Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CONSILIERSera de grădină: Plăcerea unui hobby

F.A. Consilier /

Sera de grădină: Plăcerea unui hobby

Sera de grădină vă oferă posi­bilitatea practicării grădinăritului în timpul liber, indiferent de vreme, fiind una dintre cele mai relaxante activităţi, chiar dacă nu aveţi prea multă expe­rienţă.

Dacă doriţi să vă cumpăraţi o seră de grădină, specialiştii societăţilor de profil din ţara noastră vă pot recomanda anumite modele în funcţie de suprafaţa din grădină pe care doriţi să o acoperiţi, dimensiunile acesteia precum şi de bugetul pe care îl alocaţi acestui hobby.

Primul pas pe care trebuie să-l faceţi după ce aţi luat hotărârea achiziţionării unei sere este să stabiliţi unde o veţi poziţiona ţinând cont de spaţiul pe care îl aveţi disponibil şi în funcţie de acesta stabiliţi şi dimensiunea serei.

"De obicei clientul comandă serele în funcţie de spaţiul pe care îl are disponibil", precizează Andrei Fulaş din partea societăţii "Paglio Group" SRL din Salonta, judeţul Bihor.

Dimensiunile serelor variază foarte mult atât în ceea ce priveşte lăţimea, cât şi lungimea lor. "Dimensiunile la minisere sunt între 2 şi 4,5 metri. Lungimea maximă poate fi de 20 metri în cazul altor modele, de dimensiuni mai mari, cum sunt serele tip tunel sau serele cu pereţi verticali care pot fi şi sere multiple", menţionează domnul Fulaş.

Frumoasă în sine, sera nu poate fi aşezată oriunde în grădină sau curte. "De preferinţă sera de grădină se montează în spaţii luminoase protejate şi la o oarecare distanţă de locul de joacă al copiilor. Pot fi montate pe sol sau pe platformă cu dale sau betonată, situaţie în care cultivarea florilor, a plantelor aromatice şi a legumelor făcându-se în ghivece", spune Liviu Balta, reprezentantul societăţii Sere Transilvania din Cluj-Napoca.

De asemenea, trebuie să ţineţi cont de utilităţi care sunt foarte importante într-o seră. "Este avantajos ca utilităţile să fie în apropiere dar nu obligatoriu, deoarece într-o seră cu o suprafaţă mică (6,11 mp) irigarea poate fi făcută şi manual. În cazul în care doriţi o irigare profesională, prin picurare, este necesar aportul de apă. Dacă beneficiarul doreşte o încălzire pe generator de căldură electric cu thermostat atunci este necesar şi curentul electric de 220V", ne sfătuieşte domnul Balta.

Dacă spaţiul nu vă permite dar totuşi vă doriţi o seră atunci serele verticale sunt soluţia ideală pentru grădinile mici. Pe lângă faptul că ocupă puţin spaţiu acestea mai au şi avantajul că în ele puteţi cultiva şi în sezonul rece, datorită proprietăţilor termice ale policarbonatului de 6mm.

Montarea serelor hobby este în sistemul "do it yourself", adică pe baza unui manual de montaj detaliat cu explicaţii, schiţe şi desene şi durează mai puţin de o zi, în funcţie de dimensiunile serei. Reprezentanţii "Sere Transilvania" oferă asistenţă telefonică gratuită la montaj, în caz de nevoie.

Trebuie să ştiţi că o seră prea înaltă este o investiţie inutilă iar cheltuielile de încălzire sunt puţin mai mari.

Minisera MS

Dacă vă place să vă ocupaţi personal de cultura legumelor sau a florilor atunci vă puteţi gândi la varianta miniserei de la Paglio Group din Salonta. Aceasta este mică, uşor de instalat şi de transportat. Structura de bază este confecţionată din ţeavă galvanizată cu un diametru de 32 mm şi este acoperită cu o folie specială tratată UV, AF (antipicurare) şi EVA (proprietăţi de termocitate), cu o grosime de 200 microni, garanţia pentru folie în ţara noastră fiind de 45 luni.

Ancorare în pământ se face fără plintă din beton şi rezistă la vânt şi zăpadă.

Seră cochetă de 6,11 mp

O seră cochetă de 6,11 mp este ideală pentru creşterea florilor sau a legumelor.

Structura serei este din aluminiu şi este acoperită cu policarbonat celular cu grosime de 6 mm, cu trei pereţi. Policarbonatul oferă o excelentă termoizolare care vă permite utilizarea serei aproape tot timpul anului, fără încălzire. Sera vine aşezată pe un cadru de oţel galvanizat care este furnizat în preţul serei.

Uşile glisante oferă o soluţie elegantă de acces şi ventilare a serei. Sera este prevăzută şi cu două ferestre de ventilare pentru zilele mai toride.

Garanţia este de 10 ani pentru serele comercializate de "Sere Transilvania" după cum urmează: 10 ani pentru policarbonat (intemperii şi rezistenţă la UV si IR) şi 10 ani pentru orice defect de fabricaţie al profilelor de aluminiu din care este construită structura.

Preţul promoţional al serei este de 2.600 lei + TVA cu baza de oţel galvanizat inclusă, la locaţia societăţii din Cluj-Napoca. Sera este livrată ambalată în trei cutii de carton în care sunt toate componentele inclusiv şuruburi, ansamble de prindere, etc, astfel încât dumneavoastră nu mai aveţi nevoie decât de timp, voie bună şi plăcerea de o monta.

Pentru cine vrea încălzire în seră, societatea oferă un generator de căldură electric profesional cu termostat la preţul 1.400 lei + TVA.

Solar Biosolaris modul 8x40m

Solarul de la New Biosolaris Sistem S.R.L. Bucureşti are părţile laterale drepte până la o înălţime de 1,6 m iar partea de sus este rotunjită pentru a nu permite zăpezii să rămână pe folie. Distanţa între arcuri este de 2,5 m. Arcele sunt duble (tip fermă) din ţeavă de 1/2" galvanizată, legate între ele cu armături.

Capetele solarului se pot deschide/detaşa complet, permiţând aerisirea controlată sau intrarea tractorului pentru prelucrarea solului.

Solarul este acoperit cu două folii, ambele cu o durată de viaţă de minim 4 - 5 ani iar lăţimea foliei este de 14 m. Acest sistem este cu folie dublă negonflabilă. În preţul solarului intră şi sistemul interior de irigat prin picurare. Pe timp de iarnă s-a măsurat o diferenţă de temperatură interior/exterior de până la 17-18 grade Celsius în zilele însorite.

Preţul unui astfel de solar este de 5.990 euro fără TVA, transport şi montaj, acestea fiind în funcţie de adresa beneficiarului şi numărul de module solicitate.

Dimensiuni solar: 8 m lăţime, înălţime 3,6 m, lungime 40 m.

Idei pentru fundaţia serei de grădină

Fundaţie de lemn

- variantele cu pietriş şi cu beton sunt folositoare în cazul în care veţi creşte plantele în ghiveci;

- preferabil să fie lemn de esenţă tare;

- este esenţial ca şi lemnul să fie tratat în prealabil împotriva umezelii şi al acarienilor (un baiţ);

- nivelaţi zona pe care urmează să fie amplasată fundaţia, respectiv sera;

- montaţi o folie de plastic sub ea.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional