Legislaţia privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public a suferit unele modificări la începutul acestui an. Astfel noul Regulament a fost publicat în Monitorul Oficial nr.109/21 februarie 2008, potrivit doamnei Cornelia Ion, departamentul comunicare "Enel România", societate italiană care a preluat în iunie 2008 compania "Electrica Muntenia Sud" - dis-tribuitor de electricitate pentru consumatorii din Bucureşti.
Racordarea locuinţelor individuale la reţeaua electrică de distribuţie în zone în care există reţea electrică de interes public de joasă tensiune se realizează în soluţiile stabilite consemnate în avizele tehnice de racordare emise pentru fiecare locuinţă. Punctele de delimitare se stabilesc la bornele de ieşire din contoare, montate la limita de proprietate sau pe proprietatea consumatorului, în exteriorul locuinţei.
Pentru realizarea racordării, fiecare consumator încheie contractul de racordare cu operatorul de reţea, care deţine contract de concesiune a serviciului public de distribuţie a energiei electrice în zonă, şi achită acestuia tariful de racordare.
În zonele în care nu există reţea electrică de interes public de joasă tensiune, realizarea reţelei este finanţată, de regulă, de către autorităţile publice, din bugetele locale, din bugetul de stat sau din alte fonduri legal constituite.
Reţeaua se realizează de către autoritatea publică locală în calitate de titular de investiţie şi rămâne în patrimoniul acesteia. Autoritatea publică locală încheie cu operatorul de reţea un contract de comodat având drept obiect reţeaua realizată, pe toată durata de viaţă a acesteia, cu obligativitatea comodatarului de a o menţine în stare de funcţionare pe costurile sale.
Operatorul de reţea poate prelua cu justa despăgubire capacităţile care constituie obiectul contractului de comodat, oricând pe durata acestuia, în condiţiile stabilite de autoritatea competentă.
Soluţia de racordare se stabileşte de către operatorul de reţea prin fişa de soluţie sau studiu de soluţie, după caz. Cheltuielile legate de elaborarea fişei de soluţie sunt incluse în tariful de emitere a avizului tehnic de racordare. Studiul de soluţie se elaborează de către operatorul de reţea şi se plăteşte de solicitant. Costurile pentru realizarea studiului de soluţie se stabilesc de operatorul de reţea pe bază de deviz.
Termenul de elaborare a unui studiu de soluţie, de la data depunerii datelor complete, este de maximum trei luni pentru racordarea locului de producere/consum la o reţea cu tensiunea de 110 kV sau mai mare, respectiv de maximum o lună pentru racordarea la o reţea de medie sau de joasă tensiune. Utilizatorul trebuie să opteze pentru una dintre variantele de soluţie stabilite în studiu şi să îşi exprime opţiunea în scris într-un interval de maximum două luni. În cazul nerespectării acestui termen, soluţia de racordare prevăzută în studiu nu se mai consideră valabilă. O soluţie de racordare este valabilă numai dacă a fost confirmată printr-un aviz tehnic de racordare şi acesta este valabil la rândul său în condiţiile HGR nr.90/2008.
Pentru un loc de producere sau de consum nou, documentaţia anexată cererii de racordare va cuprinde, în funcţie de categoria de utilizator şi după caz:
a) avizul de amplasament în copie, dacă acesta este necesar conform reglementărilor, pentru obiectivul sau instalaţia ce se realizează pe locul de producere sau de consum respectiv;
b) studiul de soluţie pentru racordarea la reţeaua electrică, dacă a fost elaborat;
c) datele tehnice şi energetice caracteristice locului de producere sau de consum al utilizatorului, conform reglementărilor în vigoare la data depunerii cererii de racordare, aprobate de autoritatea competentă;
d) certificatul de urbanism în termen de valabilitate, în copie;
e) planul de situaţie la scară, cu amplasarea în zonă a locului de producere / consum, vizat de emitentul certificatului de urbanism, ca anexă la acesta, pentru construcţiile noi sau pentru construcţiile existente care se modifică, în copie. Pentru construcţiile existente care nu se modifică este suficientă schiţa de amplasament, cu coordonate din care să rezulte precis poziţia locului de producere/consum;
f) copia certificatului de înregistrare la registrul comerţului sau a altor autorizaţii legale de funcţionare emise de autorităţile competente;
g) actul de proprietate sau orice alt înscris care atestă dreptul de folosinţă asupra terenului, incintei ori clădirii în care se constituie locul de producere sau de consum pentru care se solicită racordarea, în copie. În cazul spaţiilor închiriate, este necesar şi acordul notarial al proprietarului pentru executarea de lucrări în instalaţiile electrice;
h) autorizaţia de construire a obiectivului, în termen de valabilitate, în copie, în situaţia în care se solicită racordarea unei organizări de şantier pentru realizarea acestuia.
Pentru un loc de producere sau de consum existent, documentaţia anexată cererii de actualizare a avizului tehnic de racordare cuprinde ultimul aviz tehnic de racordare obţinut anterior, la care se adaugă, după caz:
a) documentele menţionate în Art. 12.- alin. (1), în situaţiile prevăzute la Art. 5 alin. (1) din HGR nr.90/2008;
b) descrierea modificărilor de natură tehnică faţă de situaţia anterioară, în cazurile prevăzute la Art. 5 alin. (2) din HGR nr.90/2008;
c) în copie, actele doveditoare ale încadrării în una dintre cele două situaţii prevăzute la Art. 5 alin. (3) din HGR nr.90/2008;
d) expunerea problemei a cărei rezolvare impune modificarea instalaţiei de racordare şi documente care să susţină această cerere, în situaţiile prevăzute la Art. 5 alin. (4) din HGR nr.90/2008;
(3) În documentaţie se specifică, după caz, cerinţele privind continuitatea alimentării în punctul de delimitare, pentru a fi avute în vedere la stabilirea soluţiei de racordare la reţeaua electrică.
Termene de emitere a avizului tehnic de racordare
În termen de 7 zile calendaristice de la data înregistrării cererii de racordare, operatorul de reţea verifică documentaţia depusă şi transmite solicitantului factura de plată a tarifului pentru emiterea avizului tehnic de racordare. În cazul în care constată că documentaţia este incompletă, operatorul de reţea va comunica în scris solicitantului, în cadrul termenului de 7 zile, necesitatea completării, indicând documentele ce trebuie anexate, completate sau refăcute şi dând toate informaţiile necesare în acest scop. Operatorul de reţea poate cere solicitantului date suplimentare numai în cazuri justificate. Documentaţia este considerată completă după refacerea ei şi după achitarea tarifului de emitere a avizului tehnic de racordare. Durata necesară solicitantului pentru completarea documentaţiei se consideră suplimentară duratei reglementate de emitere a ofertei de racordare, respectiv a avizului tehnic de racordare. Operatorul de reţea are obligaţia să emită şi să transmită solicitantului avizul tehnic de racordare, în maximum 30 de zile calendaristice de la înregistrarea documentaţiei complete depuse de utilizator.
Conţinutul avizului tehnic de racordare
Avizul tehnic de racordare emis de către operatorul de reţea are un conţinut-cadru, în funcţie de categoria de utilizator şi conţine condiţiile tehnico-economice de racordare la reţea. Printre acestea se numără: puterea aprobată pentru racordare şi evoluţia acesteia; descrierea soluţiei de racordare; obligaţiile solicitantului de îndeplinire a unor condiţii specifice pentru racordare; tariful de racordare.
Încetarea perioadei de valabilitate a avizului tehnic de racordare
Avizul tehnic de racordare emis îşi încetează valabilitatea în următoarele situaţii:
a) expiră perioada pentru care a fost emis;
b) se modifică datele locului de producere sau de consum ori ale utilizatorului (energetice, de identificare sau de patrimoniu), care au stat la baza emiterii lui;
c) avizele legale solicitate prin certificatul de urbanism, respectiv autorizaţia de construire pentru obiectivul utilizatorului sau pentru instalaţia de racordare, emise ulterior emiterii avizului tehnic de racordare, impun schimbarea soluţiei de racordare la reţeaua electrică;
d) în termen de 6 luni de la emitere, pentru utilizatorii care se racordează la reţelele electrice cu tensiunea de 110 kV sau mai mare şi pentru locurile de producere cu putere totală instalată mai mare de 10 MW, respectiv 3 luni de la emitere, pentru utilizatorii racordaţi la reţelele electrice de distribuţie de medie şi joasă tensiune, dacă nu a fost achitat tariful de racordare şi nu a fost încheiat contractul de racordare sau, după caz, contractul pentru transportul, distribuţia ori furnizarea energiei electrice sau formele de angajare a executării lucrărilor din aval de punctul de delimitare, necesare pentru racordarea la reţeaua electrică.
Operatorul de reţea poate prelungi cel mult o dată cu încă 6 luni, respectiv 3 luni, după caz, termenele prevăzute la alin. (1) lit. d), dacă nu s-au modificat datele care au stat la baza emiterii avizului tehnic de racordare, iar soluţia şi tariful de racordare stabilite sunt în continuare valabile.
Tariful de racordare
Valoarea tarifului de racordare diferă de la solicitant la solicitant funcţie de mai mulţi factori: puterea cerută de utilizator, distanţa faţă de punctul de racordare de unde poate fi asigurată puterea cerută, de tipul reţelei (aeriană sau subterană), etc.
Pentru realizarea racordării, utilizatorii achită operatorului de reţea, deţinător al reţelei electrice, tariful de racordare stabilit conform metodologiei aprobate de autoritatea competentă, respectiv Ordinul ANRE nr.54/2008, publicat în M.O.nr.433/10.06.2008, privind modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 29/2003 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor de racordare a utilizatorilor la reţelele electrice de distribuţie de medie şi joasă tensiune.
În conformitate cu art. 37. alin. (1) din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 90/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.109 din 12 februarie 2008, tariful de racordare la reţelele electrice de medie şi/sau joasă tensiune (T) însumează două componente B şi C, respectiv T = B+C, unde B reprezintă componenta corespunzătoare instalaţiei de racordare; mărimea acesteia se determină în funcţie de tipul reţelei, lungimea racordului / branşamentului şi puterea aprobată, pe baza unor indici specifici reprezentând costuri medii pe unitatea de măsură (km, kW, buc. etc.); C reprezintă componenta corespunzătoare recepţiei lucrărilor şi punerii sub tensiune a instalaţiei de utilizare, stabilită pe bază de tarife.
Încheierea contractului de racordare
Pentru încheierea contractului de racordare, utilizatorul va anexa la cerere următoarele documente:
a) copia avizului tehnic de racordare;
b) copia certificatului de înregistrare la registrul comerţului sau alte autorizaţii legale de funcţionare emise de autorităţile competente, dacă este cazul;
c) autorizaţia de construire a obiectivului sau, în cazul construcţiilor existente, actul de proprietate, respectiv contractul de închiriere, în copie;
d) acordurile proprietarilor terenului, în original, autentificate de un notar public, pentru ocuparea sau traversarea terenului, precum şi pentru exercitarea de către operatorul de reţea a drepturilor de uz şi de servitute asupra terenurilor afectate de instalaţia de racordare (numai în cazurile în care instalaţia de racordare este destinată în exclusivitate racordării unui singur loc de producere sau de consum).
După încheierea contractului de racordare şi în condiţiile prevăzute în acesta, operatorul de reţea soluţionează toate problemele legate de realizarea racordării la reţeaua electrică, respectiv asigură: proiectarea, construirea şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare, inclusiv realizarea în instalaţiile din amonte de punctul de racordare a tuturor condiţiilor tehnice pentru asigurarea capacităţii necesare în vederea preluării consumului suplimentar solicitat de utilizator la parametrii calitativi corespunzători normelor în vigoare.
Instalaţiile de racordare rămân în patrimoniul operatorului de reţea şi vor putea fi folosite pentru racordarea altor utilizatori.
Etapele procesului de racordare la reţelele electrice
Pentru realizarea racordării unui utilizator la reţeaua electrică de interes public se parcurg, după caz, următoarele etape:
a) etapa preliminară de documentare şi informare a viitorului utilizator;
b) depunerea de către viitorul utilizator a cererii de racordare şi a documentaţiei aferente pentru obţinerea avizului tehnic de racordare;
c) emiterea de către operatorul de reţea a avizului tehnic de racordare, ca ofertă de racordare;
d) încheierea contractului de racordare între operatorul de reţea şi utilizator;
e) încheierea contractului de execuţie între operatorul de reţea şi un executant şi realizarea instalaţiei de racordare la reţeaua electrică; punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare;
f) punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare.
Tarifele utilizate de operatorii de distribuţie pentru emiterea avizelor de amplasament şi a avizelor tehnice de racordare sunt cele aprobate de către A.N.R.E. prin Ordinul nr.32/2005 publicat în M.O. nr. 622/18.07.2005.
Cererea de racordare cuprinde cel puţin următoarele informaţii:
a) datele de identificare a locului de producere sau de consum, a utilizatorului şi, dacă este cazul, a împuternicitului legal, a proiectantului de specialitate sau a furnizorului;
b) tipul instalaţiilor de la locul de producere sau de consum, pentru care se solicită racordarea: generatoare, instalaţii de distribuţie, instalaţii consumatoare etc.;
c) data estimată solicitată pentru punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare de la locul de producere sau de consum, puterea prevăzută a fi evacuată sau consumată şi evoluţia acesteia;
d) eventuale indicaţii privind grupul de măsurare a energiei electrice sau informaţii pentru stabilirea acestuia;
e) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului referitoare la autenticitatea datelor şi la conformitatea cu originalul a documentelor prezentate în copie, anexate cererii;
f) lista documentelor care compun documentaţia anexată cererii.