Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Casa inteligentă Poţi controla toate echipamentele electrice ale unei locuinţe dintr-un singur loc

F.A. Consilier /

Poţi controla toate echipamentele electrice ale unei locuinţe dintr-un singur loc

Când vorbim despre "casa inteligentă", vorbim despre un sistem complex şi puţin cunoscut publicului larg. Un astfel de sistem oferă un grad de confort deosebit, prin posibilitatea şi uşurinţa în a controla toate echipamentele electrice ale unei locuinţe dintr-un singur loc - PC/laptop, un touchscreen sau un telefon mobil - şi permite în acelaşi timp reducerea consumului de energie electrică, concretizată în scăderea costurilor şi protejarea mediului înconjurător.

"Domotica" oferă consumatorilor un sistem de "smart house" fără fir, tehnologie care oferă o codare de 32 de biţi de lucru şi care permite, ne explică domnul Bogdan Hebea, director tehnic, pe lângă o maximă securitate, înglobarea unui număr foarte mare de elemente de automatizare. Domnul Hebea explică modul de funcţionare pentru toate sistemele de casă inteligentă: "echipamentele de tip receptor primesc comanda de închidere/deschidere circuit electric de la echipamentele de tip transmiţător. În plus, sistemul oferit de compania noastră conţine o unitate centrală care gestionează toate elementele automatizate. Unitatea centrală este deopotrivă şi receptor şi transmiţător şi permite efectuarea unor automatizări complexe ce pot angrena toţi receptorii sistemului".

Control audio. Control Video. Control total

Primul nivel de automatizare a unei case inteligente este controlul audio, conform informaţiilor de pe site-ul www.casainteligenta.com. Acesta permite sonorizarea pe care o doriţi în orice încăpere, cu ajutorul difuzoarelor de tavan sau de perete, sistemelor audio high-fidelity, boxelor profesionale. Urmează controlul video, care este întotdeauna combinat cu cel audio şi permite, împreună cu acesta, vizionarea programelor TV sau a filmelor preferate prin intermediul unui sistem home cinema sau LCD-urilor de înaltă calitate, prin intermediul sistemelor de distribuţie video.

Ultimul nivel este cel al controlului total, care cuprinde controlul climatizării, al luminii artificiale, al luminii naturale (prin automatizarea draperiilor şi jaluzelelor), controlul şemineului electric, al acvariilor, al sistemelor de irigaţii, controlul echipamentelor de supraveghere, integrarea senzorilor de prezenţă care permit activarea luminii sau sunetului în prezenţa unei persoane. Un astfel de sistem, ne explică domnul Paul Manea, account manager la "Romaudiovideo", poate, prin intermediul unor programe complexe, să înveţe comportamentul locatarilor.

Un sistem pentru case inteligente îşi câştigă aprecierea şi face preţul plătit atunci când creşte confortul din spaţiul intim al fiecărei persoane, ne explică doamna Andreea Mihai, SmartHouse managing director în cadrul "Avitech". Domnia sa explică subiectivitatea noţiunii de confort, de unde şi necesitatea, confirmată de practică, ca specialiştii să înţeleagă nevoile fiecărui client în parte. Pe lângă gradul de confort oferit de soluţii, domnia sa aminteşte şi uşurinţa în utilizarea echipamentelor, economia de energie şi de timp pe care o aduc astfel de echipamente, designul şi posibilităţile de personalizare a echipamentelor.

Domnul Hebean, de la "Domotica", pune accent pe fiabilitatea unui sistem de calitate, pe capacitatea unui astfel de sistem de a automatiza orice element electric din locuinţă şi, nu în ultimul rând, pe caracterul scalabil al acestuia. "Nu de puţine ori, clienţii solicită o automatizare de bază, urmând ca ulterior să o extindă către toate componentele locuinţei," explică domnia sa.

Doamna Andreea Mihai, de la "Avitech", observă preferinţa de pachete şi sisteme integrate A/V şi de securitate. "O constantă a soluţiilor pe care le integrăm este partea de control şi automatizări, acestea fiind o caracteristică esenţială a caselor inteligente. Aproape nelipsite din solicitările pe care le primim sunt şi sistemele de securitate, soluţiile Multi-room Audio şi Hi-Fi, sistemele de control de lumini."

Domnul Paul Manea, de la "Romaudiovideo", enumeră printre preferinţele clienţilor, sistemul de distribuţie A/audio Musica, difuzoarele cu design special şi televizoarele de baie.

Preţul inteligenţei

Sistemele pentru case inteligente îşi au şi ele preţul lor, care diferă, desigur, în funcţie de nivelul de complexitate al fiecăruia în parte. "Preţul variază în funcţie de numărul de elemente automatizate (exemplu: numărul de televizoare, numărul de echipamente de aer condiţionat, numărul de echipamente iluminat etc), numărul de dispozitive de telecomandă şi tipul acestora (telecomenzi, întrerupătoare aparente, touchscreen-uri etc) şi bineînţeles preţul se modifică dacă sistemul conţine unitatea centrală", ne explică domnul Hebean, de la "Domotica".

Un sistem de complexitate medie, care conţine şi unitatea centrală, va costa, după estimările domnului Hebean, aproximativ 50 euro/mp.

Domnul Paul Manea, de la "Romaudiovideo", înaintează preţuri care ajung până la 4.000 de euro, pentru un sistem de distribuţie audio care include difuzoarele, şi până la 60.000 euro, pentru un sistem complet de sonorizare, care presupune boxe speciale, precum cele în incinta din sticlă, distribuţie video şi toate funcţiunile de automatizare pentru o vilă mare, cu mai multe etaje, în care investiţiile pot ajunge la milioane de euro.

Doamna Andreea Mihai ne explică preţurile "Avitech", integrator de soluţii şi echipamente TV&Video, Home Cinema, Multi-room Audio &Hi-Fi, control lumini, automatizari& BMS, securitate, home networking (reţele de calculatoare şi acces la internet), climatizare, care beneficiază de toate serviciile necesare - proiectare, instalare, instruire, asistenţă, suport tehnic. O soluţie de bază, explică doamna Mihai, poate să pornească de la 10.000 euro, iar una complexă va costa aproximativ 400.000 euro.

Preţurile pot părea mari, pentru unii dintre noi. Cu siguranţă însă, nu pentru publicul ţintă pentru astfel de echipamente: persoane cu venituri peste medie, iubitori de confort şi tehnologie, dornici să investească pentru a-şi converti locuinţa într-un spatiu special, unic, al răsfăţului, eficienţei şi economiei de timp şi energie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional