Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CimentPiaţa de ciment va continua să scadă şi în acest an, cu 5-10%

F.A. Materiale /

Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding

Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding

Mihai Rohan, directorul general al "Carpatcement Holding" estimează că, în acest an, compania va avea un buget de investiţii de circa 8-10 milioane euro

Volumul vânzărilor de ciment ale "Carpatcement Holding" a fost, anul trecut, cu aproximativ 20% mai mic comparativ cu cel realizat în 2008.

Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding, care este şi preşedintele CIROM (Patronatul Producătorilor de Ciment), ne-a declarat că scăderea pieţei de anul trecut a fost de circa 25%. Domnia sa estimează că, în acest an, piaţa va înregistra o nouă scădere de 5 până la 10% faţă de 2009. "În ceea ce priveşte vânzările de ciment ale Carpatcement, credem că vom reuşi să ne menţinem la nivelul înregistrat în anul 2009", ne-a precizat Mihai Rohan.

Comparativ cu anul 2008, evoluţia cifrei de afaceri consolidate pe cele trei divizii ale "Carpatcement Holding" a înregistrat, în 2009, o scădere de aproximativ 20%. Acest rezultat se înscrie în trendul descrescător al pieţei materialelor de construcţii.

Buget de investiţii de 8-10 milioane de euro

Având în vedere cererea redusă din această perioadă şi faptul că nu se anticipează o revenire la un nivel al cererii apropiat de cel din 2008 (anul de vârf în ceea ce priveşte cererea în industria materialelor de construcţie) decât în următorii 4-5 ani, "Carpatcement" nu consideră oportună continuarea unui program de creştere a capacităţilor de producţie. În consecinţă, pentru anul 2010, compania estimează un buget de investiţii de circa 8-10 milioane euro, de aproape şase ori mai mic faţă de cel din 2009.

Diferenţa mare între bugetele de investiţii în perioada menţionată este explicabilă prin faptul că, anul trecut, compania a încheiat multe lucrări în cadrul programului de dublare a capacităţilor de producţie. Astfel, în 2009, "Carpatcement Holding" a menţinut bugetul de investiţii, în ciuda contextului economic dificil, la aproximativ 60 milioane de euro, aceeaşi sumă cu cea cheltuită în 2008. În prima jumătate a anului trecut, au fost efectuate lucrări de investiţii de peste 30 de milioane de euro, iar în semestrul al doilea s-au realizat investiţii tot de aproximativ 30 de milioane de euro.

Prima etapă a investiţiilor a constat în modernizarea şi pornirea celei de-a doua linii de producţie a fabricii de la Bicaz, în construirea unui nou siloz de clincher cu o capacitate de 90.000 tone, în construirea unei mori de ciment la Fieni şi în modernizarea unei mori de ciment la fabrica de la Deva. Ca urmare a acestor investiţii, capacitatea de producţie a celor trei fabrici de ciment ale Carpatcement s-a dublat, ajungând la 4,5 milioane de tone/an.

În afara acestui proiect, pe parcursul anului trecut, au fost derulate şi alte programe de investiţii, cum ar fi cele privind sistemele de utilizare a combustibililor alternativi, instalarea aparatelor de monitorizare continuă a emisiilor de gaze şi a celor pentru instalaţiile de desprăfuire la fabricile de la Fieni şi Deva.

Reduceri de cheltuieli, disponibilizări şi şomaj tehnic

În vederea contracarării efectelor crizei, "Carpatcement" monitorizează atent şi constant toate costurile, ne-a declarat Mihai Rohan. "Continuăm şi anul acesta programul început anul trecut de reducere a cheltuielilor, cu precădere a cheltuielilor fixe, astfel încât indicatorii de eficienţă să rămână în marje acceptabile. De exemplu, am reuşit să eliminăm toate costurile care nu sunt direct productive şi am renegociat contractele cu toţi furnizorii", ne-a mai spus domnia sa.

Anul trecut, "Carpatcement" a făcut restructurări de personal la nivelul celor trei divizii (ciment, betoane şi agregate). În total au fost 245 de persoane disponibilizate.

De asemenea, în luna decembrie 2009, au intrat în şomaj tehnic aproximativ jumătate din angajaţii din divizia de ciment. Această decizie a fost luată ca urmare a reducerii volumului de vânzări începând din luna octombrie a anului trecut. "În aceste condiţii, având deja asigurate stocurile necesare pentru a satisface cererea din această perioadă, activitatea de producţie din fabrici a fost oprită la Deva din luna noiembrie, iar la Fieni şi Bicaz din decembrie. Decizia a fost luata cu consultarea şi acordul sindicatelor. Perioadele de şomaj tehnic au fost foarte clar stabilite şi comunicate angajaţilor şi au fost cuprinse între 12 şi maxim 15 zile calendaristice", a subliniat directorul general al Carpatcement Holding.

După terminarea campaniei de reparaţii din fabrici, în funcţie de evoluţia volumului de vânzări în acest an şi de data reluării producţiei, compania va lua o decizie privind trimiterea în somaj tehnic a unei părţi din angajaţi şi în 2010.

Deşi au crescut costurile de producţie, nu se preconizează majorări de preţuri pentru ciment în acest an. Mihai Rohan, directorul general al "Carpatcement Holding", ne-a declarat că în 2009, preţurile de vânzare au scăzut cu circa 5-10%, iar în acest an este posibilă, chiar o nouă reducere uşoară a preţurilor de 2-5% dacă piaţa va impune acest lucru.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional