Organizaţia "Romania Green Building Council" (RGBC) arată că, în ţara noastră, interesul pentru construcţii verzi este mult mai mic decât în Europa de Vest, dar acesta creşte rapid pe măsură ce piaţa se maturizează şi pe măsură ce resursele de energie se împuţinează şi devin tot mai scumpe. Conducerea organizaţiei ne-a declarat că, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane achiziţionează panouri solare pentru încălzirea apei calde menajere pentru a scădea factura la energie şi nu neapărat din considerente ecologice. Cheltuielile cu întreţinerea sunt foarte mari în ţara noastră şi fiecare proprietar a început să se preocupe să găsească soluţii pentru a-şi spori confortul, protejându-şi buzunarul în acelaşi timp.
Fără îndoială, numărul caselor eficiente energetic va creşte în următorii ani, şi pe fondul crizei economice, care a condus la o creştere a preocupărilor pentru reducerea cheltuielilor, dar care a sporit sprijinul financiar al statelor pentru programe de eficienţă energetică şi pentru stimularea investiţiilor în energie din surse regenerabile.
Locuinţa verde poate fi cu până la 20% mai scumpă
Reprezentanţii RGBC ne-au explicat că o "casă verde" poate costa la fel ca o casă realizată din materiale tradiţionale, dar, în funcţie de soluţiile de iluminare şi încălzire/răcire alese, poate fi cu 5% până la 20% mai scumpă. Această inves-tiţie, însă, se recuperează de mai multe ori pe durata vieţii unei asemenea clădiri, pentru că se fac economii de 30% până la 50% la întreţinere.
Conducerea RGBC a subliniat că există mai multe tipuri de clădiri verzi şi că nu este obligatoriu ca acestea să aibă sisteme de încălzire neconvenţionale (panouri solare, pompe de căldură, etc.), care au, încă, preţuri mari comparativ cu veniturile unei părţi consistente populaţiei. Izolaţia este una dintre cele mai ieftine metode de a economisi bani de-a lungul vieţii unei clădiri. O familie consumă aproximativ 80% din energie pentru încălzire, dar o izolare bună a locuinţei poate reduce factura la energie cu 40%. Efectul maxim este obţinut când se izolează termic şi la o grosime suficientă toate anvelopele clădirii, pentru că o locuinţă obişnuită pierde energie prin mai multe zone - acoperiş, ziduri, pardoseală, subsol, uşi, ferestre, punţi termice, etc.
Termoizolarea aplicată la exterior este mai eficientă comparativ cu cea realizată la interior, împiedicând existenţa de variaţii mari de temperatură şi prevenind, astfel, deteriorarea materialelor şi apariţia condensului.
Sfaturi practice pentru construcţia unei "case verzi"
Specialiştii RGBC au şi câteva sfaturi pentru cei care vor să construiască locuinţe "verzi". În primul rând, trebuie să realizaţi şi să puneţi în operă planuri pentru prevenirea activităţilor poluante la nivelul terenului de construcţie. Alegeţi cu atenţie locaţia în care urmează să construiţi, pentru un impact minim asupra mediului. Puneţi în acord densitatea dezvoltării imobiliare pe care o aveţi în vedere cu resursele zonei. Aveţi în vedere peisagistica zonei, planificaţi şi puneţi în operă reînverzirea oricărui teren viran. În alegerea sitului, aveţi în vedere legăturile uşoare cu reţeaua de transport public.
Protejaţi şi restauraţi habitatul natural prin realizarea de acoperişuri verzi, spaţii cât mai mari acoperite de vegetaţie. De asemenea, maximizaţi spaţiile des-chise. Refolosiţi apa de ploaie: concepeţi sisteme de colectare şi de stocare a apei pluviale, purificarea naturală a aces-teia, dacă este cazul, controlul calitativ şi refolosirea ei pentru irigaţii, alimentarea toaletelor, etc. Îmbunătăţiţi eficienţa utilizării apei pentru întreţinerea vegetaţiei: folosiţi ape gri purificate şi ape pluviatile pentru irigaţii, şi nu apă potabilă. Folosiţi modalităţi eficiente de irigare (microirigaţii) şi specii şi soiuri locale de plante cu nevoi minime de apă.
Reduceţi folosirea apei prin folosirea de toalete cu compost şi de pişoare fără apă - tehnologia a progresat în aceste domenii, astfel încât problema mirosurilor sau eventualele probleme de igienă au fost rezolvate.
Luptaţi împotriva efectului de insulă fierbinte, atât la nivelul faţadelor (faţade ventilate, sisteme de umbrire, etc), cât şi al drumurilor de acces (umbrire prin construcţii şi vegetaţie) sau al acoperişurilor (acoperişuri verzi, culturi, colectoare solare, etc).
Luaţi măsuri de reducere a poluării luminoase - limitaţi căile de transmitere a luminii deasupra planului orizontal.
Verificaţi şi documentaţi-vă dacă toate sistemele şi clădirea sunt planificate, proiectate, instalate, testate, operate şi întreţinute conform cerinţelor de eficienţă energetică. Folosiţi surse de energie regenerabilă la nivelul clădirii: energie geotermală, solară, eoliană, etc.
Asiguraţi colectarea selectivă, depozitarea şi reciclarea materialelor. Refolosiţi materialele existente pe şantier: de exemplu lemn şi zidărie de la construcţiile desfiinţate, folosite pentru cofrare sau pentru consolidarea parcărilor, etc. Refolosiţi părţi din construcţiile ce urmează să fie demolate: fundaţii, pereţi structurali sau nestructurali, etc.
Folosiţi materiale locale, rapid regenerabile (de exemplu lemn cu ritm de creştere rapid). Folosiţi lemn certificat ca provenind din exploatări sustenabile.
Folosiţi numai materiale cu emisii reduse de compuşi organici volatili: adezivi şi produse de etanşare, lacuri şi vopsele, covoare şi mochete, lemn compozit şi fibre, etc.
Prevedeţi modalităţi de control ale sis-temelor de iluminare din clădire, dar şi ale sistemelor de încălzire-răcire din clădire.
Folosiţi în toate fazele construcţiei, de la cea de proiectare la cea de exploatare, specialişti cu training-uri şi calificări în eficienţă energetică şi sustenabilitate. Alegeţi sisteme de iluminat şi de management energetic al clădirii - becuri economice, LED-uri, sisteme automate cu senzori pentru a reduce pierderea de energie.
Cum să alegi materialele de construcţii prietenoase cu mediul
Ca să ai o "casă verde", trebuie să foloseşti, la amenajare sau construcţie, materiale care protejează mediul înconjurător. Cei de la RGBC susţin că este important ca beneficiarii locuinţelor să cumpere materiale eco de la comercianţi de încredere şi să verifice atent referinţele de la clienţii anteriori. Ca să fie ecologice, trebuie să te asiguri că materialele de finisaj precum vopselurile şi adezivii au un conţinut foarte scăzut sau zero de compuşi organici volatili. Soluţii cu adevărat sustenabile ar fi dacă materialele respective ar fi produse local, fără a fi importate de la mare distanţă şi fără a fi sursa unor emisii de carbon însemnate cauzate de transportul lor pe distanţe lungi.
În general, produsele ecologice sunt considerate mult mai scumpe decât cele tradiţionale. Într-adevăr, dacă sunt comparate cu produsele de calitate medie, acestea sunt mai scumpe, arată specialiştii RGBC. Dar preţul lor este comparabil cu cel al produselor de foarte bună calitate. De exemplu, becurile eficiente energetic sunt de câteva ori mai scumpe decât cele obişnuite, dar aduc economii considerabile la factura de electricitate şi au o durată de viaţă mult mai mare. Vopselurile ecologice sunt mai scumpe cu până la 20% decât cele tradiţionale, dar nu afectează sănătatea şi au o durată de viaţă mai mare.
Multe dintre materialele termoizolante utilizate în mod obişnuit au în compoziţie formaldehide, ce au un efect nociv asupra sănătăţii şi asupra mediului. Variantele verzi de izolaţii nu conţin formaledehide. Astfel că poţi alege pentru izolare materiale precum vata minerală de sticlă sau bazaltică, spume de polistiren sau poliuretan pe bază de soia, celuloză.
Ce poţi face cu o locuinţă existentă
Potrivit RGBC, la o locuinţă existentă (casă sau apartament în bloc) poţi face o izolare mai bună, poţi să montezi ferestre termoizolante cu trei geamuri, becuri economice, instalaţii eficiente, sau să conservi apa prin colectarea apei pluviale, utilizarea de robineţi şi duşuri cu debit scăzut. Mai poţi utiliza echipamente electrocasnice din clasa A de eficienţă energetică şi mai poţi colecta selectiv deşeurile.
Impactul asupra mediului şi asupra consumului de energie este mai mare şi obţinut cu costuri mai mici dacă un bloc întreg ia măsuri de termoizolare a faţadelor, montare a geamurilor termoizolante, sisteme performante de încălzire-răcire, folosirea de sisteme de iluminat economice, dar şi a aparatelor electrocasnice din clasa A de eficienţă energetică. O măsură în plus care ar aduce importante economii ar fi montarea de sisteme neconvenţionale de energie, precum panourile solare pentru încălzirea apei calde. Costurile de achiziţie a panourilor sunt mult mai mici decât pentru o locuinţă individuală întrucât sunt împărţite între mai mulţi proprietari.
În plus, proprietarii pot beneficia de ajutorul primăriilor şi al statului pentru finanţarea lucrărilor de termoizolare.
Foarte mulţi proprietari de locuinţe cred că izolarea termică este suficientă pentru a avea o locuinţă ecologică şi facturi de întreţinere mici. Conceptul de "casă verde" presupune mai mult decât atât. În plus, măsurile pe care le poţi lua pentru protejarea mediului şi un consum cât mai redus de energie sunt multiple. Există multe variante prin care casa ta să devină "verde", în funcţie de posibilităţile financiare pe care le ai. Dar trebuie să ştii că o "casă verde" nu este neapărat ieftină. Costurile de construire pot fi mai ridicate decât la locuinţele tradiţionale, dar recuperarea investiţiei se face mult mai rapid, prin cheltuielile reduse cu utilităţile.
Ca să ai o casă cu adevărat verde, trebuie să alegi cu atenţie de la materialele de construcţii pe care le foloseşti, până la soluţiile de iluminat, încălzit sau răcit. Detaliile de execuţie, stabilite atent de la stadiul de proiect, pot aduce un plus de economie cu energia şi un plus de grijă faţă de mediul înconjurător. Pe lângă alegerea unui termosistem care să asigure cea mai bună izolaţie a casei şi achiziţionarea de ferestre şi uşi cu grad înalt de izolare termică şi fonică, amplasarea casei pe teren trebuie să fie făcută astfel încât să beneficiaţi de cât mai multă lumină naturală pe parcursul zilei. Şi ferestrele trebuie să aibă o suprafaţă mai mare astfel încât locatarii casei să aibă lumină naturală cât mai mult timp posibil.