Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DemolareaCosturile variază de la 7 la 70 de euro/metru cub de material demolat în funcţie de locaţia imobilului de demolat

F.A. Consilier /

Costurile variază de la 7 la 70 de euro/metru cub de material demolat în funcţie de locaţia imobilului de demolat

Costurile procesului de demolare a unui imobil sunt determinate în mod direct de locul în care se află construcţia, ne spune Nicolae Cseke, director general, "Cameolis", judeţul Cluj. "Noi putem presta astfel de servicii în orice zonă a ţării, dar costă suplimentar transportul utilajelor. Ideal este să se facă în prealabil şi o vizită la faţa locului sau măcar să fie furnizate fotografii, desene, planuri ale imobilului în cauză. Contează în alcătuirea preţului şi alte criterii, de exemplu dacă acea clădire este lipită de alta, caz în care costurile cresc", explică domnul Cseke. Domnia sa precizează că în medie costurile sunt de aproximativ 7 - 8 euro/metru cub de material demolat, preţ la care se adaugă TVA.

În centrul unui oraş, costurile de demolare sunt mai mari decât la periferie, pentru că nu poţi intra cu utilaje grele sau este necesară o expertiză tehnică, subliniază şi Adrian Vasile, şef serviciu ofertare la "Tab Construct Confort" SRL, Bucuresti. Dacă se lucrează manual intervin costuri de protecţie suplimentară. Mai este şi problema imobilelor vecine, adesea lipite la calcan şi care pot necesita protecţie suplimentară sau consolidare. Contează dacă imobilul vizat este mai înalt, de exemplu cu regim de parter + 1etaj + mansardă, explică domnul Adrian Vasile. Deoarece sunt foarte multe variabile, domnul Vasile nu ne-a precizat un preţ mediu, ci un interval între un preţ minim de 10 euro/mc, până la unul maxim de 60 - 70 euro/mc, fără TVA.

Depozitarea şi evacuarea materialelor rezultate în urma demolarii pot costă uzual între 15 şi 40 euro/mc

Cea mai "delicată" problemă este legată de spaţiul de depozitare a materialelor rezultate din procesul demolării, deoarece trebuie să se ţină cont de legislaţia de mediu. Depozitarea presupune nişte costuri suplimentare, de exemplu în Cluj, taxa în cauză poate fi şi de 7 euro/mc. Societatea "Cameolis" Cluj asigură încărcarea şi transportul materialelor rezultate, iar costul acestor servicii este de aproximativ 14 lei/mc, fără TVA, pentru distanţe de 6 km.

Adrian Vasile, de la "Tab Construct Confort" Bucureşti, spune că transportul materialelor rezultate costă mai puţin în actualul context economic, respectiv de la 4 euro/mc la 13 - 14 euro/mc, fără TVA, fiind dependent de anumite taxe de intrare în zonă. Trebuie avut în vedere şi costul depozitării la rampa de gunoi a materialelor rezultate, care este pentru Bucureşti în jur de 1,5 euro/mc, precizează sursa citată.

Costurile totale (demolat şi evacuat) variază între 15 şi 100 euro/mc, fără TVA (acestea fiind totuşi situaţiile delicate, rare). Uzual sunt între 15 - 40 euro/mc, fără TVA, estimează domnul Vasile.

Societatea "Tab Construct Confort" oferă toate serviciile necesare, inclusiv proiectare şi obţinerea avizelor, acest lucru facilitând desfăşurarea lucrărilor mult mai rapid.

În anumite situaţii, prin revalorificarea materialelor obţinute prin demolare pot fi acoperite costurile demolării

O parte din materiale pot fi recuperate şi reciclate, dar în general maxim 10 -20% din total, depinzând mult de natura construcţiei. Astfel, pot fi reciclate fierul şi betonul (prin concasare). La clădirile industriale, care conţin în cantităţi mari astfel de materiale sumele obţinute din revalorificarea acestora pot acoperi o parte din costurile demolării, în anumite situaţii ajungându-se până aproape de 100%, apreciază domnul Cseke de la firma "Cameolis" Cluj. Pot fi recuperate şi cărămizile, dar domnia sa nu recomandă acest efort, deoarece costă în plus manopera, iar dacă demolarea se face mecanic nu rămâne mare lucru de recuperat.

Domnul Adrian Vasile de la "Tab Construct Confort" Bucureşti atrage atenţia că adesea în cartierele vechi există probleme cu casele vecine, care pot necesita protecţie, consolidări, mai ales atunci când se sapă fundaţia pentru casa nouă. În acest sens există mai multe soluţii, precum realizarea unor pereţi mulaţi de beton sau foraje, în care ulterior se toarnă beton, pentru a preveni surparea malului. Costul acestei intervenţii variază, dar ar fi în medie de 50 euro/mp, fără TVA, aproximează domnul Vasile.

Durata operaţiunii de demolare este în funcţie de utilajele folosite

Dacă se ia drept referinţă o casă de zidărie de 100 - 150 metri pătraţi, pe un nivel sau cu mansardă şi se foloseşte un excavator de 14 - 15 sau 20 tone, dotat cu cupă sau grefier, procesul propriu-zis de demolare nu ar trebui să dureze mai mult de două zile. Durata creşte dacă se intenţionează recuperarea materialelor, relatează domnul Nicolae Cseke.

Durata pentru demolarea şi evacuarea materialelor în cazul unei case cu regim de înălţime parter + 1 etaj variază de la zece zile la o lună - două, în funcţie de mijloacele folosite. Pentru o societate profesionistă, cu utilaje performante, nu ar trebui oricum să dureze mai mult de 30 - 40 zile, chiar dacă ne referim la o vilă de 200 metri pătraţi, subliniază domnul Adrian Vasile.

Lucraţi cu profesionişti şi respectaţi normele de mediu !

Pentru a evita problemele care pot să apară pe şantier şi care pot genera pierderi de timp şi bani, domnul Adrian Vasile face următoarele recomandări proprietarilor care doresc demolarea unui imobil:

-Beneficiarul ar trebui să se ferească să lucreze cu echipe neprofesioniste, pentru a evita eventualele complicaţii neplăcute. De exemplu, societatea "Tab Construct Confort" a făcut o ofertă pentru demolarea unei case, apoi a venit o astfel de echipă neprofesionistă cu o ofertă ceva mai redusă, dar au fost complicaţii cu accidente de muncă. În această situaţie este de menţionat avantajul conferit prin asigurarea de risc, inclusiv pentru pagubă la terţi.

-Trebuie să fie respectate normele de mediu, pentru a evita amenzile în cazul unor inspecţii efectuate de Garda de Mediu, acordate cel mai adesea pentru poluare, respectiv pentru praful emis. Protejarea zonei poate fi realizată fie cu materiale geotextile, fie cu perdele de apă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional