Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Branşament electricEtapele racordării unei locuinţe noi la reţeaua electrică

F.A. Consilier /

Etapele racordării unei locuinţe noi la reţeaua electrică

Pentru a racorda o locuinţă la reţeaua electrică plecăm de la premisa că aceasta a fost construită în conformitate cu legile ce reglementează edificarea de noi construcţii. "Durata lucrării de racordare a unei construcţii noi la reţeaua de curent electric, de la depunerea documentaţiei până la montarea contorului este de circa şase săptămâni, dacă lucrarea este urmărită corespunzător, dar poate dura şi luni de zile", ne-a declarat domnul Carol Ionescu, director general al societăţii "Boreal Electro" din Capitală, societate atestată de ANRE pentru a proiecta şi executa lucrări de alimentare cu energie electrică.

Înainte de demararea procesului propriu-zis de racordare, este recomandat ca utilizatorul să solicite operatorului de reţea informaţii privind condiţiile şi posibilităţile de realizare a racordării la reţea a noului loc de consum.

Paşii care trebuie urmaţi pentru racordarea la reţeaua de curent electric

Primul pas îl reprezintă obţinerea unui aviz de amplasament. Conform E-ON Moldova, emiterea avizului de amplasament se realizează contra-cost pe baza tarifelor reglementate de ANRE - 55 lei/buc pentru o construcţie sau un obiectiv.

Pentru un loc nou de consum, documentaţia anexată cererii de racordare trebuie să cuprindă avizul tehnic de racordare şi tariful de racordare.

Conform Electrica SA, avizul tehnic de racordare constituie oferta operatorului de reţea la cererea de racordare a solicitantului şi conţine condiţiile tehnico-economice de racordare la reţea. În termen de 7 zile calendaristice de la data înregistrării cererii de racordare, operatorul de reţea verifică documentaţia depusă şi transmite solicitantului factura de plată a tarifului pentru emiterea avizului tehnic de racordare.

Operatorul de reţea are obligaţia să emită şi să transmită solicitantului avizul tehnic de racordare, în maximum 30 de zile calendaristice de la înregistrarea documentaţiei complete depuse de utilizator.

"Costurile sunt ocazionate de depunerea cererii pentru obţinerea avizului de racordare costă aproximativ 50 lei pentru puteri sub 10 kW şi aproximativ 110 lei pentru puteri între 10 şi 50 kW. Tariful de racordare stabilit prin calcul de proiectantul lucrării ce aparţine furnizorului poate ajunge şi la zeci de mii de lei, de regulă 1000-2000 lei pentru monofazat şi 2000-5000 lei pentru trifazic. Dosarul de utilizare poate costa de regulă între 400-600 lei", ne-a precizat domnul Ionescu. Plata lucrării de racordare se face la Centrul de Relaţii cu Clienţii (CRC) de care aparţineţi.

Etapa următoare este căutarea şi încredinţarea lucrării spre execuţie unei firme atestate prin convenire între părţi sub semnătură. Conform "Electrica" SA, în cazul în care nu dispuneţi de timp pentru a căuta o firmă specializată, Sucursala de Distribuţie organizează o licitaţie sau un concurs de oferte pentru executarea lucrării puterii aprobate. Din acel moment responsabilităţile privind execuţia şi recepţionarea calitativă a lucrării de branşare revin executantului.

După recepţia lucrării de către furnizor este necesară depunerea unui dosar al instalaţiei electrice interioare a imobilului branşat de către un electrician autorizat (contra cost) care poate fi sau nu din partea firmei executante.

În etapa următoare, electricianul autorizat confirmă beneficiarului că poate merge la CRC-ul de care aparţine în vederea perfectării Contractului de furnizare.

După încheierea şi semnarea contractului la CRC se convine, de regulă pentru a doua zi, asupra intervalului de timp când furnizorul de electricitate montează contorul electric şi începe efectiv consumul de energie electrică.

"Alegerea curentului monofazic sau trifazic este dictată de considerente de putere maxim simultan absorbită, limita situându-se la nivelul de 6,5 kW, res-pectiv 30 A - aceasta dacă, la puteri mai mici absorbite nu există cumva necesitatea utilizării unui receptor trifazic", ne-a declarat directorul general al "Boreal Electro" Bucureşti.

Etapele dobândirii calităţii de client nou, conform Electrica SA

- Obţinerea Avizului de Amplasament (unde este cazul);

- Obţinerea Avizului Tehnic de Racordare;

- Încheierea convenţiei pentru realizarea racordării cu stabilirea condiţiilor şi termenelor de racordare a puterii aprobate şi achitarea taxei de racordare;

- Organizarea de către Sucursala de Distribuţie a licitaţiei sau concursului de oferte pentru executarea lucrării de alimentare cu energie electrică;

- Realizarea instalaţiilor de alimentare;

- Recepţionarea instalaţiilor;

- Încheierea contractului de furnizare a energiei electrice;

- Racordarea şi punerea în funcţie a instalaţiei de alimentare.

Actele necesare pentru racordarea la reţeau de curent electric:

- cerere tip de emitere a avizului tehnic de racordare;

- titlul de proprietate asupra imobilului (teren şi eventual construcţii);

- certificatul de urbanism;

- autorizaţie de construire, în termen de valabilitate;

- avizul de amplasament obţinut de la unitatea de reţele electrice din zonă, ocazionat de necesitatea obţinerii certificatului de urbanism, că noua construcţie nu afectează reţele sau instalaţii electrice;

- plan de încadrare în zonă;

- plan de situaţie 1:500 cu ştampilă spre neschimbare, anexă la autorizaţia de construire;

- taxa pentru obţinerea Avizului de racordare cu fişa de soluţie, fişa de calcul şi tariful de racordare;

- copie C.I.;

- dosar cu şină.

Documentaţia menţionată mai sus se depune personal de către solicitant sau prin delegat. În cazul persoanelor fizice este necesară împuternicire notarială iar în cazul agenţilor economici prin delegaţie semnată şi parafată de conducătorul unităţii.

Documentaţiile se depun la birouri speciale destinate acestui scop de către furnizorul de electricitate din zonă.

Pentru Bucureşti şi Ilfov se depun la CRC casieria 1 - Braziliei, CRC 4 - Nicolae Grigorescu, CRC 5 - Giurgiului, CRC 7 - Iuliu Maniu şi CRC 10 - I. Florescu (Moşilor). Pentru Giurgiu la CRC Giurgiu - str. Frumoasa.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional