Cresterea numarului proprietarilor de locuinte este urmata de o crestere a semnificativa a ratei somajului, arata un studiu realizat in Statele Unite de David Blanchflower si Andrew Oswald.
O dublare a numarului proprietarilor de locuinte intr-un stat duce in timp mai mult decat dublare a ratei somajului, scrie globalpropertyguide.com.
Potrivit studiului cinci state care au inregistrat cea mai mare crestere a numarului proprietarilor de locuinte (in medie 23% in Alabama, Georgia, Mississippi, Carolina de Sud si Carolina de Vest) in inregistrat totodata o crestere a ratei somajului de 6,3% in perioada 1950-2010. In schimb cele cinci state care au inregistrat cele mai mici rate de crestere a numarului de proprietari intre 1950-2000 au suferit o crestere a somajului de doar 3,5% in 60 de ani (1950-2010).
Potrivit studiului proprietatea asupra unei locuinte ii face pe oameni sa ramana intr-un anumit loc si sa faca naveta din ce in ce mai departe la munca, creand costuri aditionale, congestie pentru firme si alti angajati. De asemenea proprietarii creeaza restrictii pentru noi afaceri. Asadar proprietatea asupra locuintelor duce la osificarea mobilitatii si reduce dinamismul in economie.
Studiul a fost realizat pe baza statisticilor privind somajul si proprietatea asupra locuintelor din 1900 pana in 2010. De asemenea s-ar realizat sondaje de opinie la care au participat cetateni din diverse state americane.