Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Case pe structură metalicăRapiditatea în execuţie, grad ridicat de prefabricare şi preţ flexibil

F.A. Consilier /

Casă în sistem Protektor

Casă în sistem Protektor

Casele pe structură metalică sunt realizate printr-un sistem modern bazat pe materiale agrementate tehnic: OSB, vată minerală sau bazaltică, polistiren, folii anticondens, plăci de gips carton, siding sau tencuială, structură metalică din oţel dublu galvanizat cu pereţi tip sandwich şi pe baza unor proiecte flexibile concepute pentru a satis-face dorinţele beneficiarilor, ne-a declarat Gabriel Muşat, administratorul "DynamicLife" Constanţa, firmă al cărei obiectul principal de activitate îl reprezintă construcţiile civile şi industriale pe structură metalică.

În acest sistem constructiv, preţul pe metru pătrat construit, "la cheie", cu finisaje medii, este de 380 euro, cu TVA, mai spune domnul Muşat. Iar, o casă de dimensiune medie, parter şi mansardă, de circa 120 mp construiţi, poate să fie finalizată în 60 de zile.

Construcţii cu profile metalice germane

Firma "DynamicLife" foloseşte profile germane "Protektor". Elementele principale ale acestei tehnologii sunt: profilele U si C de 150 mm lăţime, confecţionate dintr-un oţel special dublu galvanizat de 1,5 mm grosime, ambutisate la rece.

Pereţii exteriori sunt confecţionaţi: la partea exterioară, din plăci de polistiren (tencuite pe plasă din fibră de sticlă - tencuială termoizolantă) sau Heraklith, plăci din aşchii mari de lemn tratate şi ignifugate, tencuite pe plasă de rabit, prinse peste plăci OSB (plăci impermeabile conglomerate din bucăţi de lemn); la partea interioară, plăci de gipscarton (două straturi), între cele două suprafeţe se află un strat de izolaţie din vată sticlată caşerată cu folie de aluminiu. Pereţii astfel confectionaţi asigură un confort termic şi fonic ridicat (echivalent cu cel asigurat de un perete din zidărie de cărămidă plină de 1,20 m grosime - k=0,23 W/m2K).

Compartimentările interioare sunt realizate din plăci de gipscarton de 12,5 mm, prinse pe profile metalice după caz de 50, 75 sau 100 mm, izolate cu vată minerală.

Planşeul poate fi confecţionat din profile I confecţionate din două profile C puse "spate în spate" peste care se fixea-ză plăci de OSB de 2,3 mm (3,5 mm) grosime iar dedesubt plăci de gipscarton. Ori, poate fi confecţionat din tablă cutată cu înălţimea cutelor de 150 mm care va avea rol de cofraj pierdut, peste care se toarnă un strat de beton.

Şarpanta poate fi realizată din grinzi cu zăbrele formate din profile uşoare Protektor sau clasic, din lemn.

Avantajele tehnologiei Protektor sunt: rapiditatea în execuţie (45 - 60 zile), calitatea ridicată, grad de prefabricare ridicat, garanţiile acordate (50 ani pentru structura de rezistenţă şi 15 ani pentru instalaţii) şi, nu în ultimul rând preţul deosebit de flexibil (de la circa 250 euro/mp +T.V.A. în cazul construcţiilor "la roşu"- ce includ structura de rezis-tenţă, placările interioare şi exterioare, izolaţiile, pereţii sanitari, la circa 400 euro/mp + T.V.A. în cazul construcţiilor "la cheie", în funcţie de finisaje.

Sistemul Boom Haus

Sistemul Boom Haus presupune că structura de rezistenţă a casei este realizată din stâlpi metalici cu secţiune rectangulară 100x100x4 dispuşi la 2,6 m şi 4,00 m interax, încastraţi în cuzineţi din beton armat (sistemul de îmbinare brevetat în România). Planşeele sunt prefabricate din lemn stratificat, rigidizate cu panouri din OSB şi termoizolaţie de 20 cm vată minerală bazaltică cu D=40 kg/mc. Pereţii sunt prefabricaţi din lemn stratificat, rigidizaţi cu panouri din OSB şi termoizolaţie de 10 cm vată minerală bazaltică cu D=40 kg/mc, cu instalaţia electrică încorporată.

Şarpanta din lemn este din panouri prefabricate.

Sistemul uşilor şi ferestrelor de tip termopan, combinat cu rezistenţa termică a pereţilor mai bună de cel puţin 2,5 ori decât în cazul zidăriei clasice, reduc cos-turile pentru încălzirea locuinţei cu cel puţin 25 - 30%, susţin promotorii sistemului. Modelul standard al sistemului "Boom Haus" are coeficientul de trans-fer termic de 0,22 W/mk (faţă de 0,48 W/mK cât are un perete din zidărie), dar la cerere constructorii pot scădea acest coeficient de transfer termic, ajungând până la valori de casă pasivă.

Datorită greutăţii reduse a casei (de 10 ori mai uşoară decât o construcţie clasică) se economiseste mult din costurile de realizare a fundaţie. Pe o fundaţie pregătită, casa la roşu este asamblată în doar 1-6 zile, iar finisajul se realizează în 2-8 săptămâni.

Întreaga structură se comportă ca un obiect uşor, bine închegat, nedeformabil, efectele forţei seismice fiind mult reduse în cazul clădirilor de acest tip.

Preţurile casei construite în sistem Boom Haus încep de la 350 euro/mp de construcţie finisată, iar planurile casei sunt incluse în preţ.

80 euro/mp - structura metalică

Firma "Rotarex" din Crainimat, Bistriţa Năsăud, oferă structură metalică la preţul structurii din lemn, şi anume 80 euro/mp +TVA suprafaţă construită des-făşurată.

Pe bază de proiect, reprezentanţii "Rotarex" spun că pot livra în 20 - 30 zile structura metalică necesară, din oţel suedez de cea mai bună calitate, confecţie metalică executată în fabrică pe cel mai modern utilaj computerizat. Se livrează kitul de montaj, (fiecare perete împachetat separat) cu plan de montaj.

Avantajele utilizării structurilor metalice în construcţiile rezidenţiale

"Steel International Center" realizează clădiri de locuit pe structură metalică. Spre deosebire de soluţia clasică, reprezentanţii firmei consideră că locuinţele pe structură metalică prezintă câteva avantaje importante:

Timpul de montaj şi cel de punere în execuţie sunt reduse.

Termenul de montaj al unei locuinţe pe structură metalică este redus cu 50% - 60% faţă de o construcţie pe soluţie clasică. Reducerea timpului de montaj are ca rezultat direct reducerea costurilor, dar cel mai important, beneficiarul final se poate muta mai repede în noua locuinţă.

Durabilitate şi rezistenţă mare în timp.

Ciclul de viaţă al unei asemenea clădiri este de 80-100 ani. O astfel de locuinţă are aproximativ 30% din masa unei locuinţe pe structură clasică, ceea ce determină şi posibilitatea realizării unei fundaţii mai uşoare. Structura de rezistenţă este realizată din oţel zincat, cu o înaltă limită elastică, antiseismică şi anticorozivă.

Costuri mici de exploatare.

Eficienţa termică a locuinţei este ridicată (consum cu 30% - 50% mai redus faţă de soluţia clasică) datorită soluţiei de izolare termică (k = 0.2 W/mpK).

O mare libertate arhitecturală.

Finisajele interioare şi exterioare superioare, clădirea beneficiind în procesul de cons-trucţie de suprafeţe perfect plane, fără denivelări. Aspectul ulterior al clădirii va fi unul tradiţional, structura metalică fiind ascunsă total în urma placărilor pereţilor şi acoperişului.

Sănătoasă şi ecologică.

Prefabricarea şi sistemul de lucru uscat reduc condensul în incintă şi nu facilitează apariţia mucegaiului. Toate acestea ne conduc la un mediu de viaţă sănătos. Impactul asupra mediului înconjurator este redus, pierderile şi resturile de materiale din timpul construcţiei fiind aproape inexistente.

În funcţie de gradul de realizare a construcţiei, "Steel International Center" dă mai multe niveluri de preţ:

- Structura metalică şi fundaţii: circa 100-125 euro/mp + 100 euro/mp = 200 - 225 euro/mp (suprafaţă parter şi etaj). Aceste preţuri includ: structura metalică (parter, etaj, planşee, acoperiş, compartimentări); elemente de fixare (şuruburi autofiletante, ancore beton); elemente de înglobare în fundaţii (buloane de ancoraj); manopera premontaj şi montaj structură de rezistenţă; fundaţia (materiale + montaj); proiectare completă (arhitectură, fundaţii, structură, detalii de execuţie şi montaj).

- Casa la roşu: circa 250-275 euro/mp (suprafaţă parter şi etaj), include în plus faţă de cele de mai sus: placarea exterioară pereţi, fără termosis-tem şi finisaj (materiale şi montaj); placarea exterioară acoperiş cu OSB, şipca şi contraşipca, ţigla metalică şi sistem de jgheaburi şi burlane (materiale şi montaj).

- Casa semifinită: circa 450-550 euro/mp (suprafaţă parter şi etaj), include în plus faţă de cele de mai sus: placarea interioară pereţi perimetrali cu două straturi incluzând finisarea peretelui pentru vopsea lavabilă (materiale şi montaj); placarea pereţilor de compartimentare cu două straturi incluzând finisarea peretelui pentru vopsea lavabilă (materiale şi montaj); izolarea termică şi fonică a pereţilor perimetrali (exteriori) cu vată bazaltică de 200 mm, a pereţilor de compartimentare cu vată bazaltică de 100 mm, a planşeelor cu vată bazaltică de 100 mm şi bariera fonică din vată bazaltică specială de 40 mm, a acoperişului cu vată bazaltică de 200 mm (materiale şi montaj); termosis-temul (vată bazaltică de faţadă de 50 mm, tencuială decorativă), (materiale şi montaj); placarea planşeelor şi a interiorului acoperişului până la stadiul de aplicare a vopselei lavabile, a gresiei sau a parchetului (materiale şi montaj); tâmplarie PVC; instalaţii sanitare; instalaţii electrice; instalaţii termice - incluzând calorifere, centrală termică, pentru toate materiale şi montaj.

Profile "Goldprofil" Bacău

Pentru realizarea caselor pe structură metalică se aplică în linii mari aceleaşi principii constructive ca şi pentru casele pe cadre din lemn.

Structurile metalice uşoare sunt compatibile cu aproape orice fel de proiect de case (parter + 1 etaj + mansardă), mansardări, compartimentări, construcţii poziţionate în locuri greu accesibile, cabane etc.

O astfel de construcţie nu va arăta diferit faţă de una clasică, datorită faptului că pentru toate suprafeţele interioare şi exterioare se vor folosi finisări tradiţionale. Astfel, pentru exterior se pot folosi cărămida, piatra, stucul, iar pentru interior, orice fel de materiale existente pe piaţă.

Oferta firmei "AdosFast" Bacău include: proiectul de structura; verificarea autorizată a proiectului; profile zincate; pane de acoperiş; accesorii (piese de legătură) confecţionate şi grunduite conform proiectului; şuruburi de înaltă rezistenţă de 8,8 sau 10,9 conform proiect; transport la şantier.

Oferta nu include: închideri, pereţi interiori sau fundaţie şi buloane de anchore. Dar, include piese de legătură la fundaţie. Oferta nu include proiectul arhitectural şi nici montaj.

Proiectarea se realizează în 40 de zile din data plăţii avansului, iar producţia 30 de zile de la data plăţii diferenţei.

În opinia specialiştilor de la "Ados Fast", casele construite pe structuri uşoare din oţel au mai multe avantaje:

- Oţelul este cel mai uşor dintre materialele folosite la structuri (este cu 60-70% mai uşor decât lemnul).

- Siguranţa şi rezistenţa deosebită la acţiunile seismice, deoarece o structură mai uşoară cu conexiuni mai puternice implică o forţă seismică mai mică şi daune mai puţine.

- Particularitatea acestei tehnologii este capacitatea de a evita zidăria udă, care necesită timp de uscare foarte mare.

- Rapiditate în execuţie, timpul necesar scăzând cu aproximativ 50-60%.

- Rapiditatea realizării construcţiei contează foarte mult pentru cei care contractează un credit la o dată bine stabilită. O casă pe structură metalică poate fi ridicată în 3-4 luni, fapt ce convine atât beneficiarului, cât şi constructorului. În ceea ce priveşte locuinţele realizate din zidăria clasică, şantierul pune multe piedici din cauza perioadei îndelungate de finalizare a casei (între unu şi doi ani), iar un împrumut pentru realizarea unei astfel de case s-ar putea să nu acopere toate costurile finale.

- Costuri mai mici pentru întreaga construcţie cu până la 35%.

- Grad de prefabricare ridicat. Părţile componente sunt executate şi furnizate la dimensiunile dorite, fiind prevăzute cu găuri de trecere pentru instalaţiile electrice şi sanitare, ţevile de apă, astfel încât să fie transportate şi montate imediat indiferent de condiţiile meteo, economisindu-se timp şi bani.

- Mai puţine probleme cu fundaţiile - mai puţină greutate înseamnă mai puţine probleme cu aşezarea casei pe fundaţie, fapt ce implică şi costuri mai reduse.

- Izolaţie termică şi fonică ridicată faţă de o construcţie clasică.

- Rezistenţă la incendii.

- Rezistenţă mare a structurii.

- Avantajele în comparaţie cu lemnul sunt că nu se deformează în timp, nu crapă, nu putrezeşte, nu este atacat de termite etc.

- Folosind această tehnologie rezultă pereţi drepţi şi colţuri perfecte.

- Necesită mai puţină întreţinere şi degradarea în timp este mai lentă.

- Durata de viaţă a acestui tip de casă este de 150 de ani în condiţii de exploatare normală.

Ilhan Alimseit, directorul firmei "Maysa Com 2003" Bucureşti, societate autorizată să comercializeze şi să pună în operă sistemele "Akon" Turcia, adaugă şi alte avantaje ale caselor construite pe structură din oţel:

- Oţelul este un material omogen şi are aceleaşi proprietăţi fizice şi mecanice (ex: izotermice) în toate planurile şi direcţiile şi oferă o rezistenţă ridicată, o mare elasticitate, flexibilitate, un bun raport între greutatea materialului şi rezistenţa acestuia.

- Prefabricatele (părţile componente) sunt executate şi furnizate la dimensiunile dorite fiind gata pentru asamblarea construcţiei.

- O altă calitate foarte importantă a structurilor metalice în raport cu cele clasice este faptul ca acestea pot fi trans-portate şi montate indiferent de condiţiile meteo.

- Părţile componente sunt prevăzute cu găuri de trecere pentru instalaţiile electrice şi sanitare, ţevile de apă, de căldură, scutind astfel timp şi bani.

- Un alt factor extrem de important este că structurile metalice de oţel sunt cu mult mai uşoare, dar cu mult mai rezistente şi mai flexibile (în mod special la cutremure) decât structurile cons-trucţiilor obişnuite, fapt ce le oferă o mare durabilitate şi rezistenţă în timp.

- Galvanizarea structurilor metalice le asigură şi o puternică rezistenţă împotriva condiţiilor meteo şi a factorilor corozivi externi.

Preţul caselor realizate de "Maysa Com 2003" este de circa 215 euro/mp +TVA, pentru casa "la roşu" şi 300 euro/mp + TVA, la cheie, cu dotări standard. Aceste preţuri nu includ betonul de fundare, instalaţia sanitară cu toată armatura, centrala termică.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional