Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Case din panouri prefabricate cu osatură de lemn

F.A. Consilier /

Sistemul prin care pot fi realizate case eficiente din punct de vedere economic este cel al panourilor prefabricate din osatură din lemn, consideră Ernõ I. Sándor, director comercial al "Tig- Rad System"din Gheorgheni, judeţul Harghita.

Cu toate că nu există încă un standard naţional în domeniu, acest sistem prevede un pachet destul de consistent de prescripţii care să asigure eficienţa aces-tor construcţii atât pe perioada uzinajului, cât şi a montajului.

Câteva societăţi cu experienţă în domeniu, printre care şi "Tig- Rad System", au pus recent bazele unei asociaţii numite "Aprocor Licence" al cărei scop primordial este atestarea de conformitate a lemnului utilizat în construcţii şi a kiturilor fabricate, pe lângă promovarea caselor cu sisteme rapide de execuţie.

Esenţa acestui sistem constructiv este realizarea panourilor prefabricate din lemn tratat corespunzător, pe mese speciale de lucru şi armarea acestor panouri cu plăci OSB, spune domnul Ernõ I. Sándor.

Sistemul caselor în osatură din lemn permite realizarea de module habitative P+1+M. În zonele seismice se va ţine cont de impunerea unei cote maxime de 8 metri înălţime. În ceea ce priveşte suprafeţele: teoretic nu există limite, prevederile impun doar un sistem aparte de montaj al pereţilor cu o lungime mai mare de 15 metri.

Ernõ I. Sándor spune că cele mai dese solicitări se referă la ofertarea unor case de 100-120 mp. Considerând o compartimentare uzuală şi un acoperiş tradiţional în două sau patru ape, producerea componentelor aşa-zisului "pachet de bază" nu durează mai mult de şase zile (calculate de la introducerea materialelor în atelier, fără perioadele necesare aprovizionării şi uscării lemnului". Montajul pe şantier poate dura de la 7 la 60 zile, funcţie de nivelul de finisare comandat.

Preţurile la roşu pornesc de la 160 euro+TVA (structura izolată şi montată), iar preţurile la cheie nu depăşesc nivelul de 400 euro pe metru pătrat construit desfăşurat, plus TVA. Bineînţeles, în condiţiile în care nu sunt solicitate forme sau dimensiuni extraordinare. Preţurile sunt calculate pentru fiecare casă în parte, în funcţie de cantitatea de material inclusă şi de volumul de muncă necesar fabricării.

Preţurile la cheie nu includ fundaţiile de beton, dar includ instalaţiile şi obiectele electrice, sanitare şi de încălzire, la un nivel calitativ mediu.

Preţurile sunt influenţate şi de distanţele dintre fabricantul caselor şi şantierul beneficiarului, costurile de transport nefiind incluse în valorile de mai sus.

Aceste tipuri de case se pretează cel mai bine la proiecte de genul cartierelor sau siturilor rezidenţiale. Aceste investiţii, caracterizate prin omogenitatea construcţiilor, permit o reducere a cos-turilor de fabricaţie prin realizarea de elemente mai mult sau mai puţin tipizate, în serie.

De obicei, asemenea investiţii sunt realizate printr-un parteneriat între fabricanţii caselor din lemn şi promotorii imobiliari. Fiind vorba de case eficiente, primăriile pot fi parteneri ai fabricanţilor în realizarea locuinţelor sociale sau a altor investiţii de interes local, mai subliniază Ernõ I. Sándor, director comercial al "Tig-Rad System" Gheorgheni.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional