Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Aparate de aer condiţionat

F.A. Consilier /

Aparate de aer condiţionat

Alegeţi aparatul de aer condiţionat în funcţie de suprafaţa locuinţei

Căldura de afară ne face să ne amintim de aerul plăcut al primăverii şi să mai uităm ce iarnă grea am avut. Putem avea încăperi răcoroase chiar şi în cea mai toridă vară prin instalarea unui aparat de aer condiţionat.

Achiziţionarea unui aparat de aer condiţionat nu se face la întâmplare sau după ureche. O vizită la firmele de specialitate vă poate furniza suficiente informaţii pentru a vă ajuta în alegerea celui mai bun aparat în funcţie de nevoile dumneavoastră.

Primul pas pentru asigurarea confortului termic optim constă în alegerea corespunzătoare a capacităţii aparatului de aer condiţionat.

"Când alegi să achiziţionezi un aparat de aer condiţionat trebuie să apelezi la sfatul unui specialist în domeniul şi să obţii cât mai multe informaţii despre produsul finit. Trebuie să aveţi în vedere şi echipa care urmează să instaleze aparatul. Un montaj deficitar creează mari anomalii în funcţionarea aparatului de aer condiţionat", ne-a declarat domnul Victor Scocioreanu, directorul general al societăţii Frigo Construct din Bucureşti.

Astfel, spre exemplu, pentru o locuinţă de 18 - 25 mp aveţi nevoie de un aparat de aer condiţionat cu puterea de 9.000 BTU/h, iar în cazul unei locuinţe de 40 - 50 mp puterea aparatului trebuie să fie de 18.000 BTU/h, ne sfătuiesc specialiştii societăţii Cold Mit din Bucureşti.

După dimensionarea corectă a aparatului, al doilea aspect important în buna funcţionare a acestuia constă în instalarea corespunzătoare.

În ceea ce priveşte locul de instalare a aparatului trebuie să ţineţi cont de părerea specialiştilor deoarece, în func­ţie de locul de amplasare, variază garanţia acordată de aceştia. "Pe cât posibil evitaţi montajul aerului condiţionat pe hol. Un aer condiţionat montat pe hol înseamnă, în medie, 6-7 m traseu frigorific. Asta înseamnă un randament mai scăzut la acelaşi şi o în plus pentru compresor care este nevoit să funcţioneze o perioadă mai mare de timp. Cu alte cuvinte, degeaba achiziţionăm un aer condiţionat clasa A de energie pentru că, odată montat pe hol, acesta ajunge să fie cel puţin clasa C. Aerul condiţionat montat pe hol de două ori mai mult şi nu mai respectă caracteristicile tehnice date de producător. Cei mai mulţi producători de aer condiţionat reduc garanţia compresorului (motorului) de la 5 ani la 1 an când aerul condiţionat este montat pe hol.

Un split de aer condiţionat se montează, în general, lângă fereastră (la bloc) sau pe cât posibil să în lungul camerei. Unitatea exterioară se montează sub fereastră sau în alt loc unde se poate interveni uşor în caz de service sau revizie periodică", ne-a declarat domnul Scocioreanu.

Posesorul de aer condiţionat are "obligaţia" să spele filtrele lavabile (de praf) o dată pe lună de funcţionare. De asemenea, trebuie să solicite o echipă service pentru o revizie anuală care cuprinde verificarea presiuni şi aducerea freonului în parametrii normali (în funcţie de freon) şi o igienizare a vaporizatorului din split cu soluţii speciale.

Nu staţi sub jetul de aer rece, reglaţi-l la 25 de grade Celsius si curăţaţi filtrele ca să nu faceţi paralizie facială sau infecţii respiratorii.

STUDIU DE CAZ

Pentru o casă de 120 mp (parter+etaj) specialiştii Frigo Construct recomandă montarea unui aer condiţionat (18000 BTU) în living şi pe cât posibil acesta să "bată" în lungul încăperii, către bucătărie (hol). La etaj recomandă montarea unui aer condiţionat de 9000 BTU în fiecare dintre cele două dormitoare. Acestea se vor monta pe peretele de deasupra capului (jetul de aer să "bată" dinspre cap către picioare).

Câteva greşeli majore la montarea unui aparat de aer condiţionat:

- Nepunerea în boloboc a splitului (apar vibraţii la split, curge apa)

- Ştrangularea/"cutarea" uneia dintre ţevi (scade randamentul, se poate arde motorul)

- Bercluri la interior şi exterior prost realizate (duc la pierderea freonului)

- Nevacumarea traseului frigorific

Preţuri de comercializare a aparatelor de aer condiţionat

- 300 lei montajul în limita a 3 m traseu frigorific+suport exterior

- 200 lei montajul pentru aparate care sunt echipate cu traseu frigorific

- 80 lei revizie periodică anuală (încărcare freon şi igienizare)

- 100 lei încărcare cu freon si remediere pierderi

Transportul aparatelor este gratuit.

(Sursa: Frigo Construct Bucureşti)

Preţurile aparatelor de aer condiţionat variază în funcţie de puterea lor, firma producătoare, de funcţiile şi setările lor, precum şi de promoţiile societăţii. Astfel, puteţi găsi un aparat de aer condiţionat de 9000 BTU la preţul de 780 lei cu TVA, sau unul de 11900 BTU la preţul de 1600 lei.

Ce este BTU?

Acronimul provine de la British Thermal Units. Pe scurt, reprezintă cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui jumătăţi de litru de apă cu 1 grad Fahrenheit. Vom cumpăra un aparat de aer condiţionat cu mai mulţi BTU pentru o cameră mai mare. Într-o aproximare grosieră, se alocă 100-150 BTU pe metru pătrat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional