Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BACĂU"Adama" vrea să construiască peste 1.000 de apartamente în Bacău

F.A. Locuinţe /

Geo Cortez, arhitectul şef al Bacăului

Geo Cortez, arhitectul şef al Bacăului

Acoperişurile din Bacău vor avea o singură culoare - cărămiziu tern

Cel mai mare investitor de pe piaţa rezidenţială din Bacău rămâne, şi în acest an, "Adama". Geo Cortez, arhitectul şef al Bacăului, ne-a declarat că investitorii israelieni au în plină execuţie, pe strada Ştefan cel Mare, complexul "Evocasa Completa", care cuprinde trei blocuri cu 13 etaje şi un total de circa 600 de apartamente cu una până la patru camere. Domnia sa ne-a menţionat că "Adama" mai lucrează la proiectarea unui cartier de blocuri, cu aproximativ 700 de unităţi locative de lux, dar şi pentru clasa medie, în zona lacului de pe Bistriţa, din nordul oraşului. Acest cartier are forma unui amfiteatru, valorifică din plin priveliştea către lac şi are un regim de înălţime variat cu 9 - 11 - 13 şi 17 etaje. Parterul şi etajul vor fi ocupate de spaţii comerciale, ne-a precizat domnul Cortez.

În rest, proiectele de apartamente noi din oraş sunt de dimensiuni mai mici. Nici solicitările primite de Primăria Bacău în acest an nu vizează amenajarea de cartiere importante. Arhitectul şef al Bacăului ne-a explicat: "În anul 2007 au fost lansate foarte multe proiecte rezidenţiale, peste tot în oraş. O parte din ele se află acum în curs de execuţie, iar o altă parte sunt încă în stadiul de proiect. Majoritatea nu sunt investiţii de anvergură, ci aparţin unor întreprinzători mai mici".

Domnul arhitect Cortez estimează că Bacăul va încheia anul 2008 cu circa 1.000 de apartamente în execuţie. Domnia sa susţine că piaţa mai suportă de cel puţin două - trei ori mai multe locuinţe având în vedere nivelul ridicat al cererii. Un ansamblu ceva mai mare se prefigurează în zona Selgros -Carrefour, unde există un proiect de blocuri cu şase etaje şi circa 200 de apartamente. Un bloc turn cu 12 etaje mai este în execuţie lângă complexul dezvoltat de "Adama", iar zona centrală a oraşului se pare că va mai primi un complex de 200 - 300 de apartamente.

Cum oraşul nu prea mai dispune de terenuri libere decât la periferie, solicitările pentru construcţia de vile noi primite, în acest an, de Primăria Bacău nu au fost foarte multe. Multe construcţii noi de acest tip au fost atrase de localităţile învecinate oraşului, unde terenurile sunt mai multe şi mai generoase.

Acoperişurile din Bacău vor avea o singură culoare - cărămiziu tern

Geo Cortez ne-a mai declarat că primăria a propus, în ultimul an, mai multe regulamente de urbanism pentru o dezvoltare armonioasă a oraşului. Astfel, va fi interzisă folosirea azbocimentului şi tablei zincate pentru realizarea de acoperişuri. Cei care vor să realizeze astfel de lucrări trebuie să folosească numai tablă amprentată într-o singură culoare - cărămiziu tern.

Cum multe blocuri vor fi reabilitate termic, primăria intenţionează să reglementeze şi modul de refacere a faţadelor. Astfel, vor fi stabilite patru culori deschise din aceeaşi gamă, care să fie luminoase şi să existe o coerenţă în modernizarea imobilelor.

PUG-ul, în curs de reactualizare

Cea mai importantă lucrare în derulare a Direcţiei Urbanism din Primăria Bacău este reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al oraşului. Licitaţia organizată de primărie a fost câştigată de firma ieşeană "Arcadis", care s-a asociat pentru finalizarea proiectului şi cu o companie belgiană specializată.

Geo Cortez ne-a declarat că este în lucru un amplu studiu de sistematizare a circulaţiei pentru Bacău, care va trebui integrat în noul PUG. Zonele cu interdicţie temporară de construire vor fi reglementate, iar echipa de specialişti care va întocmi PUG-ul va trebuie să găsească cele mai potrivite funcţiuni pentru perimetrele respective. Nu în ultimul rând, reglementările PUG-ului trebuie să fie compatibile cu cele ale localităţilor din Zona Metropolitană Bacău şi cu traseul viitoarei şosele de centură.

Arhitectul şef al Bacăului ne-a spus că PUG-ul va fi mult mai puţin flexibil în ceea ce priveşte aprobarea ulterioară a Planurilor Urbanistice Zonale (PUG) şi a Planurilor Urbanistice de Detaliu (PUD). Zonificarea şi reglementările construcţiilor vor fi extrem de clare, iar urbanis-mul derogatoriu va fi eliminat. "Acest lucru nu înseamnă că nu vom mai avea PUZ-uri şi PUD-uri. Numai că orice schimbare a coeficienţilor urbanistici va trebui argumentată temeinic", ne-a menţionat arhitectul şef al Bacăului.

PUG-ul reactualizat va integra toate planurile urbanistice aprobate până în prezent şi va aborda şi intervenţia artistică în oraş (amplasarea de grupuri statuare, decoraţiuni, etc). Foarte importantă este şi rezolvarea problemei spaţiilor comerciale de la parterul blocurilor. Geo Cortez ne-a explicat: "Am încurajat, în anii trecuţi, deschiderea de spaţii comerciale, birouri şi servicii la parterul blocurilor, în special în zonele care duceau lipsă de aşa ceva. Numai că, în cartierele mărginaşe, extinderea de la parter s-a făcut pentru locuire şi nu în scopuri comerciale. Nu vom mai autoriza astfel de construcţii. Vom reglementa partea de spaţii comerciale de pe bulevardele principale, ca să capete un aspect urbanistic plăcut şi mai puţin pestriţ. Noi spaţii comerciale şi de servicii se mai pot deschide numai în zonele deficitare".

Un proiect foarte important care trebuie reglementat de PUG este amenajarea de noi parcuri, dar şi a insulei de agrement de pe Bistriţa. Aceasta din urmă trebuie să aibă şi o faleză frumoasă pentru promenadă. PUG-ul va prezerva şi zonele exclusiv rezidenţiale ale oraşului, care nu trebuie să suporte intervenţii brutale.

Peste şase milioane de lei pentru locuinţe

În acest an, Primăria Bacău a finalizat construirea a 104 locuinţe sociale şi a 36 de locuinţe ANL pentru tineri. Suma alocată pe anul 2008 pentru dezvoltarea locuinţelor este de 6,6 milioane lei, ne-a declarat primarul oraşului Romeo Stavarache. De asemenea, pentru construirea de locuinţe ANL prin credit ipotecar, Consiliul Local Bacău a dat în folosinţă gratuită terenul necesar realizării a patru blocuri şi a asigurat lucrările tehnico-edilitare pentru construirea acestora.

32 de blocuri în curs de reabilitare termică

În această vară, municipalitatea băcăuană a început Programul de reabilitare termică a blocurilor. Termoizolarea primului lot de 39 de imobile a fost finalizată, în faza de selecţie a executanţilor lucrărilor de reabilitare termică fiind cel de-al doilea lot, de 32 de blocuri. Aceste lucrări vor fi executate până la finele lui 2008. În următorii patru ani, Primarul Bacăului intenţionază să finalizeze acest amplu program de reabilitare termică a tuturor blocurilor din municipiu.

Aleşii locali băcăuani au aprobat, în acest an, mai multe PUZ-uri şi PUD-uri pentru investiţii imobiliare. Printre cele mai mari se numără:

- construirea unui imobil de locuinţe pe subsol, parter şi 12 etaje pe strada Ştefan cel Mare, iar beneficiar este "Vamina Com" SRL Bacău;

- realizarea unui ansamblu rezidenţial de blocuri pe parter şi zece etaje, cu dotări complementare, pe strada Tazlăului, iar beneficiar este "North Capital Baltikum" Bucureşti;

- "Scala Real Estate" şi "Margot Imobiliare" din Iaşi vor să construiască un ansamblu rezidenţial în Gherăieşti;

- un alt complex rezidenţial va fi ridicat pe bulevardul Unirii, iar beneficiar este "Fadesa" Bucureşti;

- un imobil pe demisol, parter, patru etaje şi al cincilea retras va fi construit de "WISE Invest" Bucureşti pe Calea Moldovei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional