Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Caterpillar: "Dronele sunt viitorul în construcţii"

Materiale /

Caterpillar: "Dronele sunt viitorul în construcţii"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Gigantul american al utilajelor grele închide fabrici şi elimină posturi

    Jucătorii de top din sectorul utilajelor grele pariază pe utilizarea dronelor ca modalitate de îmbunătăţire a productivităţii şantierelor de construcţii, respectiv pe transformarea acestora în "şantiere inteligente".

    Gigantul american al utilajelor de construcţii şi minerit "Caterpillar" Inc. estimează că tehnologia de supraveghere aeriană, în tandem cu analiza de date, vor genera câştiguri majore în ce priveşte eficienţa şi productivitatea în şantierele de construcţii.

    Compania americană a intrat anul acesta într-un parteneriat cu startup-ul Redbird, care procesează şi analizează date aeriene culese de pe şantiere cu ajutorul dronelor sau al altor vehicule fără pilot (UAV - unmanned aerial vehicles).

    Parteneriatul presupune utilizarea dronelor pentru urmărirea în timp real a stocurilor, a programului proiectelor şi pentru diagnosticarea utilajelor din perspectivă aeriană. Unul dintre primele proiecte comune este concentrat pe utilizarea de UAV-uri pentru optimizarea drumurilor destinate transportului în proiectele miniere.

    "Caterpillar" crede că utilizarea dronelor Redbird poate îmbunătăţi managementul flotei sale de vehicule prin culegerea în timp real a datelor vizuale privind utilajele care sunt active în teritoriu, respectiv prin convertirea acestor imagini în informaţii cu privire la locaţii precise, progresul în viteză, consum de combustibil şi timp de inactivitate.

    O dromă Redbird este capabilă să realizeze o supraveghere completă a unui teren de construcţie de 30 de acri (un acru = aproximativ 4.000 de metri pătraţi), în 20 de minute, respectiv să încorporeze imaginile aeriene pe care le adună de pe platformele de gestionare a datelor pre- existente, cum este cazul Caterpillar VisionLink.

    În afară de monitorizarea în timp real a utilajelor din teritoriu, managerii de şantiere pot, de asemenea, să utilizeze dronele ca să stabilească bariere geografice virtuale pentru controlul mişcărilor vehiculelor prin încorporarea de date aeriene în sistemele de hărţi.

    "Dronele intră într-o nouă fază, analizarea datelor capturate având cel mai important rol în acest proces", a declarat Emmanuel de Masire, co-fondator şi director executiv al "Redbird". Domnia sa a adăugat: "Soluţiile noastre au fost dezvoltate, în ultimii doi ani, cu societăţii de construcţii de top şi operatori de carieră. Soluţiile îi vor ajuta pe aceştia să obţină valoarea reală a datelor culese de drone".

    Iniţial, colaborarea dintre "Caterpillar" şi "Redbird" va fi limitată la Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

    Şi alte societăţi de utilaje de construcţii pariază pe drone pentru îmbunătăţirea productivităţii şantierelor. Rivalul major al "Caterpillar", "Komatsu" din Japonia, s-a aliat cu producătorul de drone "Skycatch" pentru utilizarea de UAV-uri pentru automatizarea totală a buldozerelor şi excavatoarelor.

    10.000 de posturi desfiinţate la "Caterpillar"

    Conform unui plan anunţat în septembrie anul trecut, "Caterpillar" vrea să elimine 10.000 de locuri de muncă şi să închidă sau să consolideze circa 20 de facilităţi de producţie până în 2018, într-un efort menit să reducă cheltuielile companiei. Până la finele lunii aprilie 2016, compania a făcut aproape 5.300 de disponibilizări, în condiţiile în care este afectată de declinul vânzărilor de utilaje la nivel global, atât în sectorul minier, cât şi în cel al construcţiilor.

    Conform datelor de la finele lunii martie, "Caterpillar" are, la nivel mondial, 101.400 de salariaţi, cu 11.900 mai puţin decât la sfârşitul lui martie 2015. Forţa de muncă temporară de care beneficiază compania s-a diminuat cu 3.200 de persoane, la 12.900 în acelaşi interval.

    Deocamdată, societatea a anunţat că va închide trei unităţi de producţie din Carolina de Nord şi cea de Sud (Newberry, Ridgeway şi Morganton). Alte două facilităţi, din Florida şi Mississippi, se închid în următoarele 12 - 18 luni. Cele cinci fabrici produc, în majoritate, componente şi motoare pentru utilajele "Caterpillar".

    Compania americană are ca ţintă să realizeze economii de aproape 1,5 miliarde de dolari anual.

    În 2015, "Caterpillar" şi-a redus vânzările pentru al treilea an consecutiv, care au ajuns la aproape 47 de miliarde de dolari.

    În trimestrul al doilea din 2016, vânzările "Caterpillar" au scăzut la 10,3 miliarde de dolari, de la 12,3 miliarde de dolari în acelaşi interval din 2015. Pe întregul an curent, gigantul american aşteaptă vânzări de 40-40,5 miliarde de dolari, conform celor mai recente estimări, faţă de 40-42 miliarde de dolari, cât preconiza în aprilie.

    Dacă vânzările companiei vor scădea în 2016 aşa cum arată estimările, va fi pentru prima oară în istoria de 90 de ani a "Caterpillar" când declinul va fi înregistrat timp de patru ani la rând. Vânzările companiei au atins un vârf de 65,9 miliarde de dolari în 2012.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional