Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Eficienţă energeticăZece paşi simpli către eficienţă energetică

F.A. Consilier /

Oana Stamatin, LEED Green Associate - Colliers International România

Oana Stamatin, LEED Green Associate - Colliers International România

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Oana Stamatin, LEED Green Associate - Colliers International România

    Există zece modalităţi relativ simple care aplicate concomitent într-o nouă dezvoltare imobiliară, pot conduce la rezultate spectaculoase în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie electrică.

    Întrebarea "De ce să reducem consumul de energie" are mai multe răspunsuri, iar dacă este să privim din perspectiva verde, ecologică, răspunsul este că această reducere va avea sigur un impact pozitiv asupra protejării resurselor naturale limitate. Potrivit statisticilor, clădirile sunt responsabile pentru circa 45% din cererea de energie la nivel european. Prin implementarea de măsuri eficiente, care au ca scop diminuarea consumurilor, acest procent se poate îmbunătăţi semnificativ.

    Cum / ce putem face pentru a vedea aceste reduceri ale consumului de energie electrică? Soluţii sunt multe, cele pe care le voi enumera mai departe sunt cunoscute, unele sunt relative simple, le-am văzut pe fiecare implementate în diverse proiecte, dar nu tot timpul împreună. Cheia pentru o eficienţă energetică sporită este însă să se implementeze toate aceste măsuri împreună.

    1 Orientarea clădirii faţă de punctele cardinale

    Se hotărăşte în faza de design a proiectului, se pot face anumite simulări pe calculator pentru a obţine proiecţiile dorite sau aşa numitele modele termodinamice. Aceste simulări pot arăta, pe lângă multe alte variabile, cum vor creşte sau vor scădea consumurile de energie electrică în funcţie de valorificarea luminii care cade pe anumite faţade ale clădirii.

    De exemplu, prin maximizarea expunerii sudice se creează avantajul luminii naturale (în detrimentul celei artificiale) şi a încălzirii pasive solare.

    Minimizând expunerea vestică, costurile pentru răcirea spaţiului pot fi diminuate.

    O orientare a clădirii corespunzătoare va ţine cont de resursele naturale (soare/vânt) pentru a încălzi, răci, ventila sau ilumina o clădire.

    2 Localizarea terenului pe care se va construi clădirea

    Este un alt factor de luat în seamă, se poate aplica cu predilecţie în cazul clădirilor de mai mică înălţime, şi presupune să se ţină cont de resursele naturale prezente pe sit, în special copacii, care pot crea umbră pe anumite faţade, păstrând clădirile mai răcoroase şi diminuând din costurile cu energia electrică pentru răcirea spaţiului.

    3 Anvelopa clădirii

    Cuprinde toate acele elemente care protejează clădirea de factorii climatici externi: acoperiş, izolaţie, ferestre, care - pentru a asigura o izolare corespunzătoare - trebuie să fie de cea mai bună calitate.

    O anvelopă defectuoasă poate generate mai multe probleme: facturi mari pentru încălzire şi răcire, temperaturi variabile în interiorul clădirii, calitate precară a aerului din interior, deteriorare rapidă a clădirii, insecte/mirosuri/poluare fonică.

    Diverse studii estimează că 40% din energia folosită pentru a încălzi şi răci clădirile se iroseşte din cauza unei anvelope defectuoase.

    4 Corpuri de iluminat eficiente

    Suntem obişnuiţi să cumpărăm becuri incandescente standard, dar am putea să ne uităm şi către becuri incandescente cu halogen, CFL-uri sau LED-uri.

    Un bec incandescent standard de 40W are un impact în factura de electricitate de 5 ori mai mare decât ar avea un LED.

    Studiu de caz - reţeaua de magazine Walmart China

    În anul 2008, în cele 40 de magazine ale reţelei Walmart China au fost înlocuite becurile incandescente standard cu iluminatul prin sistem LED. Economia realizată a fost de 128.000 dolari/an/ magazin în factura de energie electrică. Investiţia iniţială a fost recuperată în 2 ani şi jumătate.

    5 Soluţii pentru controlul iluminatului

    - Fotosenzorii pot reduce cu până la 60% energia utilizată de corpurile de luminat, oferind în acelaşi timp cantitatea optimă de lumină în spaţiu.

    - Senzorii de prezenţă - cei mai eficienţi în zonele în care nu poate fi previzionat traficul angajaţilor - pot reduce coumul de energie cu 35-45%.

    - Întrerupătoarele temporizate sunt cele mai eficiente soluţii pentru spaţiile în care se poate previziona traficul angajaţilor.

    Un exemplu de soluţie foarte simplă, dar cu impact major, a fost implementată chiar de Colliers International în cadrul proiectului THE Y OFFICE / prototipul biroului viitorului este Butonul Verde. Acesta constă într-un întrerupător general care controlează iluminatul în toate spaţiile din birou, contribuind astfel la o reducere cu 20% a facturii lunare de energie electrică.

    6 Lumina naturală

    Poate fi valorificată folosind nişte soluţii ingenioase de arhitectură:

    - Luminatoarele oferă echilibru pe perioada verii între nevoia de lumină şi necesităţile suplimentare de răcire.

    - Lightshelves - Rafturile de lumină au dublu scop: să permită luminii să pătrundă adânc în încăpere, concomitent cu reducerea intensităţii luminii orbitoare a soarelui.

    - Tuburile solare nu sunt o invenţie nouă, ele fiind cunoscute încă din 1850. Ele folosesc un sistem de oglinzi amplasate în anumite unghiuri, care pot să capteze lumina solară şi să o distribuie într-un spaţiu care nu beneficiază de lumină naturală suficientă.

    7 Folosirea eficientă a apei

    Chiar dacă nu este cea mai evidentă măsură de eficientizare a consumului de electricitate, trebuie să ştim că încălzirea, pomparea sau tratarea apei se bazează pe folosirea de electricitate. Folosind tehnicile de economisire a apei, putem economisi energie.

    Ca un exemplu, în medie, energia folosită anual pentru livrarea, încălzirea şi tratarea apei pentru zece gospodării din Statele Unite ar putea alimenta un frigider timp de un an.

    8" Aparatura eficientă

    Folosită în spaţiile de birouri, în mall-uri sau acasă, poate contribui semnificativ la micşorarea facturii de electricitate. Alegerea unor calculatoare, imprimante, echipamente electrocasnice etc. marcate ca fiind consumatoare eficiente de energie (clasa A sau Energy Star) - poate avea un impact surprinzător.

    În cazul proiectului The Y Office implementat de Colliers, de exemplu, înlocuirea echipamentelor IT şi electrocasnice cu sisteme eficiente a contribuit, alături de Butonul Verde, la o scădere a facturii de electricitate cu 20%.

    9 Echipamente pentru încălzire şi răcire

    Echipamentele de HVAC sunt responsabile pentru 30% din consumul de energie în clădirile de birouri şi pentru 50% din consumul de energie în clădirile rezidenţiale, prin urmare, recomandăm o atenţie sporită la eficienţa şi mărimea acestor echipamente atunci cand se hotărăşte achiziţionarea lor.

    Dacă decizia de alege un anumit echipament şine cont şi de caracteristicile anvelopei clădirii, de orientarea acesteia sau de nivelul de izolare, este mult mai uşor să se aleagă un echipament HVAC dimensionat corect.

    10 Verificare şi monitorizare

    Prin audit energetic sau prin servicii de comisionare, proprietarul oricărei clădiri se poate asigura că atât sistemele care deservesc clădirea, cât şi clădirea în sine sunt construite şi instalate aşa cum au fost proiectate, dar şi că funcţionează în parametrii optimi (indicaţi în manualele de funcţionare).

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional