Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Aproximativ 3.500 de clădiri din cartierele centrale ale Istanbulului riscă să se prăbuşească

Internaţional /

Aproximativ 3.500 de clădiri din cartierele centrale ale Istanbulului riscă să se prăbuşească
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Numărul clădirilor părăsite situate în cartierele istorice centrale ale Istanbulului, precum Karakoy, Eminonu, Uskudar, Beşiktaş şi Kadikoy, sunt expuse unei ameninţări directe de prăbuşire, potrivit istoricului de artă Suleyman Faruk Goncuoglu, citat agenţia Anadolu, anunţă dailysabah.com.

    Aceste clădiri trebuie restaurate sau demolate, conform sursei citate, care menţionează că prăbuşirea unei clădiri cu cinci etaje din cartierul Beyoglu a readus recent în atenţie dezbaterea privind cele 3.500 de structuri similare din oraş, care se află aproape de liniile de falie ale cutremurelor din Turcia.

    Suleyman Faruk Goncuoglu declara în aprilie că, dacă clădirile părăsite sunt structuri istorice, ar trebui restaurate, iar dacă nu sunt, ar trebui demolate şi reconstruite. Istoricul de artă a subliniat că aceste clădiri abandonate din Istanbul nu sunt suficient de solide ca să reziste la cutremure, iar în cazul unui nou cutremur şi al unor replici ulterioare, clădirile abandonate vor fi primele care vor suferi daune.

    Goncuoglu a adăugat că, în acest context, legile şi reglementările privind clădirile abandonate ar trebui adoptate cât mai curând posibil. În opinia sa, renovarea clădirilor abandonate este o provocare, deoarece unele proprietăţi au un număr tot mai mare de moştenitori, ceea ce poate îngreuna activitatea ce se impune. Acesta este, de asemenea, un motiv pentru care multe clădiri sunt lăsate în paragină.

    Şi arhitectul Serkan Akin subliniază că, în timp ce unii dintre proprietarii de clădiri abandonate din oraş au putut fi contactaţi, cu unii dintre ei a fost imposibil de luat legătura. Acesta a explicat că, în general, clădirile în paragină sunt înregistrate ca bunuri culturale şi sunt abandonate din cauza solicitărilor proprietarilor de construcţie nouă care nu au fost acceptate.

    Sursa citată notează că nu există vreo problemă în demolarea de către public a clădirilor părăsite ca măsură de precauţie, dar nu este posibilă demolarea celor înregistrate ca bunuri culturale, conform legislaţiei. Prin urmare, apar probleme atunci când clădirile abandonate sunt înregistrate ca proprietăţi culturale, iar proprietarii lor nu iau vreo măsură.

    Casa Botter - clădirea Art Nouveau din Istanbul, veche de 123 de ani, a redevenit centru cultural după restaurare

    Prima clădire istorică în stil Art Nouveau din Istanbul, Casa Botter, a fost salvată recent de la prăbuşire printr-un proces de restaurare de un an şi transformată într-un centru cultural, anunţă Xinhua.

    Construită în baza planurilor renumitului arhitect italian Raimondo D"Aronco, în 1900, Casa Botter a fost recent salvată de un grup de experţi. "Clădirea este o moştenire lăsată nouă de două personaje internaţionale, D"Aronco şi Botter (n.r. Jean Botter, croitorul oficial al palatului otoman). Este foarte preţios pentru noi", a declarat Mahir Polat, secretarul general adjunct al Municipalităţii din Istanbul, subliniind că Istanbulul este un mix cultural în care artişti din diferite geografii au creat multe lucrări uimitoare, de secole.

    Clădirea găzduieşte acum prima sa expoziţie de artă, "Reveries, Truths", cu participarea mai multor artişti turci renumiţi.

    La etajele superioare ale clădirii se vor afla un centru de proiecţie, ateliere de design, Arhiva de Film Documentar din Istanbul şi spaţii pentru artişti.

    PERILS: Pierderile suferite de industria asigurărilor în urma cutremurului din Turcia şi Siria: 3,5 miliarde de dolari

    Pierderile suferite de industria asigurărilor în urma cutremurului care a lovit Turcia şi Siria în februarie 2023 se ridică la 3,5 miliarde de dolari (65,4 miliarde de lire turceşti), potrivit estimărilor furnizorului de date privind asigurările împotriva catastrofelor PERILS, cu sediul la Zürich.

    Conform PERILS, care a publicat în martie prima estimare a pierderilor suferite de industrie în urma cutremurului, în Turcia, peste 160.000 de clădiri şi 520.000 de apartamente au fost distruse, avariate sau vor trebui demolate, iar altele sunt parţial avariate şi vor trebui reparate şi consolidate.

    Un studiu recent al Departamentului de Economie al Universitatii Koc a evaluat pierderile economice din Turcia, generate de cutremur, la 70 - 87 de miliarde de dolari. Potrivit analiştilor Băncii Mondiale, cutremurul va avea ca rezultat costuri economice de aproximativ 34 de miliarde de dolari.

    Conform PERILS, cheltuielile de 65,4 miliarde de lire (3,5 miliarde de dolari) ale industriei asigurărilor reprezintă cel mai costisitor eveniment catastrofal din istoria Turciei.

    Această cifră se situează însă sub estimările companiei Moody"s RMS şi ale firmei de analiză a datelor CoreLogic, care au evaluat pierderile la 5 miliarde de dolari. În schimb, cifrele PERILS se aliniază cu cele estimate de reasigurătorul Hannover Re, care a estimat că aceste cutremure au generat daune totale în valoare de 3,5-4 miliarde de dolari.

    Consiliul Europei: Alegeri în condiţii dificile, în Turcia

    Alegerile din Turcia, programate să aibă loc în 14 mai, se vor desfăşura în condiţii "foarte dificile", ţinând cont de atât de starea democraţiei din ţară, cât şi de consecinţele seismului din februarie, potrivit şefului observatorilor Consiliului Europei, Frank Schwabe, citat de AFP.

    Preşedintele turc în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, vrea un nou mandat. Erdogan şi partidul său AKP au dominat politica turcă timp de 20 de ani. Conform sondajelor de opinie, Erdogan apare fie la egalitate, fie înfrânt de contracandidatul său de stânga Kemal Kilicdaroglu.

    Consiliul Europei, organizaţie care monitorizează respectarea drepturilor omului pe continentul european şi din care Turcia face parte, va trimite 42 de membri ai Adunării sale Parlamentare ca observatori la operaţiunea de votare.

    Frank Schwabe spune: "Alegerile se desfăşoară într-un context extrem de dificil din cauza stării democraţiei. Situaţia drepturilor omului, a statului de drept, nu este cea pe care noi o dorim în Consiliul Europei".

    În afară de misiunea Consiliului Europei, aproximativ 350 de experţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) vor monitoriza alegerile din Turcia.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional