Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Este bine de ştiut!Ce trebuie să luaţi în calcul când alegeţi tipul de acoperiş

F.A. Consilier /

Acoperiş Lindab

Acoperiş Lindab

Dimensionaţi corect acoperişul

Forma acoperişului este dictată de zona geografică unde este plasată construcţia. La munte sau în zonele cu precipitaţii abundente, acoperişul trebuie să aibă o pantă mai mare, care să favorizeze îndepărtarea precipitaţiilor. Este de dorit ca forma să fie cât mai simplă, plană, fără multe ruperi de pantă care să permită acumularea de zăpadă, de exemplu. "Aici o mare importanţă o are şi dimensionarea corectă, în funcţie de mărimea casei, a sistemului de preluare şi evacuare a apelor pluviale, jgheaburile şi burlanele mai simplu. Dacă totuşi beneficiarul doreşte să aibă o pantă mai mică, se recomandă folosirea tablei fălţuite, care asigură etanşeitatea în faţa intemperiilor. De obicei panta minimă pentru folosirea ţiglelor metalice este de 14 grade", afirmă domnul Nicola Bocaciu, director general al "Plannja România".

În cazul în care casa este situată într-o zonă urbană trebuie luat în calcul riscul apropierii zonelor industriale, sub forma de ploi încărcate chimic cu substanţe care ar putea afecta vopseaua de protecţie sau chiar oţelul din care sunt făcute ţiglele. Există diferenţe mari de calitate în oţelul folosit de diferiţii producători, precum şi la acoperirea de protecţie. De multe ori în ofertă se specifică termenul de garanţie destul de "generos" 30-50 de ani, doar pentru a atrage clienţii, mai spune domnul Bocaciu. Domnia sa subliniază: "Trebuie verificat ca garanţia să fie dată şi de producătorul de oţel şi nu numai de cel care vinde produsul respectiv. Cantitatea de zinc la galvanizare trebuie să aibă circa 270g/mp, iar acoperirea de protecţie circa 50um, pentru aceste zone. În zonele cu expunere directă la mare, cu interacţiune salină, este recomandabil să fie folosite ţigle din aluminiu."

În general, garanţia acordată de producătorii serioşi este de 10-15 ani şi cu durată de viaţă aproximativă de 40-50 de ani. "Trebuie să fim conştienţi că vopseaua de protecţie se decolorează în funcţie de expunerea la soare, după 8 -10 ani. Decolorarea normală este uniformă şi nu deranjează estetic. În cazul problemelor de calitate sau a unor ploi acide, diferenţa de culoare este sesizabilă uşor şi în funcţie de problema exis-tentă se poate cere acordarea clauzei de garanţie.", mai spune domnul Nicola Bocaciu.

Evaluaţi greutatea învelitorii suportată de construcţie

Beneficiarilor care îşi aleg tipul de acoperiş, domnul Catalin Voicu, director general "Bel Profile" le recomandă să evalueze foarte bine greutatea de învelitoare suportată de construcţie, conform structurii pereţilor, să nu facă rabat la calitatea structurii din lemn de la nivelul învelitorii, să folosească toate accesoriile recomandate în vederea obţinerii unei închideri optime a acoperişului şi să apeleze în permanenţă la sugestiile personalului autorizat în domeniul învelitorilor, pentru a obţine cele mai bune rezultate într-o manieră convenabilă din toate punctele de vedere.

Alegeţi produsele consacrate şi nu substitutele

Acoperişul este cel mai important scut de protecţie al casei, care asigură confortul interior şi în acelaşi timp trebuie să completeze armonios arhitectura generală. Aşadar, materialele pentru construcţia acestuia vor trebui alese cu atenţie şi, de asemenea, beneficiarii trebuie să ţină cont şi de modul în care acestea vor fi puse în operă. Ca urmare, domnul Dan Mircescu, director general al "Final Distribution" recomandă alegerea unei învelitori etanşe şi cu o greutate redusă ce implică o presiune mai mică asupra structurii şi, prin aceasta, economii la realizarea casei. De asemenea, nu trebuie ignorat confortul acustic şi rezistenţa sporită la coroziune.

Fiind o investiţie pe termen lung, preţul nu ar trebui să fie primul criteriu în alegerea unei învelitori, ci mai degrabă garanţiile şi experienţa producătorului. Deoarece orice afacere şi orice produs de succes generează copii, domnul Mircescu recomandă alegerea produselor consacrate şi nu a substitutelor.

Considerat ca fiind al cincilea perete al unei case, în alegerea tipului de acoperiş, şi în special al sistemului de învelitoare trebuie avute în vedere mai multe aspecte, subliniază doamna Mariana Hopârtean, director naţional de vânzări "Elpreco": în primul rând, să acorde o atenţie sporită materialelor utilizate la realizarea acoperişului, care trebuie să fie de cea mai bună calitate şi să aibă o durabilitate dovedită în timp, precum şi modalităţii de montare. Funcţionalitatea şi adaptabilitatea la cerinţele de arhitectură şi design sunt, de asemenea, foarte importante. Trebuie urmărit scopul final, anume acela de a avea o construcţie care să sfideze timpul şi succesiunea anotimpurilor, mai subliniază doamna Hopârtean.

Nu preţul trebuie să fie cel care determină decizia de cumpărare, ci raportul între preţ şi calitate

Dacă până în anul 2008, piaţa din Româ-nia ajunsese la o maturitate comparabilă cu cea europeană prin prisma factorilor de influenţă a deciziei de cumpărare, de la începutul anului 2009 piaţa la care ne referim a devenit una orintată pe pret, afirmă domnul Cristian Oncică, director general al "Romada". În consecinţă, produsele ieftine din Asia au devenit principalul concurent al produselor de provenienţă europeană. În acelaşi timp, montajul efectuat de către personal necalificat, ce nu oferă garanţie, a devenit în anul 2009 mai atractiv din cauza preţului scăzut.

Dar efectele negative nu au întârziat să apară în sezonul rece, când numărul solicitărilor pentru reparaţii a crescut cu peste 35% faţă de perioada similară a anului 2008, subliniază domnul Oncică. De aceea, domnia sa îi sfătuieşte pe beneficiari să cântărească de multe ori înainte de a decide cu cine să lucreze, dacă diferenţele de preţ justifică riscul pe care şi-l asumă atunci când în discuţie este acoperişul casei pentru care mulţi dintre ei au făcut şi fac multe sacrificii. Nu preţul trebuie să fie cel care determină decizia de cumpărare, ci raportul între preţ şi calitate, precum şi ceea ce cuprinde fiecare ofertă în parte. "Sunt destui cei care pentru a o lucrare nouă, ofertează cantităţi insuficiente pentru finalizarea lucrării, doar din considerentul de a fi mai ieftini. Aşa că recomand nu numai prudenţă, dar şi o verificare în paralel a cantităţilor cuprinse în oferte", spune domnul Cristian Oncică.

Apelaţi la specialişti !

Indiferent de cunoştinţele pe care le are un beneficiar în materie de învelitori, reprezentanţii de la Lindab îi recomandă să apeleze la specialişti.

În ceea ce priveşte montajul, ei recomandă varianta inteligentă, care implică reducerea costurilor şi scurtarea timpilor de execuţie. În cazul ţiglei livrată la comandă, panourile sunt tăiate conform necesităţilor constructorului, respectând configuraţia acoperişului. În felul acesta, se elimină pierderile inutile de material şi se uşurează munca de montaj.

De foarte mare ajutor este şi pachetul de accesorii care se livrează împreună cu ţigla metalică: este foarte important să fie achiziţionate de la acelaşi producător, respectând aceleaşi standarde de calitate.

De asemenea, este important ca beneficiarii să nu uite de sistemul de elemente de siguranţă la acoperiş, care include componente cu ajutorul cărora se asigură accesul şi care permit deplasarea în condiţii de siguranţă pe acoperiş. Parazăpezile profesionale asigură protecţia împotriva alunecării zăpezii.

Elemente esenţiale în achiziţionarea unei învelitori de acoperiş sunt garanţia şi siguranţa originalităţii. Un produs original va fi însoţit întotdeauna de Certificatul de Garanţie.

De asemenea, domnul Mircea Urcan, director de vânzări la "Sisteme Pluviale" recomandă beneficiarilor care îşi aleg tipul de acoperiş să îşi ia informaţiile de la sursă, de la specialişti cu experienţă în domeniu. "În acelaşi timp le recomandăm să îşi aleagă cu grijă materialele pentru acoperiş deoarece piaţa a fost invadată, mai ales în ultima perioadă, de produse foarte ieftine, dar în acelaşi timp de proastă calitate. Oamenii trebuie să înţeleagă că o mică economie făcută pe termen scurt, nu merită dacă peste câţiva ani trebuie schimbat acoperişul. Un acoperiş trebuie să aibă o durată de viaţă lungă, de 50-60 de ani sau chiar mai mult.", mai spune domnul Urcan

Ventilaţie corespunzătoare

Beneficiarilor care îşi aleg orice tip de învelitoare, domnul Cătălin Răzvan Ormenişan, director general al "Finn Steel", le recomandă instalarea de sisteme de ventilaţie şi aerisire a învelitorilor şi a încăperilor locuinţei lor. Aceste sis-teme pun în valoare investiţia realizată, asigură durabilitatea acoperişurilor prin ventilarea eficientă a acestora, asigură confortul propriu şi un aer sănătos în interior.

Domnul Nicolae Neag, director comercial al societăţii "Siceram" Sighişoara, recomandă beneficiarilor: "Este bine ca alegerea tipului de ţiglă să se facă ţinând cont de arhitectura casei, dar şi de caracteristicile diferitelor tipuri de învelitori: cât este de natural materialul din care este produsă ţigla, ce izolaţie termică şi fonică are, rezistenţa la foc, durabilitatea, ar putea fi câteva dintre aceste caracteristici."

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional