Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Certificatul de Performanţă Energetică"Piaţa nu va fi mai pregătită nici peste şase luni sau un an"

F.A. Consilier /

Emilia Cerna-Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri

Emilia Cerna-Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri

Emilia Cerna-Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri

Pe cât de controversat este Certificatul de Performanţă Energetică şi îndeosebi obligativitatea întocmirii acestuia, pe atât este de necesar în contextul apartenenţei României la structurile europene. "Cu cât vom da drumul mai repede la procesul de certificare, cu atât mai repede se vor găsi mijloacele de organizare pentru o derulare eficientă. Agenţii imobiliari, notarii şi auditorii îşi vor căuta rapid colaboratori, iar proprietarii vor solicita din timp certificatele. Piaţa nu va fi mai pregătită nici peste şase luni sau un an, iar introducerea obligativităţii certificatelor energetice este un angajament asumat în faţa Uniunii Europene încă de acum trei ani", ne-a declarat doamna Emilia Cerna-Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).

În opina preşedintelui AAEC, liberalizarea procesului de formare de auditori reprezintă o necesitate stringentă de a dinamiza corect pregătirea auditorilor: "Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu trebuie să fie preocupat de cine pregăteşte auditorii, ci trebuie să aplice exigenţele corespunzătoare la atestare. În momentul de faţă, pregăteşte numai cine atestează, fapt ce ar putea duce la o slabă calitate. Dacă nu suntem suficient de bine pregătiţi este vina celor care trebuiau sa se ocupe de aceste aspecte. În şase ani, între 2004-2009 au fost atestaţi 600 de auditori", semnalează doamna Mladin.

Costuri de 200-500 euro pe apartament

Costul estimativ pentru un Certificat de Performanţă Energetică poate varia între 200 şi 500 euro pentru un apartament, potrivit doamnei Mladin. Pentru alte clădiri, preţul estimativ este de 1-5 euro/metru pătrat şi este influenţat de mărimea şi complexitatea clădirii.

Realizarea auditului energetic durează între 1-2 zile pentru un apartament sau 3-5 zile pentru o clădire, tot în func-ţie de complexitatea şi întrebuinţarea acesteia. De asemenea, este foarte importantă şi accesibilitatea informaţiilor necesare pentru efectuarea auditului - de exemplu, planurile clădirilor (adesea inexistente), cartea tehnică a clădirii pentru date despre construcţie, informaţii despre instalaţii etc.

"Dacă toate informaţiile sunt pe masă, vorbim deja de ore de lucru. Dar, ca şi în cazul notarilor, auditorul poate lucra cu echipe de colaboratori care să-i furnizeze în timp cât mai scurt informaţiile necesare prelucrării", adaugă doamna Mladin.

Pe de altă parte, ritmul în care vor fi eliberate certificări energetice este dictat de dinamica pieţei imobiliare, res-pectiv de solicitările venite din partea celor care vor să efectueze o tranzacţie sau din partea constructorilor, care trebuie să solicite certificatul la recepţia lucrărilor, mai spune sursa citată.

Beneficiarul va avea de ales dacă să reabiliteze sau nu imobilul

Scopul certificatului este de a informa. De acesta va beneficia în primul rând potenţialul cumpărător sau chiriaş al unui imobil, deoarece va primi informaţii despre performanţa energetică a clădirii sau apartamentului şi astfel poate estima cheltuielile de exploatare, respectiv cât va avea de plătit pentru facturi. În al doilea rând, certificatul poate motiva proprietarul sau utilizatorul imobilului să acţioneze în direcţia îmbunătăţirii calităţii confortului interior, reducerii consumului de energie şi atenuării emisiilor poluante pentru mediul înconjurator. Acest lucru este facilitat şi de recomandările pe care le include certificatul în vederea creşterii performanţei energetice. "Rămâne la latitudinea beneficiarului alegerea soluţiei sau a pachetului de soluţii pentru reabilitarea imobilului. El poate astfel opta pentru acele soluţii care să ducă la încadrarea locuinţei/clădirii în clasa A sau, din raţiuni financiare, poate alege soluţiile care sa încadreze imobilul într-o clasă inferioară", precizează doamna Mladin.

Întocmirea Certificatului de Performanţă Energetică presupune expertizarea termică şi energetică a clădirilor de locuit existente, pentru determinarea caracteristicilor termotehnice şi funcţionale reale ale sistemului clădire -instalaţie, în scopul caracterizării din punct de vedere energetic a clădirii.

Realizarea auditului energetic al unei clădiri existente presupune parcurgerea a trei etape obligatorii:

În prima etapă va fi evaluat consumul energetic probabil al clădirii, în condiţii normale de locuire, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului construcţie-instalaţie de încălzire şi preparare a apei calde de consum.

Al doilea pas vizează identificarea măsurilor de modernizare energetică şi analiza eficienţei economice a acestora.

Ultimul pas presupune întocmirea raportului de audit energetic. Acesta este un element esenţial al procedurii de realizare a auditului energetic şi constă într-o prezentare a modului în care a fost efectuat auditul, a principalelor caracteristici termoenergetice ale clădirii, a măsurilor de modernizare energetică a clădirii şi instalaţiilor interioare aferente acesteia, precum şi a principalelor concluzii referitoare la măsurile eficiente din punct de vedere economic.

Lista auditorilor autorizaţi publicată de MDRT cuprinde 585 de persoane. Dintre acestea aproape o treime sunt din Bucureşti. În schimb, în jumătate dintre judeţe nu sunt mai mult de 4 persoane autorizate, în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa există o singură persoană autorizată, iar în Teleorman niciuna.

Potrivit datelor furnizate de notari, anul trecut au fost efectuate aproximativ 350.000 de tranzacţii imobiliare, număr semnificativ mai mic faţă de 2008. Dintre aceste tranzacţii, cel mai probabil majoritatea vizează clădirile, de vreme ce piaţa terenurilor a fost aproape îngheţată, cel puţin în marile oraşe.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional