţionale (presiune la apă, canalizarea să nu fie colmatată sau prăbuşită) sau dacă au fost modernizate.

Pentru canalizare este bine să aflaţi şi adâncimea celei din stradă pentru a şti cât de jos puteţi ieşi cu instalaţiile interioare din casă (poate vreţi să preluaţi şi subsolul etc), ne-a sfătuit domnul Cristian Ianculescu, director al societăţii "Magdastar Company" SRL din Bucureşti.

Atât durata, cât şi costurile execuţiei acestor lucrări variază în funcţie de complexitatea şi particularităţile ficărei lucrări: dacă strada este asfaltată, dacă este modernizată recent, lungimea lucrării, adâncimea la care se află aceste utilităţi, dimensiunile conductelor instalate, distanţa până la utilităţi (în unele cazuri este necesară subtraversarea străzii), dacă se execută prin săpătură deschisă sau foraj orizontal, etc.

"Vă pot spune însă, cu siguranţă, că execuţia durează mult mai puţin decât obţinerea tuturor autorizaţiilor şi avizelor necesare", a mai declarat domnul Ianculescu.

Există firme care se ocupă de realizarea lucrării la cheie, adică de la obţinerea avizului de principiu şi până la recepţia finală a lucrării cu reprezentanţii Apa Nova Bucureşti (ANB), precum şi firme ce realizează doar execuţia tehnică în momentul în care aveţi toate autorizaţiile obţinute.

Preţurile variază în funcţie de caracteristicile lucrării

Preţurile de execuţie a lucrărilor (materiale şi manoperă) sunt negociabile. "Cele mai întâlnite dimensiuni de conducte pentru locuinţe au diametru 25 - 32 pentru conductele de apă şi diametru 160 - 200 pentru canalizare, iar preţurile lor diferă în funcţie de furnizor şi de societatea executantă a lucrării. Şi costul unui metru forat diferă în funcţie de diametrul conductei ce trebuie pozată în forajul respectiv. Pentru o conductă dn 32 preţul este de 350 lei/metrul liniar şi creşte odată cu dimensiunea ţevii. Costul săpăturii variază, de asemenea, în funcţie de dimensiunea ţevii, respectiv a şanţului ce trebuie săpat, precum şi al adâncimii (în cazul canalizărilor)", a completat domnul Ianculescu.

Indiferent de firma cu care aţi hotărât să realizaţi lucrarea este nevoie să depuneţi două cereri: o cerere pentru a obţine avizul de principiu şi cea de a doua pentru obţinerea avizului definitiv şi proiectul. Aceste etape sunt obligatorii de parcurs cu ANB, indiferent de opţiunea dumneavoastră privind execuţia lucrărilor.

În varianta "Execuţie cu ANB" etapele de proiectare, obţinere avize şi autorizaţie de construire, execuţie lucrare şi recepţia branşamentului şi/sau racordului sunt realizate de către ANB.

În varianta "Execuţie cu firme terţe" execuţia lucrării este realizată de către firma aleasă de dumneavoastră, iar etapele de proiectare şi recepţie sunt realizate de către ANB.

Solicitare şi obţinere aviz principiu

Pentru a obţine avizul de principiu trebuie să vă prezentaţi la ANB-Biroul Relaţii Clienţi să completaţi o cerere tip şi să achitaţi taxa de aviz. Obţinerea avizului de principiu este obligatorie. ANB va aviza sau nu lucrările solicitate.

Este necesar să depuneţi următoarea documentaţie :

 cerere tip de aviz de principiu;

 copie act proprietate;

 copie acte identitate;

 Planurile Cadastrale cu reţelele, scara 1:500 (2 copii) si de încadrare în zona 1:2000 (copie 1 exemplar);

Prin poştă, veţi primi informaţii despre posibilităţile tehnice de branşare / racordare a imobilului dumneavoastră la reţeaua de apă / canalizare.

Solicitare şi obţinere aviz tehnic şi proiect

După ce aţi primit avizul de principiu pentru executarea unui branşament / racord nou, trebuie să vă prezentaţi la ANB - Biroul Relaţii Clienţi pentru a solicita emiterea avizului tehnic şi întocmirea proiectului.

Solicitarea proiectului se face în termenul de valabilitate al avizului de principiu.

La data solicitării proiectului va trebui să achitaţi taxa de proiectare şi să prezentaţi următoarele documente:

 cerere tip aviz tehnic şi proiect, semnată şi ştampilată (dacă este cazul);

 certificat de urbanism pentru execuţie branşament şi/sau racord - o copie

 plan cadastral scara 1/500, anexă la Certificatul de Urbanism - două copii

 proiectul instalaţiei interioare cu viza unui verificator atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului;

 avizul proiectantului iniţial al imobilului pentru spargerea fundaţiei vizat I.S.C. (dacă este cazul);

 în situaţia în care strada este modernizată solicitantul trebuie să prezinte contractul de refacere strat rutier încheiat cu firma care a asfaltat strada precum şi acord Primar General, pentru execuţia lucrărilor solicitate;

 în situaţia în care reţeaua publică de apă / canalizare de pe strada pe care se solicită branşament / racord este nou înlocuită, fiind în garanţie la societatea care a executat înlocuirea, clientul este îndrumat către aceasta pentru execuţia lucrărilor.

Veţi primi prin poştă avizul tehnic însoţit de planul anexă la aviz şi devizul estimativ al lucrării cu preţurile unitare practicate de ANB.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional