Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Case de vacanţă la munteConstruirea unei case de vacanţă costă cel puţin 60.000 de euro

F.A. Consilier /

Casă de vacanţă Lacul Roşu - Harghita

Casă de vacanţă Lacul Roşu - Harghita

În funcţie de zonă şi de cerinţele beneficiarului, valoarea investiţiei poate depăşi 200.000 de euro

Pe Valea Prahovei se practică cele mai ridicate preţuri pentru terenul construibil, în timp ce în Munţii Apuseni (zona Arieşeni) şi pe Valea Oltului, încă se mai găsesc oferte sub 100 euro/mp. Costurile unei case de vacanţă sunt estimate în funcţie de preţul terenului, al proiectării şi al construcţiei propriu-zise.

În zona Arieşeni, preţul pleacă de la 50 euro/mp şi creşte invers proporţional cu suprafaţa de teren cumpărată. Astfel, pentru 2.000 mp este necesară o investiţie de 10.000 de euro, în timp ce 1.000 mp sunt achiziţionaţi cu 8.000 de euro. Dacă suprafaţa de teren este cuprinsă între 700 şi 1.000 mp, un metru pătrat se vinde cu aproximativ 100 de euro, în timp ce pentru mai puţin de 700 mp, doritorul unei case de vacanţă scoate din buzunar 150 - 200 euro/mp.

În Valea Oltului preţul terenului porneşte de la 30 - 50 euro/mp în cazul suprafeţelor care depăşesc 2.000 mp, pentru a atinge valoarea de 100 euro/mp pentru terenurile construibile, cu o arie mai mică de 800 mp.

Situaţia din Valea Prahovei este diferită în comparaţie cu zonele prezentate. Terenuri ce pot fi cumpărate cu 60 - 100 euro/mp nu se mai găsesc decât în Buşteni sau Azuga, cu menţiunea că sunt în pantă, dar construibile.

Tot în această categorie sunt incluse şi câteva mii de metri pătraţi din Timişul de Jos şi cel de Sus, în apropiere de Predeal. Preţul mediu cu care se vinde un metru pătrat de teren în aceste zone, la care se adaugă periferia oraşului Sinaia, este de 250 - 400 de euro. În apropierea pârtiei de la Azuga un metru pătrat depăşeşte valoarea de 500 de euro, în timp ce în centru oraşului Predeal aceeaşi suprafaţă este achiziţionată cu cel puţin 900 de euro.

Costurile de proiectare nu sunt nici ele de neglijat, cu toate că firmele de profil propun o serie de pachete care pornesc de la 15 euro/mp şi pot depăşi 30 euro/mp. Dacă beneficiarul doreşte un proiect pentru amenajarea curţii, costul unui metru pătrat se situează în jurul valorii de 4 euro. În zona urbană, un proiect costă în medie 1.200 de euro, în timp ce în spaţiul rural, el porneşte de la o valoare minimă de 350 de euro. În general, pentru un set de planuri necesare executării şi autorizării construcţiei, beneficiarul achită între 5 şi 8% din valoarea lucrării propriu-zise.

Construirea unei case de vacanţă are în vedere în primul rând materialele din care va fi realizată. Firmele de construcţie propun, de cele mai multe ori, două variante: structura din lemn de răşinoase şi cea din zidărie şi beton armat, cu precizarea că se poate executa şi o lucrare combinată. Dacă beneficiarul doreşte o casă de vacanţă cu structura din beton, el poate opta pentru o construcţie la roşu sau pentru una la cheie. Construcţia la roşu presupune, de cele mai multe ori, fundaţia, montajul construcţiei, centrala termică, instalaţiile electrice, pompe şi hidrofoare, termoizolaţii şi învelitoare. Valoarea unei astfel de lucrări se ridică la 200 - 350 euro/mp, în funcţie de calitatea materialelor şi de timpul în care beneficiarul solicită finalizarea construcţiei. În medie, o casă de vacanţă din lemn este executată în 80 de zile, în timp ce pentru o construcţie din beton este nevoie de cel puţin 5 luni. Firmele de construcţii situate în apropierea zonelor turistice ridică preţul de execuţie chiar şi la 500 euro/mp pentru lucrările la roşu.

În plus faţă de construcţiile la roşu, cele realizate la cheie sunt complet dotate şi finisate. Constructorul este însărcinat în acest caz cu materialele şi cu manopera finisajelor. Un metru pătrat porneşte de la 400 de euro şi ajunge până la 1.000 de euro în cazul construcţiilor cu finisaje de lux.

Pentru o construcţie din lemn complet dotată şi finisată, beneficiarul alocă o sumă cuprinsă între 250 - 500 euro/mp, incluzând aceleaşi facilităţi pe care le oferă o construcţie la cheie cu o structură din zidărie.

Dintre cele trei zone turistice, costurile de construcţie cele mai ridicate sunt în Valea Prahovei, unde în mod frecvent un metru pătrat construit depăşeşte 400 de euro.

O casă de vacanţă de tip P+M, unifamilială, cuprinde un living, un dormitor, baie şi bucătărie la parter, în timp ce mansarda poate fi împărţită în două încăperi şi o baie. În medie, o astfel de construcţie se desfăşoară pe o suprafaţă de 65 - 70 mp, cu o arie utilă de 60 mp şi necesită un teren construibil de cel puţin 350 - 400 mp. Fiecare zonă turistică propune unui investitor mai multe opţiuni, în funcţie de terenul dorit şi de suprafaţa şi tipul construcţiei.

În Apuseni, pentru o casă de vacanţă de 65 mp situată pe un teren de 400 mp achiziţionat la preţ mediu, viitorul proprietar va scoate din buzunar 60.000 de euro. Proiectul porneşte de la o valoare minimă de 550 de euro şi poate ajunge la 1.000 de euro, în funcţie de solicitările beneficiarului. Execuţia lucrării presupune un cost minim de 25.000 de euro pentru construcţiile din lemn şi depăşeste suma de 60.000 de euro în cazul structurilor din beton. Astfel, în zona Arieşeni, doritorii unei case de vacanţă din lemn trebuie să dispună de un buget minim de 85.000 de euro pentru lucrările din lemn şi de 120.000 de euro pentru cele din beton.

Pe Valea Oltului, costurile sunt ceva mai scăzute datorită preţului mai mic al terenului şi a ofertei firmelor de construcţii. Pentru aceeaşi suprafaţă de 400 mp, cumpărătorul are nevoie de cel puţin 40.000 de euro. O construcţie din lemn valorează în medie 18.000 de euro, în timp ce pentru o lucrare la cheie executată din zidărie, beneficiarul va achita aproximativ 50.000 de euro. Costurile totale se ridică la cel puţin 60.000 de euro şi pot depăşi 100.000 de euro pentru execuţiile din beton.

Dintre cele trei zone, Valea Prahovei are cele mai ridicate costuri. Un teren valorează cel puţin 120.000 de euro, în timp ce construcţia unei case de vacanţă se ridică la 40.000 de euro pentru cele din lemn şi 80.000 pentru structurile din zidărie. Costul total porneşte de la un minim de 160.000 de euro şi depăşeşte de cele mai multe ori suma de 200.000 de euro. În cazul în care beneficiarul doreşte o casă de vacanţă în oraşul Predeal, el trebuie să dispună de cel puţin 350.000 de euro.

Varianta pe care o propun agenţii imobiliari este cumpărarea unei case pentru renovare, cu terenul aferent construcţiei respective. În zona Arieşeni, preţul unei case porneşte de la 50.000 de euro, în funcţie de vechimea lucrării. Pentru Valea Oltului este nevoie de cel puţin 35.000 de euro, în timp ce în Valea Prahovei cele mai ieftine construcţii depăşesc suma de 140.000 de euro. Firmele de proiectare solicită pentru un set de planuri de renovare între 8 şi 12 euro/mp. Lucrările de execuţie depind de calitatea materialelor şi de finisajele cerute de beneficiar. Acesta trebuie să fie dispus să investească între 15 şi 300 de euro pe metru pătrat, preţ raportat la nivelul de degradare al clădirii. Astfel, pentru o construcţie renovată, este nevoie de o investiţie aproximativă de 60.000 de euro în Apuseni şi pe Valea Oltului, şi de 170.000 de euro în Valea Prahovei, fără cheltuielile neaşteptate, întâmpinate deseori în cazul construcţiilor vechi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional