Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

CONDUCEREA WIENERBERGER ATRAGE ATENŢIACriză de materiale de construcţii în Europa

Materiale /

Criză de materiale de construcţii în Europa
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Heimo Scheuch, şeful celui mai mare producător de blocuri ceramice din lume, avertizează că războiul Rusia-Ucraina ameninţă să adâncească problemele industriei

    Europa se confruntă cu o penurie de materiale de construcţii, deoarece companiile de profil au oprit producţia din cauza creşterii costurilor energiei, dar şi a politicilor "haotice" ale Uniunii Europene, avertizează şeful celui mai mare producător de blocuri ceramice din lume, Wienerberger.

    Heimo Scheuch, directorul executiv al companiei austriece Wienerberger, care mai produce ţigle şi ţevi, a declarat recent, citat de Financial Times (FT), că mulţi dintre rivalii mai mici ai societăţii au fost forţaţi să-şi închidă fabricile, ceea ce afectează producţia din domeniu. Domnia sa a precizat: "Şi-au închis operaţiunile în lunile de iarnă, ceea ce generează o aprovizionare insuficientă. Trebuie să fim atenţi - avem o cerere în creştere prea mare, pe care nu o putem satisface de pe o zi la alta. Este un teren nou pentru noi".

    Avertismentul său a venit după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat o volatilitate suplimentară pe pieţele gazelor naturale, unde preţurile au crescut masiv.

    Scheuch a spus că operaţiunile Wienerberger în Rusia, care includ două fabrici de cărămizi, nu au fost afectate de invazia Ucrainei, dar a avertizat că un război lung între cele două ţări ar putea influenţa în cele din urmă deciziile de afaceri şi de investiţii în cons­trucţii în Europa şi America de Nord.

    Antreprenorii britanici raportează deja lipsuri de materiale de construcţii, inclusiv cărămizi, ţigle şi produse din plastic, iar criza s-ar putea înrăutăţi dacă războiul din Ucraina va provoca creşteri suplimentare ale preţurilor energiei, ceea ce ar putea duce apoi la întârzieri în construirea de case şi instalaţii industriale, conform sursei citate.

    Pe lângă luptele din Ucraina şi preţurile record ale gazului, antreprenorii din construcţii de pe continentul european luptă cu inflaţia în creştere şi cu deficitul de lucrători calificaţi.

    Potrivit FT, acest lucru a dus la falimente în ţări precum Marea Britanie, unde sute de firme de construcţii ies de pe piaţă în fiecare lună.

    În opinia lui Heimo Scheuch, politicile "haotice" ale UE în domeniul energiei, în special în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de carbon, şi lipsa de coeziune privind forţa de muncă au dus la criza actuală. "Problema în Europa este că avem o abordare haotică şi asta ne va dăuna", subliniază oficialul Wienerberger, amintind de eşecul Germaniei în a propune alternative după ce a renunţat la energia nucleară ca sursă de energie.

    Companii de materiale de construcţii din Spania, Italia şi Polonia, obligate să îşi reducă producţia

    În timp ce Wienerberger şi-a cumpărat în avans aproximativ 90% din gazul necesar pentru 2022, companii din ţări precum Spania, Italia şi Polonia au fost forţate să îşi reducă producţia din cauza creşterii costurilor energiei, potrivit FT.

    Publicaţia britanică arată, spre exemplu, că Grespania din Spania şi-a redus producţia de plăci ceramice cu 15% din noiembrie anul trecut până în prezent şi intenţionează să o taie cu încă 15% în al doilea trimestru, în cazul în care preţurile gazelor rămân ridicate.

    Directorul executiv al Grespania, Luis Hernandez, susţine că obiectivul UE de a reduce emisiile de carbon cu 55% până în 2030 va avea ca rezultat "distrugerea industriilor ceramice din Spania, Italia şi Polonia", deoarece preţurile mari ale gazului şi carbonului vor absorbi banii necesari pentru decarbonizare.

    Şi Emilio Mussini, vicepreşedintele asociaţiei comerciale Confindustria Ceramica din Italia, a avertizat că volumul producţiei de ceramică din ţară ar putea scădea cu 30% în acest an, dacă preţurile gazelor rămân la nivelurile actuale. În opinia sa, pierderea producţiei ar putea fi permanentă dacă importurile turceşti, arăbeşti şi indiene de profil vor compensa deficitele.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional