Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD): Investitorii străini care pleacă din România, pierd oportunităţile relansării!

F.A. Internaţional /

Guven Gungor, secretar general al Asociaţiei Oamanilor de Afaceri Turci din România (TIAD)

Guven Gungor, secretar general al Asociaţiei Oamanilor de Afaceri Turci din România (TIAD)

Guven Gungor, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD)

Investitorii turcii prezenţi în România aşteaptă revenirea la stabilitate în ţară.

Ei nu au anunţat investiţii noi în perioada aceasta, în schimb sunt destule investiţii blocate pe perioadă nedefinită, deoarece încă nu au fost resimţite semne pozitive în piaţă.

Guven Gungor, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) este de părete că ideea de bază constă în stabilitate guvernamentală, "deoarece, ca om de afaceri, trebuie măcar să ştiu ce mă aşteaptă, dacă urmează o perioadă în care statul nu va face investiţii. Acum nu ştim ce face statul, în majoritatea lor, oamenii de afaceri nu au aşteptări în privinţa investiţiilor de la stat, dar aşteaptă ca măcar statul să stabilească o politică economică sustenabilă, pe baza unei prognoze".

Stabilizarea situaţiei este percepută de investitorii turci ca fiind cea mai mare problemă pentru companii. "Economiile din Europa au început încă de acum opt luni, chiar un an, să dea nişte semne pozitive. Şi în România începuse mişcarea pe piaţă în perioada martie-aprilie din acest an, dar apoi am văzut că, în fapt, spatele nu este asigurat. Dacă măsurile necesare ar fi fost luate, cred că valul din martie-aprilie ducea Româ­nia pe creştere economică, deoarece lumea deja uitase la nivel psihologic de efectele negative ale crizei, mai ales că trecuse aproape un an de criză. Toată lumea era puţin optimistă. Dacă acum 6-7 luni măsurile ar fi fost luate de către stat, mişcarea aceasta pozitivă demarată în martie-aprilie ar fi continuat. Ne-a costat un an, din păcate. Poate la începutul anului viitor să fie mai bine. Nu vor muri toate firmele, dar vor avea un an foarte greu", atrage atenţia domnul Gungor.

Companiile cu capital turcesc au fost afectate şi de reducerea comerţului exterior dintre România şi Turcia cu 47% în 2009 faţă de anul precedent. "Înseamnă mult pentru o afacere care trebuie să se desfăşoare cu o marjă de profit de 20%, maxim 25%, dacă cifra de afaceri se reduce cu 47%. Cele mai afectate ramuri au fost comerţul şi construcţiile", argumentează domnul Gungor.

În plus, domnia sa apreciază: "Nicio criză nu a rămas, toate au trecut, într-un an-doi-trei, maxim cinci, dar au trecut. Important este ce se întâmplă după criză. Inves­titorii nu trebuie să se concentreze pe situaţia conjunc­turală a României. În momentul de faţă se pare că România se duce în jos şi poate se mai duce un an-doi, dar după 2012 România are atât de multe de făcut, încât investitorii care rămân aici vor câştiga, este clar! Chiar dacă România este membră a Uniunii Europene, în privinţa dezvoltării, ca infrastructură, aspect, locuinţe, ea nu este încă o ţară europeană, aşa că mai sunt multe de făcut."

Pentru investitorii cu viziune România este una dintre cele mai bune pieţe

În opinia domnului Guven Gungor, în România nu poate fi invocată absenţa banilor ca justificare pentru incapacitatea de a ieşi din criză: "România are şi bani. În ultimii patru ani înainte de 2009 au intrat în ţară 30 de miliarde de euro, din investiţii străine directe. În plus, în fiecare an, românii plecaţi în străinătate au trimis, oficial, în ţară câte 6-7 miliarde de euro. Valoarea reală ar putea fi dublă. Dacă dai oamenilor un confort psihologic, stabilitate şi un drum drept, vor ştii să iasă din criză. Acum ei nu fac nimic deoarece nu au încredere, dar au potenţial şi capacitatea de a ieşi din criză. Inves­titorii care vor să câştige bani în România într-un an, da trebuie să plece, pentru că nu mai pot câştiga aici, dar, pentru un investitor cu o viziune pe termen mai lung România este una dintre cele mai bune pieţe, atât pentru desfacere, cât şi pentru producţie şi îi oferă posibilitatea de a se dezvolta".

Cea mai mare problemă pentru România acum este că oamenii cred că sunt în criză. "Ei sunt concentraţi pe inabilităţi, astfel încât nu au reuşit să facă din criză o oportunitate", argumentează domnul Gungor.

În timpul crizei, multe probleme s-au rezolvat de la sine. Cum ar fi lipsa forţei de muncă din perioada de boom.

Investiţiile turceşti se regăsesc în industrii foarte diversificate

În România activează câteva companii turceşti foarte mari, reprezentând investiţii de peste 100 milioane euro. De exemplu, un singur grup cu activităţi în domeniul bancar şi construcţia de centre comerciale deţine în România active de aproximativ 2 miliarde de euro. Însă nu se poate spune că marile investiţii turceşti sunt doar în centre comerciale. Astfel exemple de mari investiţii turceşti sunt şi în industrie, la Azomureş unde lucrează 4.000 de oameni, Rulmenţi Bârlad cu 3.000 de angajaţi, la Arctic lucrează 1.500 de persoane, la Pakmaya încă 1.000 de oameni, la Prolemn unde lucrează aproape 2.000 de persoane. În domeniul bancar activează Garanti Bank şi Credit Europe Bank.

În construcţii, cea mai importantă investiţie turceas­că în sectorul rezidenţial este cartierului Cosmopolis. Prima sa faza, de peste 500 de locuinţe, a fost vândută aproape complet. Ca valoare însă, proiectul Autostrăzii Transilvania este cel mai mare. Proiectul este realizat printr-un joint venture între Bechtel şi compania turcească Enka, explică domnul Gungor.

Pentru oamenii de afaceri turci prezintă interes şi domenii precum agricultura şi industria de componente auto. De asemenea, sunt constructori turci care iau în considerare posibilitatea de a realiza locuinţe accesibile, ca răspuns la cererea de pe piaţă.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România are 153 de companii membre, care activează mai ales în industrie şi comerţ. Principala activitatea a Asociaţiei constă în îndrumarea oamenilor de afaceri turci şi medierea cu autorităţile competente pentru a găsi cele mai bune soluţii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional