Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

De la 500 la 25.000 de euro pentru instalarea unei surse de energie alternativă

F.A. Consilier /

Sistem de producere a apei calde menajere şi cu aport la încălzirea locuinţei format din două seturi de panouri cu tuburi superconductoare/15 tupuri pe set, boiler interior 200 litri şi automatizare. Aceste sisteme au un randament mai bun faţă de cele cu panouri plane, ele asigură apa caldă menajeră pe tot timpul anului pentru patru-cinci persoane. Participă la încălzirea locuinţei prin cuplarea la centrala termică. Costul unui sistem este de 2.400 euro cu TVA

Sistem de producere a apei calde menajere şi cu aport la încălzirea locuinţei format din două seturi de panouri cu tuburi superconductoare/15 tupuri pe set, boiler interior 200 litri şi automatizare. Aceste sisteme au un randament mai bun faţă de cele cu panouri plane, ele asigură apa caldă menajeră pe tot timpul anului pentru patru-cinci persoane. Participă la încălzirea locuinţei prin cuplarea la centrala termică. Costul unui sistem este de 2.400 euro cu TVA

Peste 90% din instalatiile solare montate sunt utilizate exclusiv pentru prepararea de apă caldă menajeră. Costurile de instalare a unui sistem solar simplu pentru apa caldă menajeră încep de la 500 de euro şi cresc proporţional cu complexitatea sistemului şi suprafaţa de colectoare solare instalate, ne spune Marius Ilisei, manager de proiect la "Unimat", Şelimbăr, judeţul Sibiu.

Dacă luăm ca exemplu o casă individuală, locuită de patru - cinci persoane, atunci investiţia într-un echipament solar Junkers variază în funcţie de sistemul ales între 2.500 şi 3.500 euro. Este vorba de preţul unui sistem complet format din: două panouri solare, accesoriile de montaj în funcţie de tipul acoperişului, boiler solar bivalent de 300 l, automatizare, staţie de pompare, vas de expansiune şi alte componente importante pentru o bună funcţionare.

Domnul Mircea Dumitru de la Bramac dă un exemplu un sistem solar care asigură apa caldă menajeră pentru o familie de 3- 4 persoane care costă aproximativ 14.000 lei.

Preţul echipamentelor pentru un sis-tem complet cu panouri solare variază între 3.000 şi 6.000 euro în funcţie de numărul de persoane din locuinţă, potrivit domnului Antoniu Drăgan, consultant tehnic "De Dietrich".

Domnul Alexandru Toma, de la "Azotheco" subliniază că totul depinde de necesarul de putere: "Este dificil să alimentezi instalaţii de aer condiţionat, plite electrice sau centrale termice alimentate electric, deoarece acestea au nevoie de curenţi mari, care în mod normal nu îi furnizezi din acumulatori. În acest caz este recomandat să se folosească reţeaua naţională pentru alimentarea consumatorilor mari, iar toate celelalte instalaţii electrice din locuinţă - TV, frigider, congelator, PC, iluminat - se cuplează la sistemul fotovoltaic", subliniază domnul Toma şi adaugă că o instalaţie cu panouri fotovoltaice costă cam 4000 euro/1000 W.

Şi domnul Mircea Vlădescu, de la "Vlamir Impex" Bucureşti, atrage atenţia că valoarea investiţiei pentru instalarea unei surse de energie alternativă este determinată de consumul de energie termică şi electrică al unei locuinţe. Domnia sa spune că în cazul unei vile de 200 mp costul instalării unui sistem fotovoltaic care asigură tot consumul de electricitate este de 8.500 euro + TVA.

Mai scump este un sistem hibrid solar - eolian. Pentru un astfel de sistem cu o putere instalată de 3 kw costurile se ridică la aproximativ 11.500 euro, TVA inclus, ne spune domnul Corneliu Topana, directorul firmei "Iucotop" din Focşani, Vrancea.

În acelaşi timp, o pompă de căldură cu puterea de 25 kw, care asigură încălzirea, răcirea şi apa caldă menajeră costa 4000 euro + TVA, afirmă domnul Vladescu, de la "Vlamir Impex" Bucuresti.

Costurile sunt direct proporţionale cu beneficiile

Costurile sunt direct proporţionale cu beneficiile urmărite, ne spune domnul Ionel Barbu, de la "Tehno Sat" Bucureşti. Domnia sa precizează că pentru asigurarea apei calde menajere în perioada "caldă" (aprilie - octombrie) costurile sunt reduse având în vedere că preţul minim pentru un sistem care asigură încălzirea apei pentru o familie de două - trei persoane este de circa 1.500 euro şi se amortizează în câţiva ani.

Pentru asigurarea încălzirii numai din surse regenerabile, costurile depăşesc 10.000 euro, cu menţiunea că nu au fost luate în considerare costurile pentru asigurarea energiei electrice.

Pentru asigurarea independenţei energetice totale costul unui sistem porneste de la minimum 6 - 7 euro pe Watt, preţul final fiind direct proporţional cu necesarul de energie şi cantitatea de energie înmagazinată pentru asigurarea consumului pe durata timpului de nefuncţionare a sistemului principal de generare.

În general, costurile de instalare sunt cotă parte din valoarea sistemului ales, în medie între 15 şi 20%. Costurile variază desigur în funcţie de cât de dificilă este lucrarea, locaţia, gradul de pericol având în vedere faptul că se lucrează la înălţime şi dacă se corelează cu încălzirea unei piscine sau alt gen de lucrare complementară de instalaţii, subliniază doamna Lavinia Pavel, director la "Solar-Energy", Timişoara.

Costurile de instalare a unei surse de energie alternativă variază, putând ajunge şi până la 10 - 15% din valoarea echipamentelor, afirmă şi David Nicolae, administratorul firmei "Euronom Trust" Bucureşti.

Domnul Paul Ifrimache, de la "Ason Trading" ne spune că, în funcţie de echipamentele instalate, costul implementării unui sistem de energie alternativă este de circa 2,00 - 4,00 euro/wh.

Pentru o casă de vacanţă este suficient un sistem mai simplu, care porneşte de la 3.500 euro

Domnul Iohan Manoliu, administrator al SC "Manoliu Trust" SRL, Bacău, ne-a spus că pentru o casă de vacanţă este suficient un sistem mai simplu, care porneşte de la 3.500 euro, cu TVA inclus. Acesta ar asigura consumul pentru un televizor, becuri, un frigider. Este important însă ca aces-tea să fie în clasa energetică A, altfel sistemul nu mai este suficient.

Domnul Manoliu spune că poate vinde şi separat, un sistem doar pentru iluminat, două panouri fotovoltaice, fără turbină eoliană, la 1.500 euro. Costul mediu pentru panouri este cam de 4 euro/W.

Un sistem fotovoltaic (fără turbină) de 4.000 euro, asigură un consum lunar în jur de 100 KW, depinde şi de capacitatea acumulatorilor. "Noi distribuim mai ales panouri fotovoltaice de 170 şi 180 waţi, dar şi mai mici, de 80, 85 waţi (acestea mai ales pentru iluminat).", mai spune domnul Manoliu. Sunt două tipuri de panouri fotovoltaice în ceea ce priveşte randamentul: 13,8%, respectiv 20%. De aici şi diferenţa de preţ între cele două.

O turbină eoliană de 2 Kw costă 4.000 euro cu TVA inclus.

"Panourile solare se vând mai bine pentru că sunt mai ieftine", spune domnul Iohan Manoliu. Un sistem care să asigure apa caldă tot anul porneşte de la 700 euro. Unul profesional, cu boiler interior costă până în 4.000 - 5.000 euro. Două panouri şi un boiler de 300 l costă maxim 3.000 euro. "De exemplu, am montat un sistem cu boiler de 80 l şi a fost suficient ca să asigure consumul de apă caldă pentru trei persoane", spune domnul Manoliu.

Un astfel de sistem asigură cam timp de opt luni din an 100% din necesarul de apă caldă. În celelalte luni poate doar să ridice temperatura apei de la 7 -10 grade celsius, cât este în reţea, până la 25 de grade celsius, iar apoi să fie încălzită apa suplimentar de centrala termică, dacă este racordată acesteia. În plus, sistemul este dotat şi cu o rezis-tenţă electrică, care poate încălzi suplimentar apa.

Boilerul poate fi amplasat în interior (este mai scump, se montează mai greu, are două serpentine, a doua pentru centrala termică). Transferul de căldură se realizează cu antigelul care circulă prin panouri (nu circulă apa!)

Putem supradimensiona instalaţia pentru a face faţă integral şi iernii, dar vara există riscul de supraîncălzire, iar panoul trebuie acoperit, deoarece apa din interior nu trebuie să depăşească 90 de grade celsius.

Costurile de instalare depind de sis-tem, ne spune domnul Manoliu, şi variază de la 600 la 1.500 lei, uzual 900 - 1.500 lei. Depinde şi dacă boilerul este montat în interior sau exterior (montajul în exterior este mult mai facil, se face în circa două ore şi nu costă mai mult de 200 - 300 lei).

Panourile nu necesită întreţinere. Doar dacă sunt furtuni puternice cu grindină pot fi deteriorate, dar pot fi înlocuite componentele în cauză contracost.

Firma "Manoliu Trust" Bacău oferă o garanţie de 36 luni, iar durata de viaţă a panourilor solare oferite este de 20 - 30 de ani.

Sistemul mixt eolian şi fotovoltaic ajunge la

15.000 de euro

Varianta cea mai bună pentru independenţa energetică este un sistem mixt, eolian şi fotovoltaic, spune Marius Mihăilescu, general manager la "Miricom 94" Bucureşti. Practic, turbina eoliană ar putea asigura 2 Kw, iar restul revine panourilor fotovoltaice. În total, sistemul ar ajunge la circa 15.000 euro, fără manoperă, preţ care devine foarte convenabil dacă distanţa pentru racordarea la utilităţi este mare. Turbina eoliană costă 2.500 euro + TVA, iar panourile fotovoltaice costă 3 euro/wat.

Panourile solare se instalează mai uşor. Costul acestora variază de la 200 la 4.000 euro. La 200 de euro asigură apa caldă menajeră pentru doi adulţi şi un copil. La 4.000 euro se utilizează tehnologie mai avansată şi poate contribui şi la încălzirea locuinţei, depinde de dimensiunile acesteia.

(fotografiile sunt furnizate de "Manoliu Trust")

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional