Automatizarea instalaţiilor în aşa fel încât să ne facă viaţa mai uşoară dar şi să economisească energia este un principiu de bază în realizarea unei "case inteligente".
Un rol important în naşterea unui asemenea proiect revine arhitectului, subliniază reprezentanţii firmei "Bee Vision" SRL, specializată în soluţii pentru "casa inteligentă".
Arhitectul este în măsură să trezească interesul beneficiarului, prezentându-i conceptul sistemului de automatizare a viitoarei locaţii (casă, birou, spaţiu comercial, etc.) ca pe ceva firesc, extrem de comod de utilizat, de mare ajutor în viaţa de zi cu zi şi nu în ultimul rând "de viitor".
Odată stârnit interesul, urmează detalierea beneficiilor de care se vor bucura clienţii. Beneficiile nu sunt deloc neglijabile: confortul, eficienţa energetică cumulată cu reducerea costurilor în etapa de exploatare a spaţiului, siguranţa, flexibilitatea sistemului.
Ideal este ca proiectul de automatizare să se discute şi să ia naştere odată cu proiectul de arhitectură şi de instalaţii, însă dacă acest lucru nu este posibil, specialiştii au dezvoltat şi alte soluţii perfect adaptate situaţiei în care ambientul există deja şi trebuie doar modernizat, adus "în tendinţe", afirmă Lăcramioara Matei, de la "Bee Vision".
În acest domeniu posibilităţile de dezvoltare, implementare şi integrare de noi funcţii şi echipamente terminale high-tech sunt mereu altele, deoarece tehnologia nu stă pe loc, iar " casa inteligentă" beneficiază din plin de acest aspect.
Cele mai utilizate funcţii implementate într-un sistem "casă inteligentă" sunt:
- automatizarea şi controlul iluminatului,
- automatizare şi control pentru încălzire/răcire/ventilaţie - integrarea/comutarea şi combinarea diverselor tipuri de surse (suprafeţe radiante -pereţi/pardoseli/ ventiloconvectoare/radiatoare/ unităţi AC/ unităţi CTA),
- difuziune sonoră (globală sau locală/ cu preluare de semnal de la surse diferite),
- integrarea sistemelor de siguranţă: supraveghere video, alarmare la incendiu sau inundaţie, alarmare la efracţie,
- simularea prezenţei - utilă în perioadele în care locaţia este nelocuită,
- instalarea staţiei meteo pentru a putea controla în mod automat ferestrele de mansardă, storurile, copertinele, sistemul de "produs ceaţa", sistemul de irigaţii, degivrările, etc.
- generarea scenariilor complexe astfel încât la o simplă apasare de buton întreaga atmosferă să se modifice automat conform presetării (ex: scenariul relaxare: porneşte muzica în surdină, intensitatea luminoasă se micşorează, o parte dintre lumini se sting, se închid 70% jaluzelele, porneşte automat aparatul de aromoterapie etc).
Dacă dorim să vorbim despre costurile generate de investiţiile într-o "casă inteligentă", este bine să pornim la drum pregătiţi, ştiind că o asemenea soluţie ajunge să depăşească valoric investiţia într-o casă obişnuită (echipată cu instalaţii clasice, independente), atrage atenţia Bogdan Cramer, de la "Bee Vision".
Punctele forte ale acestei investiţii constau în faptul că, în timp, costurile reduse de mentenanţă, precum şi economisirea resurselor devin aspecte demne de luat în consideraţie.
Din punct de vedere al eficienţei energetice, reprezentanţii "Bee Vision" susţin că într-o clădire echipată cu un astfel de sistem se pot face mari reduceri la costul energiei, comparativ cu un sistem traditional: prin controlul luminii până la 60%; prin controlul climatizării până la 45% sau prin controlul încălzirii până la 45%.
Flexibilitatea sistemului permite implementarea de noi funcţii şi adăugarea altor dispozitive, pe parcursul exploatării sistemului, potrivit necesităţilor şi bugetului alocat, deoarece echipamente cu utilităţi diferite pot face schimb de informaţii. Funcţiile pot fi modificate prin intermediului unui soft fără a fi nevoie să fie instalate noi cabluri în pereţi.
Costul exact al unui astfel de sistem poate fi calculat după consultarea părţilor implicate în proiect deoarece soluţia trebuie să îmbine partea tehnică cu partea estetică, de concept, astfel încât beneficiarul să se bucure la maxim de toate avantajele alegerii sale.
Putem vorbi despre o casă ca fiind "inteligentă" atunci când funcţionarea instalaţiilor este controlată prin scenarii predefinite sau când toate subsistemele (control iluminat, control temperaturi, sonorizare ambientală, alarmare la incendiu şi efracţie, irigaţii şi degivrare etc.) sunt integrate într-un singur sistem şi pot fi controlate printr-o interfaţă grafică facilă şi comodă proprietarului sau când sunt anticipate anumite nevoi ale ocupanţilor casei şi sunt rezolvate automat, afirmă Dorel Vultur, de la "Redatronic" SRL, firmă specializată în soluţii IT&C.
Aşteptările clienţilor de la un sistem de "casă inteligentă" sunt foarte diferite şi sunt greu de ierarhizat. Cele mai importante dorinţe privesc securitatea, confortul şi economia de energie.