Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Case prefabricateCase prefabricate pe structură de lemn, cu izolaţie şi termosistem de 120 mm

F.A. Consilier /

Pereţii casei rpefabricate de "Doxar Grup" sunt complet echipaţi din hala de producţie

Pereţii casei rpefabricate de "Doxar Grup" sunt complet echipaţi din hala de producţie

După experienţa dobândită pe piaţa externă în domeniul construcţiei caselor de lemn, societatea SRL, din Gura Humorului, a început în urmă cu doi ani să distribuie produsele şi pe piaţa internă.

Sistemul de execuţie al caselor prefabricate din panouri are la bază un standard de firmă elaborat după normele din domeniu. Cheresteaua folosită este uscată până se atinge umiditatea de 12 - 14%, după care este dimensionată şi impregnată prin imersie într-o soluţie insecto-fungicidă, relatează Irina Bondar, directorul executiv adjunct al societăţii. Domnia sa subliniază: "Multi clienţi ne întreabă dacă se justifică şi ignifugarea lemnului de structură. Dar, din punctul nostru de vedere, este un tratament ce nu se impune, care ridică practic costurile construcţiei, pentru că toată structura este protejată de o casetă formată din polistiren expandat ignifugat şi din gips-carton ignifug şi oricum procesul ar trebui repetat la 3-5 ani, fapt ce nu este posibil".

Structura impregnată este prelucrată în hală pe baza desenele tehnice realizate cu ajutorul unui soft specializat pe acest tip de construcţii. Pereţii pot fi complet echipaţi din hală (structură, izolaţii, folii, termosistem de 120 mm şi tâmplărie) si se pot realiza pe o lungime de maxim 13 metri dintr-un singur panou, ceea ce ne conferă o rapiditate deosebită în montaj, menţionează aceeaşi sursă.

Structura poate fi montată într-o sigură zi

Doamna Irina Bondar precizează că structura casei se ridică într-o singură zi (referindu-se la case de până la 180 metri pătraţi construiţi), urmând ca în zilele următoare să fie executate lucrările de consolidare ale construcţiei. Lucrările pot fi executate în orice anotimp.

Preţ de 190 - 200 euro/mp, la nivel semifinit

Preţul estimativ al variantei de casă din panouri prefabricate în stadiul semifinit (care presupune structură de lemn, termoizolaţie şi termosistem de 120 mm, fără tâmplărie), este de aproximativ 190 - 200 euro/mp construit, fără TVA. În funcţie de complexitatea lucrării, acest preţ poate varia cu ±10%, explică doamna Bondar. Domnia sa completează totuşi că pentru a face calcule de preţ exacte este nevoie de planul parterului şi mansardei, cu dimensiunile pereţilor şi a golurilor de tâmplărie, cele patru vederi laterale ale casei, precum şi secţiunile casei, toate regăsindu-se în planul de arhitectură.

Beneficiarul trebuie să conştientizeze obligaţiile ce îi revin dacă vrea să aibă casa dorită

Doamna Irina Bondar consideră că o persoană care are în vedere construcţia unei astfel de case trebuie să aibă în vedere aceleaşi aspecte ca şi la o construcţie clasică:

- La începerea lucrărilor beneficiarul trebuie să deţină toate autorizaţiile şi avizele necesare;

- Beneficiarul are obligaţia să pună la dispoziţia executantului amplasamentul lucrări liber de orice sarcina, suprafeţele necesare pentru depozitare şi pentru organizarea de şantier; căile de acces rutier şi racordurile până la limita amplasamentului;

- Conturul fundaţiei trebuie să respecte proiectul pus la dispoziţia executantului, iar planeitatea fundaţiei pe care va fi montată structura nu trebuie să aibă o abatere mai mare de ±1 cm.

- Structura trebuie protejată de umezeală prin vopsire şi lăcuire, instalaţia sanitară să funcţioneze în condiţii optime, iar izolarea faţă de intemperii să fie de calitate.

- Beneficiarul nu trebuie să intervină în structura de rezistenţă (prin găuriri, decupări, transformări ale deschiderilor şi spaţiilor vitrate), toate aceste operaţiuni putând fi realizate cu consultarea şi acceptul scris al garantului, respectiv al constructorului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional