Casele din lemn sunt construcţii ecologice care, faţă de cele clasice, au avantajul că pot fi realizate într-un timp mai scurt, cu costuri mai mici, oferind în acelaşi timp un confort termic ridicat.
Lemnul este un material de construcţie cu excelente proprietăţi: are o mare capacitate de "respirare", poate absorbi multă umiditate, curăţă formal aerul şi captează astfel substanţele dăunătoare. Este permeabil pentru radiaţia cosmico-terestră, are o radiaţie radioactivă redusă, prezintă o bună izolare termică, are o foarte mare capacitate de încărcare statică, degajă un miros plăcut dacă nu i s-a aplicat deasupra un lac sintetic şi, nu în cele din urmă, nu prezintă nici o problemă la înlăturare şi la fabricare, susţine domnul Ionel Şereş, administratorul "Proeuro", Deva, firmă specializată în construcţia de case din lemn masiv sau pe structură din lemn. Domnia sa este de părere că la construirea casei trebuie să se renunţe din motive ecologice la lemnul tropic şi să se folosească mai mult lemnul arborilor răşinoşi - pin, molid, larice -, precum şi lemnul foioaselor - paltin, stejar, salcâm şi frasin.
Construcţia pe bază de schelet din lemn sau cea cu elementele de susţinere din lemn cu cărămizi din lut prezintă o serie de proprietăţi bune: perfecta izolare termică şi buna comportare la umezeală şi, ceea ce este minunat din punct de vedere ecologic, atât lemnul, cât şi lutul prezintă un consum de energie primară foarte scăzut, sunt disponibile şi nu prezintă nici un fel de probleme la degrevare.
Mihai Steiciuc, preşedintele "Moldsilva" Suceava, susţine că performanţele specifice fizicii construcţiilor, precum şi metodele moderne de tratare insectofungicide, asigură clădirilor din lemn cel puţin aceleaşi performanţe constructive şi funcţionale şi aceeaşi durată de viaţă ca şi a celor similare realizate din zidărie, beton şi oţel.
Domnia sa subliniază că structurile din lemn au o rezistenţă termică foarte mare, cheltuielile pentru a încălzi (sau răci) o casă de lemn sunt de cinci ori mai mici decât în cazul aceleiaşi case făcută din cărămidă. În plus, casa pe structură de lemn are suprafaţa utilă mai mare cu 15% decât cea făcută din cărămidă.
În plus, sistemul constructiv pe bază de lemn este mai rezistent la cutremure decât alte sisteme, mai spune domnul Steiciuc.
Doru Macovei, manager al "MDS Building" Iaşi, subliniază: "Casele construite pe structură din lemn creează un microclimat specific, plăcut, sănătos, nemaiîntâlnit în niciun alt tip de construcţie." În contextul scumpirii combustibililor convenţionali, gazelor şi energiei electrice, investiţia într-o casă pe structură de lemn poate genera beneficii substanţiale în timp datorită materialelor puternic izolatoare termic folosite în structura panourilor care compun exteriorul casei. "O economie de 20-30% şi un confort termic ridicat pot fi argumente puternice în alegerea caselor pe structură din lemn", mai spune domnul Macovei.
Principalele avantaje pe care le oferă sistemul constructiv pe lemn constructiv sunt, în opinia reprezentanţilor "Amahouse" Arad: coeficientul de transfer termic mult mai bun decât în cazul construcţiilor clasice, durata mică de ridicare a casei (maxim două zile) şi finalizare a construcţiei (maxim 6 săptămâni de la data începerii ridicării casei în şantier), rezistenţa foarte ridicată la seism datorită elasticităţii pe care o dobândesc acest gen de construcţii, precum şi reducerea încărcărilor cu construcţia ce se exercită asupra fundaţiilor care nu mai necesită o supradimensionare ca şi în cazul construcţiilor clasice.
Preţul este argumentul esenţial în alegerea casei cu structură din lemn
Sistemul constructiv pe lemn reprezintă, potrivit promotorilor săi, cea mai ieftină variantă constructivă autorizată. Preţul final ajunge să fie mai scăzut cu peste 20% decât cel al caselor pe structuri din cărămidă şi beton.
Firma "MDS Building" Iaşi construieşte, cu precădere, case pe structură din lemn, în stilul şi tehnologia caselor "americane". Acest sistem se foloseşte, în general, la construcţia caselor cu un nivel şi a celor cu mansardă, însă tehnologia permite ridicarea, fără probleme, de locuinţe cu 4-5 etaje, susţine Doru Macovei, managerul "MDS Building".
Preţul pe metru pătrat este în jur de 400 euro, în varianta "la cheie", cu finisaje medii, însă un preţ exact se poate stabili doar pe baza unui proiect.
Pentru o casă de 120 mp, în varianta semifinisată (inclusiv placarea pereţilor interiori cu gipscarton) timpul de realizare estimat este de maximum 35 de zile lucrătoare. În acest interval temporal este inclusă şi realizarea fundaţiei. Perioada până la definitivarea în stadiul "la cheie" este determinată de tipul de finisaje folosite, subliniază domnul Macovei.
"Moldsilva" Suceava a făcut până acum clădiri de maxim parter + trei etaje + pod locuibil (acesta nu înseamnă mansardă, care presupune o supraînălţare a pereţilor şi apoi acoperişul). Clădirile de acest gen pot avea orice dimensiune pe orizontală, dar pe verticală nu s-au prea făcut mai mari de patru nivele, afirmă Mihai Steiciuc, preşedintele societăţii din Suceava.
Preţul per metru pătrat reprezintă un punct sensibil, producătorii preferând preţul per proiect. Mihai Steiciuc exemplifică: "O casă de 100 mp care nu are nici un zid interior comparată cu alta tot de 100 mp, dar cu multe ziduri interioare, nu consumă aceleaşi materiale şi nu pot avea acelaşi preţ. O casă de 100 mp cu un acoperiş în două ape comparată cu o casă de 100 mp cu un acoperiş în 4 ape nu pot avea acelaşi preţ (nu mai discut de o casă cu multe calcanuri sau alte artificii ale arhitecţilor de a crea frumosul)."
Dar, în linii mari, preţul pe proiect arată că locuinţele realizate pe structură de lemn sunt mai ieftine cu aproximativ 30% faţă de cele pe cărămidă.
Domnul Mihai Steiciuc ţine să sublinieze că nu numai preţul de construire este important: "Casele pe structură de lemn sunt foarte bine izolate termic (prin tehnologia pereţilor şi nu prin adăugirile exterioare cu polistiren). La aceeaşi casă făcută pe lemn faţă de cea făcută pe cărămidă, încălzirea (sau răcirea) costă de cinci ori mai puţin. Acesta este unul dintre motivele pentru care ţările vestice încurajează populaţia să-şi contruiască astfel de case."
În ceea ce priveşte durata de execuţie, domnul Steiciuc ne spune că, din momentul semnării unui contract până în momentul predării la cheie durează aproximativ trei luni. Proiectarea tehnologică (nu cea de arhitectură), executarea fundaţiei, a structurii (în fabrică) şi montarea ei durează aproximativ o lună şi jumătate.
Pentru modelele "Amahouse" Arad de case cu structură portantă din lemn preţurile gravitează între aproximativ 370 euro/mp suprafaţă desfăşurată, fără TVA, pentru casele cu dotări medii, şi circa 420 euro/mp suprafaţă desfăşurată, fără TVA, pentru casele lux "la cheie", la care se mai adaugă separat balcoanele sau terasele. Preţul este valabil pentru construcţiile aflate la o distanţă mai mică de 25 km de Arad şi include proiectul de execuţie, dar nu şi proiectul de autorizaţie de construcţie (PAC). Acesta din urmă se poate obţine contracost , la un preţ între 990 şi 3.000 lei sau chiar mai mare în funcţie de mărimea construcţiei. Durata de execuţie a unei construcţii este de aproximativ 60 zile lucrătoare de la data semnării contractului.
"Proeuro" Deva realizează case pe structură din lemn, fără limită de suprafaţă construită, dacă sunt pe un singur nivel, iar pentru construcţii pe verticală recomandă parter + etaj+ mansardă. Preţul per metru pătrat construit, "la cheie", ce include finisaje medii, este de 350 euro mp construibil şi fundaţie 60 -100 euro mp construibil. Domnul Ionel Şereş, managerul societăţii, spune că poate ridica o casă de dimensiune medie - parter plus mansardă, 120 mp construiţi - în circa trei luni de la obţinerea autorizaţiei de construcţie.