Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Case prefabricateCase prefabricate pe structură de lemn, de inspiraţie germană

F.A. Consilier /

Casă de lemn construită de "Case Lemn Construcţii" SRL din Sfântu Gheorghe

Casă de lemn construită de "Case Lemn Construcţii" SRL din Sfântu Gheorghe

Deşi sistemul de construcţie folosit de "Case Lemn Construcţii" SRL din Sfântu Gheorghe este deseori denumit cu termenul de "tip american", tehnologia folosită este mult mai apropiată sistemului german de lucru, denumit "fertighaus", subliniază domnul Jenõ Deák, directorul general al societăţii.

Sistemul portant este bazat pe montanţi şi traverse din lemn de construcţie, izolat termic şi finisat pe ambele feţe, în funcţie de cerinţe. Lemnul utilizat prezintă secţiune de 60 mm x 120 mm, 140 mm sau 160 mm la pereţi, umiditate de 10-15% şi rezistenţă potrivită cerinţelor sistemului. Proiectele de execuţie ale caselor, având la origine proiectele PAC (n.r. - proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire), se fac cu ajutorul unui software special, procurat din Germania, precizează domnul Deák.

Componentele caselor, sub formă de panouri şi piese prefabricate se pregătesc în hale industriale, cu utilaje profesionale, de către personal calificat şi cu experienţă, sub un control riguros al calităţii. Înainte de livrare se face pre-montajul caselor în vederea controlului prealabil şi pentru a permite beneficiarului vizionarea lucrării înainte de montaj.

Montajul caselor la locul de destinaţie se face de către echipe specializate ale societăţii, respectând un protocol strict al procedurilor. Secvenţa etapelor de construcţie şi verificările intermediare sunt înregistrate în jurnalul de construcţie împreună cu fotografii digitale făcute zilnic, completează domnul Deák.

Montarea casei durează 10-30 zile lucrătoare

Jenõ Deak apreciază că pre-fabricarea casei durează circa 4 - 6 săptămâni de la comanda fermă, iar montajul 10 - 30 zile lucrătoare, în funcţie de dimensiuni, complexitate şi lista de opţiuni. Accentul este pus şi pe flexibilitate, componentele fiind dimensionate în funcţie de spaţiul de manipulare disponibil la faţa locului sau dacă se poate folosi o macara. Montajul se poate realiza în orice perioadă a anului cu condiţia existenţei fundaţiei. Echipa de bază la montajul construcţiilor este formată din patru specialişti (dulgheri, tâmplari, finisori). În anumite situaţii, în funcţie de mărime şi complexitate, acest număr poate varia între 2 - 6 specialişti, iar la lucrări de complexe rezidenţiale se poate ajunge la 20 - 40 specialişti pe şantier, apreciază sursa citată.

Costurile pornesc de la 120 euro/mp

Acest sistem modular se realizează la comandă, astfel încât preţul se stabileşte pe baza proiectului, caietului de sarcini şi a listei opţionalelor solicitate. Pentru pachetul de bază însă, preţul raportat la suprafaţa construcţiei porneşte de la aproximativ 120 euro/mp, ne spune domnul Deák.

Beneficiarul trebuie să fie atent la calitatea ofertelor care i se fac

În privinţa recomandărilor adresate potenţilalilor beneficiari, domnul Jenõ Deák consideră că: "Esenţial este ca beneficiarul să ştie să compare ofertele, să vadă dincolo de preţ conţinutul tehnic, calitatea materialelor şi a lucrărilor, garanţia oferită de furnizor, precum şi gradul de transparenţă a contractului comercial. Să nu uite că este vorba de o investiţie pe termen lung, care merită toată atenţia."

Pe de altă parte, domnia sa atrage atenţia că este riscant să se lucreze cu echipe neprofesioniste şi fără dotările tehnice corespunzătoare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional