Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

DIN CAUZA PANDEMIEI DE CORONAVIRUSHotelierii din Japonia au pierdut pariul Jocurilor Olimpice

Internaţional /

Hotelierii din Japonia au pierdut pariul Jocurilor Olimpice
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Pandemia de coronavirus afectează sever industria ospitalieră din Japonia, care aştepta câştiguri importante din rezervările pentru perioada de desfăşurare a Jocurilor Olimplice (vara acestui an). Planurile hotelierilor s-au năruit în condiţiile în care evenimentul ce trebuia să aibă loc la Tokyo a fost amânat pentru anul viitor, aceştia fiind afectaţi totodată de faptul că, la nivel mondial, călătoriile sunt blocate aproape în totalitate.

    O analiză Reters arată situaţia gravă în care au ajuns aceste unităţi de cazare. Hotelul Osaka Corona, care poartă, în mod nefericit, numele noului virus, a fost gol în ultimele săptămâni. Kohei Fujii, directorul de vânzări al hotelului, afirmă: "Numele nostru este regretabil... Primăvara este de obicei cel mai aglomerat sezon pentru hotelul nostru. Companiile japoneze care închiriază spaţii de conferinţe şi săli de evenimente pentru organizarea de seminarii şi petreceri nu mai vin acum. Epidemia de coronavirus care reduce călătoriile şi perturbă afacerile din Japonia a făcut ca rezervările de camere să scadă la o treime faţă de anul trecut".

    Hotelul se află în apropierea staţiei Shin-Osaka, un nod de transport pentru vestul Japoniei.

    Amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo va devasta întreprinderile mai mici din Japonia, bazate pe turism, spun specialiştii. Hotelurile din ţară se confruntă cu o scădere drastică a rezervărilor, deoarece ţările restricţionează călătoriile pentru a împiedica răspândirea virusului, iar guvernul japonez descurajează oamenii să călătorească dacă nu este neapărat necesar.

    Un boom al construcţiilor hoteliere şi al investiţiilor în sectorul ospitalităţii din ultimii ani stârnise deja îngrijorarea cu privire la sustenabilitatea pieţei, chiar înainte de răspândirea coronavirusului.

    "Au fost atât de multe dezvoltări imobiliare în ultimii ani... Am văzut un număr absurd de camere adăugate pe piaţă", a spus Fujii, menţionând: "Cred că multe locuri de cazare nu vor supravieţui".

    După ce a ajuns la putere în urmă cu mai bine de şapte ani, premierul Shinzo Abe a elaborat un plan economic ambiţios pentru ţară, turismul fiind o componentă cheie. În acest scop, guvernul Abe a promis să atragă 40 de milioane de vizitatori până în 2020 şi 60 de milioane până în 2030.

    Sub conducerea sa, Japonia a făcut eforturi uriaşe ca să găzduiască Jocurile Olimpice. Ţara a legalizat cazinourile şi a atras investiţii străine în sectorul ospitalităţii. Anul trecut, 31,9 milioane de turişti au vizitat Japonia, cheltuind 4,81 trilioane de yeni (43,6 miliarde de dolari).

    Însă, pandemia de coronavirus şi amânarea Jocurilor Olimpice vor submina, probabil, aceste planuri. Multe ţări şi-au închis graniţele şi au pus regiuni întregi în blocaj.

    În februarie 2020, numărul de vizitatori străini în ţara asiatică a scăzut cu aproape 60% faţă de acelaşi interval din 2019, iar analiştii prognozează deja un an catastrofal pentru sectorul turismului nipon.

    "Am prevăzut că 34 de milioane de turişti străini vor vizita Japonia în 2020, dar asta nu se va mai în­tâmpla", declară Takayuki Miyajima, economist senior la Mizuho Research Institute.

    Pandemia este devastatoare pentru oraşe precum Osaka, în condiţiile în care acestea sunt dependente de fluxul de turişti, în special de cel din China, pentru a sprijini ocuparea forţei de muncă locale şi a între­prinderilor mijlocii.

    Investiţiile în imobiliare din zona Tokyo au scăzut uşor anul trecut, dar au continuat să crească constant la Osaka, potrivit unui raport recent al brokerului imobiliar global JLL.

    Boom-ul imobiliar din Osaka a adăugat deja 21.000 de camere de hotel noi între 2015 şi 2018. Acum, multe dintre unităţi sunt goale, cum este şi cazul hotelului Vista Osaka Namba, deschis recent. Hisao Ikawa a deschis acest hotel cu 121 de camere în februarie, în aceeaşi zi în care Japonia a îndemnat închiderea şcolilor în toată ţara.

    Stând în holul hotelului său gol, Ikawa spune că nu are rost să încerce să-i atragă pe călătorii de peste mări în acest moment, menţionând: "Controlăm preţurile şi încercăm să obţinem chiar şi un număr mic de turişti interni şi călători de afaceri. Sarcină este dificilă, însă, întrucât Osaka este unul dintre focarele de coronavirus din ţară.

    Asociaţia hotelierilor din Japonia, care reprezintă peste 200 de hoteluri de afaceri din întreaga ţară, se aş­teaptă la o creştere a falimentelor în domeniu anul acesta, dacă focarul de coronavirus va continua vara, iar guvernul nu va interveni.

    "Ne-am construit hotelurile convinşi fiind că ţara urma să primească mulţi turişti", spune Tsuguyoshi Shimizu, preşedintele asociaţiei, adău­gând: "Acum, însă, cu publicul care refuză să iasă, noi suntem primii care cădem victime".

    Agenţia naţională de turism din Japonia estima, în 2017, că vizitele turiştilor internaţionali şi interni a sprijinit 4,7 milioane de locuri de muncă în ţară. Un raport recent al unei firme de cercetare corporatistă arată că 12 companii de ospitalitate, inclusiv un operator de croazieră, au falimentat deja de la izbucnirea epidemiei, multe dintre aceste închideri fiind concentrate în vestul Japoniei.

    Grupurile industriale au căutat să obţină ajutoare guvernamentale suplimentare pentru a suporta criza, dar cele mai afectate sunt, probabil, afacerile mici.

    În capitala străveche Kyoto, pierderea vizitatorilor străini pune în pericol supravieţuirea ryokanelor tradiţionale japoneze sau a hanurilor administrate de familii.

    Momoka Matsui, proprietară (la a patra generaţie) a unui ryokan din apropierea celebrei pieţe Nishiki, s-a lovit de un flux constant de cereri de anulare a rezervărilor în ultimele săptămâni. Hotelul său este în mod normal cel mai aglomerat primăvara, când cireşii în plină floare atrag vizitatori în toată Japonia.

    Matsui spune că aproape toate grupurile mari care aveau camere rezervate cu ani în avans au anulat sau amânat călătoriile din cauza virusului. Doar în câteva cazuri, ea a putut percepe taxele de anulare."Dacă această situaţie va continua vara, nu ştim cum vom suprevieţui", declară Matsui. În situaţia actuală, mare parte din personalul său de 100 de angajaţi a rămas acasă, primind o subvenţie guvernamentală care acoperă două treimi din salariu.

    Asociaţia operatorilor de ryokanuri şi hoteluri, care reuneşte 2.500 de hanuri şi hoteluri mici şi mijlocii, a informat că mulţi proprietari mici au investit cea mai mare parte din câştigurile obţinute din recentul boom turistic în renovări costisitoare pentru a-şi moderniza facilităţile înaintea Olimpiadei.

    Acum, după o lună dezastruoasă de anulări ale rezervărilor, mulţi dintre ei negociază cu băncile ca să evite falimentul, potrivit lui Shigeki Kitahara, care deţine un ryokan în Kyoto şi conduce asociaţia mai sus amintită.

    Amintim că, din cauza pandemiei de coronavirus, Comitetul Internaţional Olimpic a decis, luna trecută, amânarea pentru un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, prevăzute iniţial în perioada 24 iulie - 9 august.

    De la înfiinţarea Jocurilor Olimpice moderne, în 1896, este pentru prima oară când acestea sunt amânate pe timp de pace. Jocurile Olimpice au mai fost anulate de trei ori în timpul celor două războaie mondiale, în 1916, 1940 şi 1944.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional