Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

"Aşteptăm îmbunătăţirea calităţii iluminatului public şi încurajarea investiţiilor"

Companii /

"Aşteptăm îmbunătăţirea calităţii iluminatului public şi încurajarea investiţiilor"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Un proiect de lege care vizează modificarea reglementărilor din domeniul iluminatului public se află în dezbatere, deputaţii intenţionând să îl aprobe până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

    Companiile care produc corpuri de iluminat vor să se facă auzite în cadrul acestei dezbateri, iar propunerile lor să fie luate în seamă de către legiuitori.

    Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica, a declarat: "Se spune că avem o piaţă liberă. Piaţa de iluminat este atât de liberă că este aproape ca o junglă. (...) Cred că este momentul să înţelegem necesitatea acestei uniri, pentru că, altfel, legislatorii, piaţa, factorii de decizie nu ne vor lua în considerare. (...) Acum se iau decizii foarte importante, urmând să fie aprobată Legea iluminatului public. Aceasta ar putea avea unele prevederi mai generoase pentru producătorii români. (...) În perioada imediat următoare, principala noastră sarcină va fi să ne facem auzită vocea şi nicio decizie care ne priveşte să nu mai fie luată fără să fim consultaţi".

    Domnul Scheuşan ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre lacunele legislaţiei din domeniu şi despre aşteptările industriei de profil.

    (Interviu cu Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica)

    Parlamentarii pregătesc modificarea Legii iluminatului public

    Reporter: Ce lacune are legislaţia din domeniul iluminatului public?

    Eugen Scheuşan: Cadrul legal actual este lipsit de coerenţă şi unitate. Semnalez, de exemplu, ambiguitatea sau chiar absenţa răspunderii legate de calitatea iluminatului public, de implicaţiile pe care iluminatul le poate avea asupra sănătăţii, siguranţei şi securităţii cetăţenilor. O altă lacună a legislaţiei este lipsa criteriilor de eficienţă, care ar trebui respectate de orice nou proiect de iluminat public.

    Reporter: Ce obstacole pune actuala lege în calea dezvoltării industriei autohtone din sectorul iluminatului?

    Eugen Scheuşan: Industria autohtonă este bine reprezentată pe sectorul corpurilor şi sistemelor de iluminat cu LED, în timp ce lămpile cu descărcare în gaze provin exclusiv din import. Pentru o competiţie loială în domeniul soluţiilor de iluminat ar trebui ca sistemul de achiziţii publice să fie adaptat corespunzător progresului tehnologic actual. Primul criteriu în achiziţii este, desigur, funcţionalitatea sistemului de iluminat. În al doilea rând, este foarte important ca evaluarea soluţiilor de iluminat să nu se facă exclusiv pe baza preţului de achiziţie, ci pe baza randamentului investiţiei. Mă refer la introducerea unei metodologii de calcul care să ţină cont atât de preţul iniţial de achiziţie, cât şi de costurile operaţionale pe durata limită de funcţionare, aşa-numitul cost total de deţinere. Tehnologia de iluminat cu LED este, din acest punct de vedere, net superioară, datorită duratei mari de funcţionare şi eficienţei energetice.

    Reporter: Ce propuneri au făcut şi ce propuneri urmează să facă societăţile româneşti producătoare de corpuri de iluminat, în cadrul dezbaterii proiectului de modificare a legislaţiei de profil?

    Eugen Scheuşan: Sunt multe lucruri de luat în calcul pentru bunul mers al iluminatului în România. Trebuie revizuite prevederi din legislaţia primară şi secundară din mai multe domenii, cum ar fi administraţia locală, eficienţa energetică, concurenţa, protecţia mediului etc. O modalitate de modernizare a sistemelor de iluminat public, fără cheltuieli bugetare suplimentare, ar fi acordarea posibilităţii de încheiere de parteneriate bazate pe interese de afaceri cu societăţi de tip ESCO (energy savings company) de către municipalităţi. Companiile de tip ESCO au capacitatea să implementeze şi să finanţeze proiecte de îmbunătăţire a eficienţei energetice, al căror randament îl garantează, în schimbul plăţii de către client al costului curent al facturii de energie sau al unei mari părţi din aceasta. Din economia realizată la factura de energie, compania de tip ESCO poate achita costul finanţării, iar diferenţa rămasă devine profit.

    Reporter: Ce aşteptaţi de la noile reglementări?

    Eugen Scheuşan: Pe scurt, aşteptăm îmbunătăţirea calităţii iluminatului public, încurajarea investiiţiilor în acest domeniu, formarea unui număr mai mare de specialişti şi susţinerea economiei locale prin asigurarea unui mediu de concurenţă loială.

    Industria de iluminat are nevoie de stabilirea unor standarde şi orientări, angajare în inovare, dezvoltare durabilă, calitate şi leadership. De asemenea, este nevoie de o dedicare către promovarea practicilor de iluminat eficiente, în beneficiul mediului, confortului uman, al sănătăţii şi siguranţei consumatorilor.

    IULIAN IANCU: "Cadrul actual al legislaţiei iluminatului public nu este complet şi unitar"

    În legislaţia actuală nu sunt introduse aspecte de natura protejării sănătăţii şi siguranţei oamenilor, referitoare la calitatea iluminatului public, aspectul arhitectural şi cel publicitar, existând situaţii în care inclusiv traficul rutier este influenţat în mod negativ de iluminatul publicitar, ne-a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

    Potrivit domniei sale, cadrul actual al legislaţiei primare şi secundare nu este complet şi unitar, neexistând criterii clare şi obligatorii de eficienţă, pentru care să fie respectate de noile proiecte de iluminat.

    Noua lege urmăreşte stimularea concurenţei loiale în domeniul contractării proiectelor de iluminat, adaptată noilor evoluţii tehnologice, ne-a spus domnul Iancu, precizând: "O componentă importantă în noul cadru legislativ al iluminatului este respectarea conformităţii corpurilor şi sistemelor de iluminat, precum şi modalitatea de evaluare a soluţiilor de iluminat propuse. Evaluarea unui sistem de iluminat ce utilizează cele mai noi şi eficiente echipamente trebuie făcută şi pe criterii de reducere a costurilor operaţionale pe întreaga durată de funcţionare, în baza randamentului investiţiei, nu numai pe criteriul preţului cel mai scăzut".

    Reprezentanţii societăţilor româneşti producătoare de corpuri de iluminat au venit cu propuneri de revizuire - atât a prevederilor din legislaţia primară şi secundară în domeniul iluminatului, cât şi a altor domenii, cum ar fi administraţia locală, achiziţiile publice, eficienţa energetică, protecţia mediului etc., potrivit deputatului.

    "O modalitate de modernizare a sistemelor de iluminat public, fără cheltuieli bugetare suplimentare, ar fi acordarea a posibilităţii de a încheia parteneriate bazate pe interese de afaceri cu societăţi de tip ESCO (energy services company) de către municipalităţi", opinează Iulian Iancu, explicând: "În primul rând, trebuie modificat Codul Fiscal, ca să poată fi încheiate contracte de tip ESCO (cu firmele ce oferă servicii de eficienţă energetică), care să permită amortizarea unei astfel de investiţii pe o perioadă definită, în rate egale lunare, prin factura de energie. Când vrei să promovezi un contract ESCO, deşi este prevăzut în Directiva Europenă şi are prevedere în legislaţia naţională, nu poţi să îl închei. Prima noastră acţiune este legată de introducerea în Codul Fiscal, ca să existe pârghia legală de încheiere a contractelor. A doua este cea de realizare a posibilităţii de promovare a acestor contracte, printr-o susţinere la nivel naţional".

    Modificarea vizată prevede funcţionarea companiilor ESCO (Energy Services Company), în sensul facilitării plăţilor în rate egale, eşalonate pentru o perioadă mare de timp, respectiv şapte ani sau zece ani.

    În prezent, Legea 121/2014, prin Planul Naţional de Acţiune în Eficienţă Energetică, prevede reducerea cu 20% a consumului de energie până în anul 2020, iar potenţialul de reducere cel mai mare îl reprezintă iluminatul.

    Iulian Iancu apreciază că aceste ţinte pot fi îndeplinite, întrucât avem cel mai important potenţial de reducere, beneficiind şi de cea mai mare intensitate energetică (consum de energie/unitatea de PIB) din UE, după Bulgaria.

    "Pierdem circa 4 miliarde euro în fiecare an numai prin funcţionarea ineficientă a SEN pe întreg lanţul de la producător până la consumatorul final. Aşadar, avem cele mai mari şanse să construim programe pe tipuri de consumatori, de la cel casnic până la marii consumatori industriali, respectiv de la clădiri până la sisteme de iluminat", ne-a spus domnia sa.

    În prezent, iluminatul reprezintă 14% din producţia de energie electrică din ţara noastră.

    Referitor la stadiul în care se află proiectul de modificare a legislaţiei din domeniu, până acum a fost numit grupul de raportori pentru noua lege a iluminatului public, urmând să aibă loc discuţii aplicate pe articolele de lege. Din acest grup de raportori fac parte specialişti în domeniul iluminatului, profesori universitari, membrii asociaţiilor profesionale în domeniu şi reprezentanţi ai societăţilor româneşti producătoare de corpuri de iluminat.

    Potrivit estimărilor, noua lege a iluminatului ar trebui să fie gata în luna decembrie 2015.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional