Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

DUPĂ ANUL DE GLORIE 2020"2021 - anul majorărilor repetate de preţ în sectorul materiilor prime"

Materiale /

Cosmin Pătroiu, CEO TeraSteel

Cosmin Pătroiu, CEO TeraSteel

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Dacă 2020 a fost un an de glorie pentru tot ce înseamnă construcţii în Romania, în 2021 s-au simţit puternic efectele crizei sanitare la nivel global, prin majorările repetate de preţ ale materiilor prime şi chiar prin lipsa acestora, ne-a spus, într-un interviu, Cosmin Pătroiu, CEO TeraSteel.

    Consecinţa directă este majorarea preţului pe metrul pătrat cons­truit, care se regăseşte atât în segmentul rezidenţial, cât şi în cel al spaţiilor industriale.

    (Interviu cu domnul Cosmin Pătroiu, CEO TeraSteel)

    Reporter: În ce stadiu se află piaţa construcţiilor după doi ani de pandemie

    Cosmin Pătroiu: În ultimii ani, piaţa construcţiilor a fost unul dintre pilonii principali ai economiei naţionale. Dacă 2020 a fost un an de glorie pentru tot ce înseamnă construcţii în Romania, în 2021 s-au simţit puternic efectele crizei sanitare la nivel global, prin majorările repetate de preţ ale materiilor prime şi chiar prin lipsa acestora.

    Consecinţa directă este majorarea preţului pe metrul pătrat construit, majorare care se regăseşte atât în segmentul rezidenţial, cât şi în cel al spaţiilor industriale.

    Cu toate acestea, retailerii internaţionali îşi continuă expansiunea, dezvoltatorii industriali îşi continuă proiectele în special în jurul marilor oraşe, spaţiile logistice şi industriale sunt ocupate în proporţie de peste 85%.

    Aceste date demonstrează că toţi jucătorii încearcă să se adapteze noilor condiţii şi să susţină economia, ceea ce mă face să privesc pozitiv evoluţia pieţei de construcţii din România şi să cred într-o creştere sustenabilă de circa 3%.

    Reporter: A crescut foarte mult cererea în domeniu, având în vedere că cei mai mulţi dintre noi lucrea­ză de acasă?

    Cosmin Pătroiu: Având în vedere că businessul nostru vizeză domeniul industrial, nu am fost afectaţi direct de schimbările care au apărut pe piaţa muncii, din perspectiva cererii. Aplicabilitatea produselor TearaSteel vizeză cu preponderenţă hale de producţie şi depozitare, clădiri comerciale, clădiri agrozootehnice, incinte frigorifice pentru industria alimentară sau construcţii din module prefabricate.

    Reporter: Cum a evoluat în aceşti doi ani piaţa pe care activaţi?

    Cosmin Pătroiu: Piaţa panourilor termoizolante şi a structurilor uşoare din Europa Centrală şi de Est, piaţă pe care noi activăm, şi-a menţinut ritmul constant de creştere cantitativă cu procente cuprinse între 3% şi 5% anual.

    Calculele noastre arată că, în viitorii cinci ani, vom asista la o creştere a pieţei din CEE cu peste 30% din punct de vedere cantitativ, iar principalele investiţii vor fi făcute în România, Ungaria şi Bulgaria.

    Aşadar, depinde doar de noi cum reuşim să ne eficientizam fluxurile logistice şi de producţie, să ne consolidăm poziţia pe pieţele pe care suntem prezenţi si să ne creştem distribuţia numerică.

    Reporter: Care sunt problemele sectorului? Ce obstacole întâmpinaţi şi cum ar putea să fie soluţionate acestea?

    Cosmin Pătroiu: Principalele provocări pe care le avem şi în acest început de an vizează asigurarea stocurilor de materie primă şi în special de oţel la preţuri competitive. La acestea se adaugă şi creşterea preţului din energie, cu impact direct în costul produselor.

    Dorim să menţinem calitatea constantă a produselor noastre şi să livrăm în timp util produsele pe şantiere, la preţuri adaptate pieţei de construcţii din România. Acest lucru este foarte greu în condiţiile în care, de la acelaşi furnizor de materie primă se aprovizionează companii care îşi comercializeză produsele pe pieţe în care preţul pe metrul pătrat de panou termoizolant este cu 30%-35% mai mare.

    Ceea ce facem în prezent este o estimare cât mai acurată a vânzării mixului de produse pe fiecare ţară în care suntem prezenţi şi o promovare sustinută pe pieţele care permit comercializarea produselor noastre cu o valoare adaugată mai mare. În acest fel, reuşim să păs­tram un preţ competitiv pentru clienţii nostri din Romania.

    Reporter: Având în vedere lipsa forţei de muncă din toate domeniile, care este siuaţia în sectorul dumneavoastră?

    Cosmin Pătroiu: Suntem o companie stabilă, în care fluctuaţia de personal este aproximativ 10%. Cu toate acestea, în momentul în care dorim să angajăm personal în procesele de producţie, foarte greu găsim persoane calificate. Avem programe dedicate de integrare a personalului nou venit, asigurăm inclusiv calificare la locul de muncă dacă este necesar, dar ar fi mult mai uşor dacă românii plecaţi la muncă, de foarte multe ori chiar în construcţii, ar fi motivaţi să revină în ţară. Un proiect de acest gen implementat de către Guvernul Romaniei ar fi un real ajutor pentru indus­tria construcţiilor.

    De cele mai multe ori, în business, oamenii sunt cei care fac diferenţa, iar forţa companiei TeraSteel vine din unitatea echipelor. Din acest motiv, unul dintre obiectivele pentru anul în curs vizează confortul angajaţilor, printr-o mai bună planificare a timpului şi resurselor, oferirea de beneficii ce vizează dezvoltarea profesională, dar şi personală şi asigurarea unui mediu de lucru sigur şi plăcut.

    Reporter: Care sunt obiectivele celor trei fabrici pe care le reprezentati, pentru acest an?

    Cosmin Pătroiu: Obiectivele pentru 2022 pentru cele două fabrici din Romania, dar şi pentru fabrica din Serbia vizeză confortul angajaţilor, performanţa în business şi dezvoltarea acestuia. Vom continua să eficientizăm procesele interne, să consolidăm parteneriatele existente şi să ne consolidăm poziţiile pe pieţele pe care activăm.

    Reporter: Ce buget de investiţii aveţi pentru 2022?

    Cosmin Pătroiu: Bugetul de investiţii aprobat la nivel de Grup este strâns legat de evoluţia pieţei. Sunt mai multe scenarii în derulare, pe care le vom aplica în funcţie de evoluţia mediului economic. Aces­tea vor fi facute publice la momentul potrivit.

    Reporter: Ce cifră de afaceri estimează fiecare dintre cele trei fabrici, pentru anul in curs, comparativ cu cea din 2021?

    Cosmin Pătroiu: Cifrele de afaceri estimate pentru cele trei fabrici sunt în linie cu evoluţia acestora din ultimii ani.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional