CONSTRUCTORII AVERTIZEAZĂ:Piaţa construcţiilor, aproape de colaps
Companii / 11 aprilie 2022
Cristian Erbaşu, preşedintele FPSC: "Dacă lucrurile rămân cum sunt acum, mai mult de 50% din firme vor intra în insolvenţă sau faliment"
Majorarea preţurilor materialelor de construcţii şi materii prime, migraţia specialiştilor în Vestul Europei şi schimbările legislative pregătite de Guvern pentru sector pentru contractarea lucrărilor de investiţii finanţate prin PNRR vor conduce la un colaps al pieţei construcţiilor, au atras atenţia, luna trecută, reprezentanţii sectorului. Şefii companiilor din construcţii au avertizat că sute de lucrări de investiţii riscă să rămână nefinalizate şi că banii din PNRR nu vor fi atraşi decât într-o proporţie foarte mică.
Cristian Erbaşu, directorul general al Erbaşu Construcţii şi preşedintele FPSC, a afirmat că sectorul construcţiilor este pe o tendinţă puternică de descreştere şi că este nevoie de măsuri de sprijin pentru ca această tendinţă conturată în finalul anului trecut să nu continue şi în tot anul 2022.
Erbaşu a precizat: "Constructorii au avut plângeri şi probleme majore în ceea ce priveşte predictibilitatea în construcţii. Este evident că situaţia grea prin care trece ţara noastră, în contextul european şi mondial, afectează toate domeniile. Poate că este de înţeles şi faptul că, în această iarnă, priorităţile au fost altele, dar nu cred că soluţiile vor avea rezultate în ceea ce priveşte redresarea economică fără a ţine cont de situaţia investiţiilor, a construcţiilor şi a firmelor de construcţii. Noi am avut o atitudine mult mai liniştită şi mai rezervată în ultima vreme, chiar şi anul trecut când lucrurile au fost extrem de dificile pentru firmele de construcţii, tocmai pentru că au fost alte priorităţi. Am înţeles faptul că, în urma pandemiei, problemele medicale şi cele legate de traiul de zi cu zi al oamenilor erau prioritare pentru Guvern, parlamentari, politicieni şi funcţionari, însă din nefericire aceştia nu au înţeles că, pe lângă că trebuie să se ocupe de prezent, este la fel de important şi poate chiar mai important să se ocupe de viitor şi mai ales de cum ieşim din starea în care ne aflăm.
După doi ani buni pentru construcţii şi investiţii în România, ani în care am şi fost extrem de comentaţi în spaţiul public vizavi de facilităţile care s-au dat constructorilor şi mai puţin în legătură cu rezultatele productive ale acestor facilităţi, evident a urmat şi o perioadă grea pentru noi. 2020 a fost un an care, deşi a fost dominat de pandemie, construcţiile - în 2020 şi jumătate din 2021 - au fost unul dintre puţinele motoare care au mai ţinut economia românească. În România a fost o creştere mai mare ca în alte ţări, dar peste tot construcţiile au reprezentat modelul de sustenabilitate economică a ţărilor în perioada de pandemie. Evident, când un lucru merge bine toată lumea profită, însă este lăsat pe plan secund. Însă rezultatele crizei s-au reflectat şi în construcţii. Este nevoie de măsuri ca rezultatele deja în descreştere de la finalul anului trecut să nu continue".
Cristian Erbaşu a mai avertizat că, dacă lucrurile rămân în situaţia în care se află acum, mai mult de jumătate din firmele de construcţii vor intra în insolvenţă sau faliment. Majoritatea firmelor care riscă să intre într-o asemenea situaţie critică sunt firme româneşti, a mai spus Erbaşu. Potrivit acestuia, autorităţile caută soluţii în momentul de faţă, dar soluţiile pe care le urmăresc autorităţile sunt pe termen scurt.
Irinel Gheorghe, FPSC: "Creşterile preţurilor materialelor de construcţii sunt de 60% şi 80%, în perioada septembrie 2021 - februarie 2022"
Irinel Gheorghe, vicepreşedinte FPSC, evidenţiază că, în medie, creşterile preţurilor materialelor de construcţii sunt de 60% şi 80%, în perioada septembrie 2021 - februarie 2022. Acesta a explicat: "Cauzele acestor creşteri fără precedent sunt următoarele: există în acest moment o criză a materiilor prime, o criză generată în primul rând de faptul că anumite materii prime sunt cotate la bursă şi aici vorbim despre minereuri şi ţiţei. De asemenea, este o criză a materiilor prime generată de sustenabilitatea pe care România şi-a asumat-o la nivelul Uniunii Europene. Din cauza aceasta, tot mai multe unităţi de producţie s-au închis în Uniunea Europeană şi probabil că şi în România. Vă dau un singur exemplu de produs pe care îl folosim în construcţii: plăci de ghips-carton. Circa 70-80% din producţia de ghips-carton se bazează pe reziduurile rezultate din arderea cărbunelui în termocentrale şi doar restul se bazează pe extracţia din cariere de ipsos. Gândiţi-vă ce înseamnă închiderea termocentralelor doar din această perspectivă".
Potrivit acestuia, o altă cauză este creşterea fără precedent a preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale: "Vorbim despre creşteri, raportate la septembrie 2021, în domenu energiei electrice, de peste patru ori, iar la gaze de peste opt, chiar zece ori. Asta în contextul în care statul român este acţionar la multe dintre unităţile sau entităţile producătoare de energie. Şi vorbim aici despre Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi poate şi OMV Petrom. O a treia cauză ar fi transportul. Vorbim de preţul combustibililor, de preţurile crescute ale asigurărilor - fie că vorbim de RCA sau de asigurările CASCO. În componenta de preţ a unui produs, material de construcţii, transportul începe să însemne peste 10%. Acestea ar fi principalele trei cauze, dar sigur că n-am vorbit despre componenta menţinerii salariilor în sectorul nostru, o componentă importantă care nu cred că mai poate fi menţinută la nivelul actual".
Potrivit acestuia, FPSC a identificat şi câteva soluţii pentru rezolvarea problemelor din domeniu, printre acestea numărându-se inclusiv blocarea exporturilor de materiale de construcţii.
Vlad Gheorghiu, REALTOR: "Impredictibilitatea din piaţa construcţiilor a atins cote maxime, influenţând profund acest sector"
Impredictibilitatea din piaţa construcţiilor a atins cote maxime, influenţând profund acest sector, este de părere dr. Vlad Gheorghiu, consultant imobiliar REALTOR.
Sectorul rezidenţial din România a înregistrat o creştere a preţului mediu/mp de 16% în anul 2021, iar debutul acestui an arăta că trendul este în continuare de ascensiune. Acest trend era susţinut atât de cererea mărită de case şi apartamente, dar şi de preţurile în creştere pentru materialele de construcţii şi terenuri. În acelaşi timp, preţurile terenurilor destinate dezvoltatorilor imobiliari erau într-o creştere accelerată la finalul lui 2021 şi începutul acestui an, cu un avans de 20-30% faţă de perioada similară a anului precedent. De asemenea, în construcţii, costurile au crescut cu 20-25% anul trecut, materialele înregistrând preţurile mai mari cu 50%. În acest context şi în condiţiile izbucnirii conflictului de la graniţă, Vlad Gheorghiu consideră: "Impredictibilitatea a atins cote maxime, influenţând profund piaţa. În această perioadă de război în Ucraina, asistăm la o scădere temporară a cererii şi intenţiei de cumpărare. Este posibil să avem parte din nou de începutul unui nou ciclu imobiliar, întocmai celui din 2008, declanşat de începutul unei noi crize economice. Cei care cunosc cu adevărat ciclurile imobiliare ştiau oricum că acesta urma să se declanşeze în anii următori (1-4 ani). La 14 ani de la declanşarea crizei imobiliare din 2008, care a constituit începutul unui ciclu imobiliar, este posibil sa ne aflăm acum la începutul unuia nou.
Avertismentul consultantului imobiliar vine în contextul în care, anul trecut, s-a înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor din sectorul imobiliar de după anul 2015, fiind segmente cu măriri şi de peste 16%. În ceea ce priveşte precedenta perioadă de scădere a sectorului imobiliar din România, în perioada iulie 2008 - mai 2009 preţul caselor din România a scăzut cu 40%, iar în tot ciclul de scădere a pieţei (2008-2014) acesta s-a contractat cu 50%.
"Declanşarea războiului în Ucraina şi declanşarea sancţiunilor asupra Rusiei au dus deja la majorarea fără precedent a preţurilor cerealelor, gazelor naturale, energiei electrice, materiilor prime etc. Domeniul imobiliar este interconectat şi dependent de toate aceste fenomene, aşadar cu siguranţă nu are cum să nu fie afectat. Pe termen scurt, cel mai probabil va scădea cererea şi intenţia de cumpărare", spune dr. Vlad Gheorghiu.
Specialistul subliniază că este posibil sa vedem scăderi ale preţurilor pentru casele particularilor în scurt timp, dar şi ale dezvoltatorilor imobiliari care au o rată mare a profitului şi care au interesul să ţină vânzările la un nivel ridicat. El este de părere că există şi un efect benefic al acestui război. Acesta poate accelera piaţa de tehnologii sustenabile (pompe de căldură, panouri solare, termoizolaţii mai performante ale imobilelor etc.), astfel că noile dezvoltări imobiliare vor fi din ce în ce mai independente energetic.