Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CCI Româno-GermanăInvestiţiile germane se orientează spre tehnologiile "verzi" şi infrastructură

F.A. Consilier /

Sebastian Metz, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane

Sebastian Metz, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Sebastian Metz, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane

    Companiile germane cred în continuare că România poate să le ofere oportunităţi de investiţii, deoarece ţara este una dintre cele mai mari pieţe de desfacere din Uniunea Europeană.

    Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane ne-a explicat: "Potenţialul României este foarte mare, dar nu este suficient să existe oportunităţi, acestea trebuie să fie şi exploatate, pentru că oportunităţile unei ţări nu se dezvoltă automat. Sunt necesare condiţii economice stabile, pentru ca o oportunitate să devină o afacere".

    Printre oportunităţile pe care piaţa autohtonă le oferă se numără şi forţa de muncă bine calificată şi la un cost convenabil, dar şi necesarul mare de investiţii în domenii precum infrastructura, energia şi mana­gementul deşeurilor, servicii etc. În România mai sunt multe de făcut, de exemplu în domeniul infrastructurii. "Desigur că investitorii germani îşi doresc o îmbunătăţire urgentă a infrastructurii, deoarece infrastructura precară reprezintă unul dintre dezavantajele importante ale României ca amplasament investiţional", subliniază domnul Metz.

    Cel mai important pentru investitorii germani este să găsească în România condiţii - cadru: stabilitate politică, infrastructură adecvată şi un cadru legislativ previzibil. Acestea sunt cele mai importante lucruri la care se uită orice investitor.

    Tehnologiile verzi şi infrastructura sunt în topul intereselor germane

    Domeniul tehnologiilor "verzi" prezintă un interes deosebit pentru firmele germane care vor să investească în România, deoarece reprezintă un domeniu în care Germania este foarte competitivă la nivel internaţional. Chiar dacă în domeniul energiilor regenerabile sunt mulţi actori internaţionali deja prezenţi în România, mai este suficient loc şi pentru firme germane. Multe concerne internaţionale din domeniul energiei sunt active în România şi au pus piatra de temelie pentru proiecte mari de investiţii în domeniul energiilor regenerabile, mai ales energie eoliană şi solară, unde există cel mai mare potenţial.

    Un alt domeniu de interes cu potenţial ridicat este infrastructura, începând de la autostrăzi până la staţii de epurare, depozite pentru deşeuri. Chiar dacă afacerile germane în România sunt în mare parte în domeniul industrial sau al comerţului, în schimb sunt prezente de ani buni firme germane de construcţii civile şi industriale. Acestea desfăşoară proiecte complexe, iar calitatea lucrărilor este recunoscută în toate domeniile. Ceea ce se doreşte este transparenţă în ceea ce priveşte licitaţiile publice, precizează directorul general al Camerei de Comert şi Industrie Româno-Germane.

    De asemenea, domeniul agricol şi cel alimentar oferă oportunităţi pentru investitori. România este printre ţările europene cu potenţial ridicat în producţia agricolă.

    Dacă există infrastructura şi căile de transport, atunci se facilitează şi mişcarea mărfurilor, existând un imens potenţial în domeniul de transport şi logistică. Acesta se va concretiza pe termen lung, crede domnul Metz.

    Investitorii germani din industria auto îşi consolidează poziţiile

    Interesul firmelor germane pentru a intra pe o nouă piaţă este în primul rând strâns legat de disponibilitatea societăţii respective de a-şi extinde activitatea în străinătate.

    Astfel, interesul extrem de scăzut din ultimii trei ani al investitorilor germani la adresa României trebuie privit şi sub aspectul unei reduceri generale a interesului pentru toate statele din zonă. Cu toate acestea, antreprenorii germani au început în România câteva investiţii mari, de exemplu Bosch în judeţul Cluj şi Kirchhoff la Craiova.

    Din rândul investitorilor germani deja prezenţi pe piaţa din România, se remarcă firmele producătoare de componente pentru industria auto, care şi-au extins producţia, au deschis noi fabrici şi au dezvoltat departamente de dezvoltare în domeniul ingineriei IT. Cele mai bune exemple în acest sens sunt Continental şi Draexlmaier.

    "Ne dorim desigur ca aceste afaceri să se dezvolte şi să atragă alte investiţii importante. În continuare sunt firme germane care ne contactează, iar noi, Camera de Comerţ Româno-Germană, le însoţim şi le oferim consultanţă, stabilind contacte cu autorităţile competente, realizând studii de piaţă, găsind personal adecvat sau parteneri de distribuţie", afirmă domnul Metz.

    Oamenii de afaceri germani vor predictibilitate

    Principala provocare în activitatea economică de zi cu zi a companiilor germane este birocraţia, dar şi lipsa de predictibilitate. "Riscul principal pentru o firmă germană, care investeşte într-o ţară străină în baza unui plan de investiţii întocmit pe termen lung, îl reprezintă cadrul legislativ care se modifică din păcate mult prea des. Cel mai mult lipseşte predictibilitatea. Trebuie să poţi prezice activităţile actorilor economici şi politici", este de părere Sebastian Metz.

    Această siguranţă în planificare, fie că este vorba de proiecte de construcţii cu un termen limită de respectat sau că este vorba de situaţii legislative sau fiscale care nu trebuie să se schimbe de la o zi la alta, constituie aspecte importante în percepţia investitorilor germani.

    De asemenea, România trebuie să accelereze rata de absorbţie a fondurilor europene. Ţara are nevoie de autostrăzi, de un sistem de învăţământ funcţional, de o administraţie care să funcţioneze. Toate acestea se pot realiza cu ajutorul fondurilor europene, adaugă Sebastian Metz.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional