Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Case pe sistem din cofraje de polistirenRezistenţă, execuţie rapidă, izolaţie ridicată

F.A. Consilier /

Placă între etaje realizată cu elemente Styro

Placă între etaje realizată cu elemente Styro

Sistemul "Odeco"

Sistemul de cofraje din polistiren expandat tip "Odeco", promovat de firma "Oderom" Bucureşti, permite realizarea de fundaţii, pereţi şi plăci pentru clădirile de locuit cu regim de înălţime parter şi parter + un etaj. Construcţia poate fi realizată în două variante: cu cadre de beton armat sau cu pereţi portanţi (autoportanţi). Alegerea variantei se va face de către beneficiar sau structurist. Varianta cu pereţi portanţi este mai economică şi mai simplă, dar implică nişte calcule suplimentare din partea inginerului structurist. Varianta cu cadre este mai costisitoare, este supradimensionată, dar este mai uşor acceptată de stas-urile şi experienţa practică a construcţiilor din România.

Costul unui metru pătrat de cofrag este în jur de 30 euro.

Sistemul "ICF"

ICF este o tehnologie de turnare a betonului în cofraje, obţinute prin asamblarea elementelor modulate din polistiren expandat. Dealtfel, denumirea societăţii producătoare, "ICF Construct" Bucureşti derivă din expresia în limba engleză ""Insulated Concrete Form".

Specialiştii firmei ICF susţin că tehnologia pe care o promovează se constituie în cea mai bună soluţie de construcţie a pereţilor exteriori, datorită timpului scurt de executare a acestora, a planeităţii obţinute şi a izolării. Prin folosirea cofrajelor din polistiren se elimină necesitatea tencuirii şi termoizolării pereţilor, ceea ce duce la o scădere considerabilă a timpului şi costurilor de finisare.

Pe lângă izolarea termică a clădirii încă din faza de ridicare a pereţilor, fapt ce duce la o economie de 30 până la 80% din costurile de încălzire şi răcire, cofrajele din polistiren asigură şi o foarte bună izolare fonică.

Pereţii din cofraje din polistiren creează un echilibru între căldura emisă de pereţi şi cea pierdută de corpul uman. Acest echilibru conferă confort termic indiferent de anotimp în incinta locuinţelor cu pereţi din cofraje din polistiren. Un alt avantaj îl constituie diferenţa foarte mică de temperatură între pardoseală şi tavan (aproximativ 2 grade Celsius, faţă de 10 grade Celsius în cazul construcţiilor din alte materiale).

Combinaţia dintre beton şi polistirenul de înaltă densitate lucrează ca o barieră pentru sunetele şi zgomotele din afara locuinţei.

Datorită faptului că aceste cofraje din polistiren nu mai necesită tencuială, se elimină o importantă sursă de praf, atât de dăunator în afecţiunile alergice şi astmatiforme.

ICF este o structură de beton armat rezistent la foc, vânt de mare intesitate (250km/h) şi cutremure, conferind construcţiilor un grad de siguranţă sporit.

Mucegaiul se poate dezvolta în medii organice, de exemplu lemnul. Cofrajele din polistiren nu conţin materiale organice sau cavităţi, propice dezvoltării mucegaiului. Ventilaţi corespunzător, pereţii din cofraje din polistiren menţin o umiditate redusă, eliminand astfel posibilitatea apariţiei mucegaiului.

Tehnologia ICF permite costuri mai mici cu 33% pentru energia necesară asigurării căldurii şi aerului condiţionat.

Cladirile din cofraje din polistiren pot fi asigurate pentru o sumă mai mică cu 10 până la 15%, dat fiind gradul lor sporit de rezistenţă la foc şi cutremure.

Betonul turnat în cofrag din polistiren este mult mai rezistent. Cofrajele din polistiren furnizează condiţiile ideale pentru ajungerea la rezistenţa maximă a betonului. Betonul este creat din reacţia chimică a cimentului în combinaţie cu apa. Această reacţie, numită hidratare, necesită timp şi condiţii favorabile de temperatură şi umiditate. Dacă procesul de hidratare este controlat în primele 28 zile, când umiditatea este menţinută în masa betonului, se obţine rezistenţa mărcii de 100%. Dacă hidratarea se menţine şi după această perioa-dă, rezistenţa continuă să creas-că, ajungând la peste 125% după 180 zile. Se poate menţine reacţia chimică în compoziţia betonului prin urmatoarele căi: a) menţinerea betonului umed timp de 24 de zile, prin folosirea de apă şi rogojini; b) acoperirea betonului cu folii din plastic, menţinând astfel gradul de umiditate; c) acoperind betonul cu pânză groasă, astfel încât să i se menţină gradul de umiditate. În consecinţă, propriul mediu de turnare obţinut prin folosirea cofrajelor din polistiren asigură un mediu optim de hidratare pe o perioadă mult mai mare decât 24 zile.

Clădirile din cofraje din polistiren sunt ideale pentru zonele cu activitate seis-mică. Pereţii din cofraje din polistiren sunt de 4 până la 9 ori mai rezistenţi la cutremure decât pereţii obţinuţi prin procedee clasice.

În procesul de fabricare al polistirenului expandat nu se folosesc fluor- clor-carbonaţi care să contribuie la distrugerea stratului de ozon.

Polistirenul expandat este 100% reciclabil, astfel încât deşeurile rezultate din tăierea şi decuparea cofrajelor se colectează şi se refolosesc.

Sistemul "ProKoncept"

"ProKoncept" este un element tip cofraj realizat din spumă polistirenică dură (Neopor). Acest element tip cofraj reprezintă baza în realizarea diferitelor profile destinate construcţiei diverselor tipuri de clădiri în cazul cărora se pune un accent deosebit pe consumul redus de energie termică. Folosind acest sis-tem se realizează o economie a costurilor cu energia termică începând de la 85%, susţin specialiştii firmei "ProKoncept" din Gheorgheni, judeţul Harghita, care promovează sistemul. În Ungaria, cu sistemul "ProKoncept" s-au construit de la începutul anului 1995 peste 1000 de case. Elementele componente ale pereţilor "Prokoncept" se îmbină fără nici un liant, doar prin apăsare cu mâna. În cofrajul format din aceste elemente betonul se poate turna atât manual, cât si mecanic. Specialiştii firmei "ProKoncept" recomandă turnarea betonului la fiecare al treilea rând de elemente. Peretele obţinut are 5 cm de izolaţie interioară şi 6 cm de izolaţie exterioară. Grosimea totală a peretelui este de 25 cm. Sistemul "Prokoncept" (cofraj pierdut) conţine toate elementele pentru realizarea pereţilor fără punţi termice: colţari, boiandrugi, elemente de centură, capete de închidere, elemente pentru unghiuri şi elemente drepte.

Pereţii pot fi tencuiţi sau placaţi pe interior cu plăci de gips-carton, cu placaje decorative ori faianţă. Pentru conducte şi cabluri, se execută jgheaburi în polistirol cu ajutorul unui cuţit termic. Procedeul permite execuţie rapidă, silenţioasă şi estetică.

Exteriorul peretului poate fi finisat cu tencuială uscată, cu tencuială tradiţională pe plasă de oţel, respectiv placat cu cărămizi decorative, piatră sau lemn.

Planşeul poate fi realizat conform cerinţelor individuale ale beneficiarului. Planşeul Prokoncept permite distanţe de până la 12 m între zidurile portante. Transportul nu necesită utilaje speciale, iar montajul se face fără macara. Planşeul se sprijină pe schela de lemn sau schela metalică reglabilă. Greutatea specifică a planşeului - 250 kg/mp - permite utilizarea sa la recondiţionarea şi ranforsarea unor planşee. Structura planşeului "Prokoncept", la fel ca şi a celorlalte elemente ale tehnologiei, este lipsită de punţi termice.

Elementele acoperişului "Prokoncept" permit ca, după ridicarea scheletului tradiţional din grinzi şi capriori, într-o singură etapă de lucru să se realizeze trei etape:

1. montajul ţiglelor (elementele de acoperiş Prokoncept dispun de profile speciale pentru susţinerea ţiglelor). Rezistenţa deosebit de bună la sarcină a elementelor de acoperiş permite şi utilizarea ţiglelor de beton.

2. montajul foliei (elementele se îmbină perfect şi materialul lor izolează perfect atât la apă, cât şi la vapori ).

3. montajul izolaţiei (polistirolul având grosimea de 14 cm asigură izolaţia impecabilă a acoperişului).

Societatea "Argevil" execută case în sistem ProKoncept, la preţuri aproximative de 220 euro/mp pentru casa "la gri" şi 400 euro/mp pentru casa "la cheie". În cazul realizării în regie proprie, costurile sunt mai mici, firma asigurând tuturor celor care construiesc în sistem ProKoncept (atât persoanelor fizice, cât şi firmelor de construcţii) proiecte tip gratuite, asistenţă gratuită pe şantier, consultanţă, ne-a precizat Ionuţ Vasilescu, director de marketing al "Argevil".

Sistemul "Styro Stone"

"Styro Construct" din Bucureşti comercializează cofrajele de polistiren ale firmei germane "Styro Stone", în zona de sud a ţării (Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Dâmboviţa) şi Braşov, la preţ de importator. Preţul mediu pentru un metru pătrat de perete de cofrag cu grosimea de 250 mm este de 44 euro, fără TVA. Preţul nu include transport.

Costul mediu pentru o construcţie "la gri" (cu izolaţia interioară şi exterioară realizată de cofrajele de polistiren în care s-a introdus armătura şi s-a turnat beton) este între 220 şi 300 euro/metru pătrat desfăşurat de construcţie, în func-ţie de complexitatea proiectului (fundaţii, pereţi interiori). Preţul include cofrajele de polistiren, fier beton (fundaţii, pereţi, placă între etaje), beton (fundaţii, pereţi, placă între etaje), cherestea şi căpriori (cofrag fundaţii, cofrag placă între etaje, acoperiş) şi manoperă. Preţul este estimat pentru o casă cu o fundaţie clasică, fără beci, demisol sau garaj.

TImpul de execuţie al unei case cu o suprafaţă desfăşurată de 180 metri pătraţi este de 45 - 60 de zile lucrătoare, în funcţie de complexitatea proiectului (fundaţii, pereţi interiori).

"Styro Stone" este un sistem de cofrare extrem de economic şi nepoluant.

Cofrajele termoizolante au ca scop formarea pereţilor din beton monolit, utilizarea lor oferind clădirilor stabilitate structurală şi protecţie termică. Acest sistem reprezintă o alternativă economică, sigură şi superioară calitativ faţă de clasicele materiale folosite în construcţii (cărămidă, BCA), susţin promotorii săi.

Sistemul "Styro Stone" constă în doi pereţi de polistiren expandat uniţi de o inserţie de plastic rezistentă. În urma turnării rezultă un perete extrem de rezistent, cu un grad mare de termoizolare, hidroizolare, izolare fonică şi ignifugare. Valoarea-U pentru un perete StyroStone este de 0,24 W/mpK pentru un perete cu grosimea de 25 cm şi ajunge la 0,14 W/mpK pentru un perete cu grosimea de 35 cm. Pereţii cu grosimea de 35 cm sunt utilizaţi pentru construirea caselor pasive. Sistemul StyroStone utilizează ca material de bază exclusiv Neopor produs de societatea germana BASF. Elementele StyroStone sunt fabricate exclusiv în Olanda la fabrica H.S.V.

Avantajele sistemului "StyroStone":

Costurile sunt reduse ca urmare a vitezei de lucru şi uşurinţei în manevrarea elementelor prefabricate. Un singur prefabricat reprezintă o suprafaţă de 0,250 metri pătraţi. Pereţii pentru o casă medie pot fi construiţi de 3 - 4 persoane într-o zi.

Sunt reduse cheltuielile de exploatare şi întreţinere din punct de vedere energetic - consumul de combustibil este de 3-5 litri/mp/an.

Un avantaj câştigat prin folosirea sis-temului StyroStone îl reprezintă grosimea pereţilor exteriori, ceea ce permite obţinerea unui spaţiu interior mai mare - la o casa de 100 mp se câstigă circa 4 mp utili.

Blocurile de polistiren din Neopor oferă o izolaţie mai bună cu 10 - 15% decât polistirenul expandat obişnuit.

Rezistenţă sporită la seism, furtuni violente, incendii (Neoporul este ignifugat şi nu întreţine combustia).

Sistem "Amvic"

"Amvic" este un sistem constructiv produs la Bragadiru, judeţul Ilfov, care răspunde cerinţelor actuale de a construi: mai rapid, mai eficient energetic şi mai ieftin. Sistemul se compune din cofraje pierdute din Neopor ignifugat în care se montează armatura şi se toarnă betonul, conform proiectului de structură. Aceste cofraje se utilizează la construirea pereţilor structurali şi constituie în acelaşi timp şi izolaţia peretelui. Îmbinarea cofrajelor este uşoară şi rapidă, tip lego. Finisajele se execută cu cheltuieli minime, pereţii fiind drepţi.

Izolaţia termică este superioară celorlalte sisteme constructive.

Arhitecţii pot crea volume şi forme după dorinţă, deoarece nu există restricţii în ceea ce priveşte concepţia arhitecturală, sistemul permiţând realizarea de proiecte şi clădiri după forma dorită corespunzător oricărui tip de funcţiune: case, blocuri, şcoli, primării, biserici, hale, hoteluri, piscine etc.

Regimul de înălţime maxim este, pentru casa de joasă energie, parter + 12 nivele, mergând până la parter +16 nivele în regim de structură mixtă; iar pentru casa pasivă, parter+ 8 nivele.

Marin Cruţescu, director general al societăţii "Amvic", ne-a declarat că până acum a vândut cofraje pentru 72 de case pasive. Creşterea numărului de case pasive în anul 2009, pentru care firma sa a livrat cofrajele necesare, este de circa 60% faţă de 2008. "Până la sfârşitul acestui an, sperăm să ajungem la o creştere de peste 70%.", mai spune domnul Cruţescu.

De curând a luat fiinţă "Passivhaus Institut", cu sediul în Bragadiru, în cadrul căruia activeaza profesori universitari în domeniu, care se ocupă de proiectarea construcţiilor pasive, de consiliere şi îndrumarea celor care solicită acest lucru.

Dintre avantajele utilizării acestor cofraje, Marin Cruţescu enumeră:

Rezistenţa. Betonul a trecut testul timpului de peste 2000 de ani, o casă în sistem Amvic durează minim 400 ani.

Execuţia rapidă. Două persoane pot monta într-o singură zi un zid de 100 mp, inclusiv cu turnarea betonului. O casă de circa 200 mp, la roşu, se ridică în 30 zile.

Izolaţia ridicată. Izolaţia este uniformă, fără punţi termice, de 0,22 w/mpK la cofrajele standard şi de 0,11 w/mpK la cele pentru case pasive.

Preţul mic. Preţul mai mic cu 10-15% pentru casa "la roşu" faţă de o construcţie clasică provine din eliminarea stâlpilor, a buiandrugilor, a centurilor. Aceste trei repere ale structurii unei clădiri se regăsesc în rezistenţa zidurilor din beton. Se economisesc cherestea, cuie, sârmă, manoperă. Zidul este drept şi nu necesită îndreptarea lui ca la casele clasice, cu tencuială, adică materiale şi manoperă. Este deja termoizolaţie pe ziduri, nu mai costă schela, materialele şi manopera necesare termoizolării.

Preţul betonului este mai mic decât un metru cub de BCA sau cărămidă. Cu un metru cub de beton poate fi realizat un zid de 6,6 metri pătraţi, care costă circa 200 lei, adică 30 lei/mp. Manopera zidirii unui zid de un metru pătrat de cărămidă este de circa 60 lei, iar turnarea betonului per metru pătrat costă numai circa 5 lei!

Sistem "IsoteQ"

Sistemul de cofraje termoizolante IsoteQ din polistiren expandat constă în doi pereţi din polistiren uniţi prin inserţii rigide, în care se toarnă beton.

În urma turnării betonului rezultă un perete extrem de rezistent, cu un grad mare de termoizolare şi izolare fonică.

Coeficientul termic al zidăriei IsoteQ este încadrat între U=0,26 W/mpK şi U=0,11 W/mpK, valori mult mai bune decât la construcţiile convenţionale, astfel încât folosind acest sistem pot fi construite case "pasive".

Timpul de realizare a construcţiei poate fi mai scurt cu 50% decât în cazul celor realizate din materiale obişnuite de construcţie.

Casele realizate din sistemul IsoteQ au cheltuieli de întreţinere cu 60% mai reduse decât o casă construită din materiale convenţionale de construcţie.

Dintre avantajele acestui sistem enumerăm: rapiditate în execuţie; clădirea nu prezintă punţi termice; izolaţie fonică foarte bună Rw 52dB - 54dB; finisajele se realizează repede şi cu cheltuieli minime, nefiind necesară tencuiala clasică la interior şi termoizolaţia la exterior; rezistenţa superioară la seisme (pereţii fiind "monolitici" din beton armat cu Fe).

Preţul per mp pentru construcţia "la gri" este de circa 180 - 200 euro,

Iar "la cheie" în funcţie de finisaje şi dotari, începând cu 400 euro/mp, potrivit domnului Ioan Ciucle, din partea societăţii " IsoteQ" Oradea.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional